Εξέχουσα μορφή του 3ου Stray Art Festival, που συνέβαλε στην αισθητική αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος των Γυμνασίων, ο Συριανός Μάνος Ελευθερίου

Straight to the heart!

Εντυπωσιακά είναι για μία ακόμη χρονιά τα «ίχνη» που αφήνει πίσω του το Stray Art Festival, η νεανική γιορτή με την υπογραφή φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που φροντίζει να κρατά αναμμένη τη σπίθα της τέχνης του δρόμου στη Συριανή κοινωνία.

Η άκρως ρεαλιστική προσωπογραφία του Συριανού ποιητή, στιχουργού και πεζογράφου Μάνου Ελευθερίου ξεχωρίζει ανάμεσα στους «καρπούς» της φετινής σοδειάς, επιβεβαιώνοντας τόσο το ταλέντο των καλλιτεχνών που πλαισιώνουν κάθε διοργάνωση, όσο και την άρρηκτη σύνδεση του φεστιβάλ με την έδρα του, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Θέμα του 3ου Stray Art Festival, το οποίο φιλοξενήθηκε από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου 2019 στο συγκρότημα των Γυμνασίων, ήταν το ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο. Τοιχογραφίες που αναπτύσσουν ένα ευθύ και άμεσο διάλογο με το θέμα και άλλες που μιλούν μια πιο «ελεύθερη» γλώσσα συνθέτουν την εικαστική κληρονομιά που περιήλθε φέτος στην κυριότητα των σχολείων του Ξηροκάμπου. Η τέχνη του graffiti δεν είναι άγνωστη στην «οικογένεια» των Γυμνασίων, καθώς στο παρελθόν μαθητές της Β’ Τάξης είχαν δημιουργήσει ζωγραφικά έργα στους εξωτερικούς τοίχους του 1ου και του 3ου Γυμνασίου, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας, Αργυρώς Διαμαντάκη.

Π. Ξυνταριανός: «Εκφράζουμε συγκεκριμένη αισιοδοξία όπως κάθε χρονιά»

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 22 street artists και περισσότεροι από 40 μουσικοί με live performance στον Ταρσανά. «Αν δεν υπήρχε η αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οικογένεια του Stray Art δεν θα μπορούσε να μεγαλώσει», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η «ψυχή» του φεστιβάλ, Πάρις Ξυνταριανός Τσιροπινάς.

Το έργο που κέντρισε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών ήταν η προσωπογραφία του Μάνου Ελευθερίου από τον καλλιτέχνη skitsofreni, η πρώτη τοιχογραφία του μεγάλου δημιουργού στη Σύρο και ίσως σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στη μπροστινή πλευρά του συγκροτήματος, ο Λουόγκο Κομούνε αποτύπωσε ένα «διαστημικό ταξίδι», ενώ είκοσι ακόμη καλλιτέχνες -φίλοι του φεστιβάλ ήρθαν στη Σύρο για να αφήσουν την προσωπική σφραγίδα τους. Σημειώνεται πως, φέτος λειτούργησε για πρώτη φορά στο χώρο των graffiti παζάρι με πίνακες, κοσμήματα, βιβλία και μικρά γλυπτά.

Οι δράσεις του 3ου Stray Art τόσο στα Γυμνάσια όσο και στον Ταρσανά πραγματοποιήθηκαν ομαλά, με μοναδικό «αντίπαλο» τον καιρό, ο οποίος ωστόσο δεν κατάφερε να επικρατήσει της χαράς για δημιουργία και διασκέδαση μέσω της τέχνης. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι το περασμένο σαββατοκύριακο, το κοινό είχε περισσότερες από μία επιλογές δεδομένου ότι το Stray Art διεξαγόταν παράλληλα με το Animasyros. “Tην επόμενη χρονιά θα στοχεύσουμε σε έναν κατάλληλο προγραμματισμό, έτσι ώστε να μη συμπίπτουν χρονικά δύο διοργανώσεις” υπογράμμισε ο κ. Τσιροπινάς.

