Εγκαινιάστηκε το «Λαογραφικό Μουσείο Αμοργού»

  • Τετάρτη, 7 Αυγούστου, 2019 - 06:13

Εγκαινιάστηκε εχθές το «Λαογραφικό Μουσείο Αμοργού» στη Χώρα Αμοργού, ένας πυρήνας συγκέντρωσης των τεκμηρίων παράδοσης του νησιού.

Η συλλογή και διάσωση αντικειμένων της παράδοσης της Αμοργού, πραγματοποιήθηκε σε ένα ιστορικό κτίριο του νησιού, που πλέον αποτελεί το «Λαογραφικό Μουσείο Αμοργού».

Του αγιασμού του Μουσείου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος, ο οποίος προέβη και στον εγκαινιασμό του.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Αμοργού, Νικόλαος Φωστιέρης ανέφερε ότι το Λαογραφικό Μουσείο είναι «μία ακόμη προσφορά στους νεότερους Αμοργιανούς, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού για να γνωρίσουν την καθημερινότητα των παλαιών κατοίκων της Αμοργού, τα ήθη και τις συνήθειες τους. Γιατί βρισκόμαστε σε ένα νησί που έχει τη μεγάλη τύχη, να συνεχίζει την παράδοση και τα έθιμα μας μέσα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της».

Καθώς, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, η ζεστασιά και η φιλοξενία των Αμοργιανών είναι απαράμιλλη, «επειδή όμως είναι πρακτικώς αδύνατον να δεχθούμε το καθένα ξεχωριστά στα σπίτια μας, για να τους δείξουμε τη φιλοξενία μας, δημιουργήσαμε αυτό το μουσείο για να μπορεί ο επισκέπτης, να πάρει μία μικρή γεύση των συνηθειών και των εθίμων μας».

Αναφερόμενος στους στόχους του Μουσείου ο κ. Φωστιέρης εστίασε ότι αυτοί είναι τόσο η απόδοση τιμής στους προγόνους που μεταβίβασαν στους σύγχρονους Αμοργιανούς την παράδοση, όσο και η συλλογή περίσωση των αντικείμενων αυτής της παράδοσης μας. Σημείωσε δε ότι «ο σχεδιασμός, και η πολιτική μας που πιστεύω να συνεχισθεί, είναι το Μουσείο αυτό να αποτελεί την πρώτη στάση ενός σπονδυλωτού μουσείου, με αντίστοιχα στην Αρκεσίνη, τα Κατάπολα και την Αιγιάλη. Τα αντικείμενα αυτά θα αποτελέσουν τα εκθέματα των μελλοντικών αυτών στάσεων πολιτισμού, με αποτέλεσμα όλο το νησί να είναι ένα μουσείο ζωντανό με παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Για την εγκατάσταση του μουσείου επιλέχθηκε ένα ιστορικό κτίριο που ανήκε στον αγωνιστή του εικοσιένα Χωραΐτη Θεόδωρο Πάσσαρη, που έπεσε μαχόμενος δίπλα στον Κανάρη στη Ναυμαχία των Τρικαίων το 1824, η δε μουσειολογική προσέγγιση το ξεχωρίζει από τη λαογραφική συλλογή, ώστε να λειτουργεί παράλληλα.

Η προσπάθεια δημιουργίας του λαογραφικού μουσείου άρχισε το 2000 από τον αείμνηστο Δήμαρχο Μιχάλη Κωβαίο, συνεχίστηκε κατά τη Δημαρχία του κ. Φωστιέρη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμοργίνων έως το 2010, ενώ η προσπάθεια ευωδόθηκε επί Δημαρχίας Νικήτα Ρούσσου, κατά την οποία το κτίριο παραχωρήθηκε στο Δήμο από το Υπουργείο Πολιτισμού για αυτή ακριβώς τη χρήση. Στην τελευταία πενταετία οι εργασίες συνεχίσθηκαν εντατικά καταλήγοντας στην ευχάριστη εξέλιξη εγκαινιασμού του χώρου.

Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε σε περίπου 80.000 €, τα οποία διατέθηκαν από ίδιους πόρους του Δήμου.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος κ. Φωστιέρης εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν αποφασιστικά στις προσπάθειες ολοκλήρωσης του έργου του Μουσείου και ιδιαιτέρως τον πατέρα Θωμά Συνοδινό, που είναι και ο πρώτος δωρητής αντικειμένων αλλά και αυτός που συνέστησε τον διακεκριμμένο μουσειολόγο και συντηρητή κ. Ηλία Παπαγεωργίου, ο οποίος εκπόνησε και εφάρμοσε την μουσειολογική μελέτη. Επίσης, τον αρχιτέκτονα μουσειολόγο κ. Παντελή Φέλερη, που επιμελήθηκε και αυτός την εφαρμογή της μελέτης, καθώς και τον Φοίβο Παπαγεωργίου που επιμελήθηκε τα γραφιστικά.

Ευχαριστίες εξέφρασε και για τον υπάλληλο του Δήμου,. Μάρκο Γαβρά, που επιμελώς επί σειρά ετών συνέλεξε και διαφύλαξε μουσειακά και λαογραφικά αντικείμενα, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και ιδιαίτερα τον Μηχανολόγο, Κώστα Ρούσσο, που ήταν υπεύθυνος του έργου, τον Δημοτικό Σύμβουλο, Παναγιώτη Ψυχογυιό, που ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου, επέβλεψε το έργο. Επίσης τους κ. Γιάννη Δεσποτίδη, τον Νίκο Πράσινο, τον Μανώλη Πάσσαρη, τον Μιχάλη Φωστιέρη, τον Ηλία Γιαννακό, τη Μαρία Οικονομίδου, την κ. Μόσχα Μενδρινού και την κ. Ειρήνη Βεκρή, που εργάσθηκαν καθένας και κάθε μία στο τομέα τους για να γίνει πραγματικότητα το Μουσείο, όπως και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Χώρας, Βαγγέλη Δεσποτίδη, καθώς τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς τις άοκνες προσπάθειες και την προσωπική και ανιδιοτελή εργασία του.

Με το πέρας της τελετής των εγκαινίων, ο Μουσειολόγος κ. Ηλίας Παπαγεωργίου ξενάγησε τους παρευρισκόμενους, στους οποίους παρουσίασε το Μουσείο.