Αναφορά με άλλους χώρους της Ερμούπολης, οι οποίοι θα μπορούσαν μελλοντικά να φιλοξενήσουν το φεστιβάλ της ομάδας φοιτητών «Σπινθήρας» και του Ούριου Ανέμου, ο ίδιος κατέστησε γνωστό ότι το σχολικό συγκρότημα των Λυκείων στο Μάννα και το Γήπεδο της ΕΠΣ Κυκλάδων, για το οποίο έχουν ήδη δεχθεί ανάλογη πρόταση, αποτελούν δύο τοποθεσίες με μεγάλες επιφάνειες. «Φέτος, επιλέξαμε τα Γυμνάσια γιατί δε θέλαμε να απομακρυνθούμε από την Ερμούπολη, με τον φόβο ότι δεν θα έχουμε κόσμο. Συνήθως, εμείς ψάχνουμε το σημείο, αλλά στην πορεία μπορεί να μας προσεγγίσουν φορείς και να μας πουν ότι ενδιαφέρονται να γίνει στον χώρο τους, όπως συνέβη και στην περίπτωση των Γυμνασίων», εξήγησε ο Πάρις Τσιροπινάς, εκτιμώντας το Γήπεδο της Ερμούπολης μία καλή επιλογή για επόμενη διοργάνωση, δεδομένου ότι στο εσωτερικό του θα μπορούσαν να διεξαχθούν και οι μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Αλ. Λεονταρίτη: «Παιδιά με αισθητική και παιδεία»

Συγχαρητήρια προς την ομάδα του Stray Art απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, δηλώνοντας πως η καλή συνεργασία και ο κοινός βηματισμός για τη συνεχή βελτίωση της διοργάνωσης αποτελούν τα «κλειδιά» για μια επιτυχημένη σύμπραξη ανάμεσα στη νέα δημοτική αρχή και την «οικογένεια» του φεστιβάλ.

«Η επικοινωνία μου με τους διοργανωτές ξεκίνησε με μία συνάντηση γνωριμίας κατά την οποία ενημερώθηκα πλήρως για τη δράση τους. Από την πρώτη στιγμή, αντιλήφθηκα ότι τα παιδιά έχουν αισθητική και παιδεία. Χαίρομαι ιδιαίτερα που τόσοι πολλοί καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την εικαστική αναβάθμιση του νησιού μας και εν προκειμένω, ενός σχολικού περιβάλλοντος. Αξίζει δε να σημειώσουμε πως ενώ στην πρώτη διοργάνωση, η έκφραση ήταν ελεύθερη, από τη δεύτερη χρονιά υπάρχει θεματική, αξιολόγηση των προσχεδίων, αλλά και μέριμνα από τους υπεύθυνους για διάφορα θέματα όπως η ένταση του ήχου κατά τη διάρκεια των συναυλιών», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λεονταρίτη.

Ειρήνη Δράκου: «Εκπαίδευση της νεότερης γενιάς μέσω της εικόνας»

Το ίδιο θερμά καλωσόρισε τις δράσεις και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου, δηλώνοντας στην «Κοινή Γνώμη πως, το καλλιτεχνικό προϊόν του φεστιβάλ αποτελεί μία καλή αφορμή για διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των μαθητών Γυμνασίου.

«Στο συγκεκριμένο χώρο, γίνονταν κατά το παρελθόν κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες από καθηγητές και παιδιά. Από κει και πέρα, υπήρχε μια παρέμβαση άσχετων γραφημάτων ενώ τώρα, με την επίσημη άδεια των φορέων, επιτεύχθηκε μία συντονισμένη αισθητική παρέμβαση από φοιτητές ή απόφοιτους Πανεπιστημίου που έχουν αίσθηση του τι κάνουν», σημείωσε η κ. Δράκου. Πρόσθεσε μάλιστα πως μία πρωτοβουλία όπως αυτή προσφέρει την ευκαιρία για εκπαίδευση της νέας γενιάς μέσω της εικόνας, η οποία είναι πιο οικεία προς τα παιδιά. «Μπορούν να διδάξουν ποίηση με τον Μάνο Ελευθερίου, μπορούν να διδάξουν φυσική και χημεία με τα γκράφιτι, μπορούν να διδάξουν μυθολογία και οι μαθητές μπορούν να δουν γύρω γύρω εικονογραφημένα όλα τα θέματα με τα οποία ασχολούνται εντός τάξης. Πρόκειται για μια όμορφη ιδέα, που πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο και η οποία πρέπει να υποστηριχθεί από όλους".