Έγκριση της μελέτης αναστήλωσης της Παλαίστρας του Γρανίτη από το Υπουργείο Πολιτισμού

Ανάδειξη ενός ακόμη σπουδαίου μνημείου της Δήλου

  • Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021 - 06:15

Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτήρια της Δήλου είναι η λεγόμενη Παλαίστρα του Γρανίτη. Χρονολογείται την περίοδο 150-125 π.Χ. και λόγω της αρχιτεκτονικής του μορφής πιστεύεται ότι λειτούργησε ως παλαίστρα.

Οι παλαίστρες κατά την αρχαιότητα ήταν σχολεία φυσικής αγωγής και εκπαίδευσης των νέων στην φιλοσοφία και την ρητορική, ενώ παράλληλα αποτελούσαν χώρους συνάντησης για συζήτηση εν γένει για τον ανδρικό πληθυσμό. Στο κέντρο του κτηρίου δεσπόζει μία μεγάλη ορθογώνια αυλή (περ. 280 τ.μ.), η οποία περιβάλλεται από στοές και δωμάτια ποικίλων χρήσεων. Τα 2/3 της αυλής καταλαμβάνει τετράγωνη τετράχωρη δεξαμενή.

Το εντυπωσιακό σε μέγεθος συγκρότημα (1900 τ.μ.) διατηρεί σχεδόν όλο το ύψος του ισόγειου επιπέδου του και έχει απωλέσει τον όροφο στον οποίο οδηγούσε κτιστή κλίμακα.

Πρόσφατα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη αναστήλωσης του εμβληματικού αυτού μνημείου και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασής του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, οι οποίες είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία με την Πράξη «Δήλος – ανοικτό μουσείο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο».

Με τις επεμβάσεις, μεταξύ άλλων, αναστηλώνονται οι κιονοστοιχίες της Βόρειας Στοάς και του Περιστυλίου με τους αυθεντικούς εντυπωσιακούς γρανιτένιους κίονες που βρίσκονται στον χώρο.

Με το πέρας των εργασιών, ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει την περιήγηση σε ένα ακόμη σπουδαίο μνημείο της Δήλου, μέσα στο οποίο θα μπορούν να οργανώνονται και εκδηλώσεις πολιτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο ««Δήλος – ανοικτό μουσείο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο» περιλαμβάνει την αποκατάσταση και ανάδειξη εμβληματικών μνημείων του ιδιάζοντος αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, που είναι ενταγμένη στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως του Ναού του Απόλλωνα, της Οικίας της Λίμνης και της Οικίας Διαδούμενου, ενώ στο πλαίσιο του θα γίνει και διαμόρφωση διαδρομών επισκεπτών στο Ιερό, στις Συνοικίες Θεάτρου και Λίμνης. Επίσης το έργο αφορά και σε εργασίες αναβάθμισης της υφιστάμενης έκθεσης του αρχαιολογικού μουσείου με βελτιώσεις και μικρής κλίμακας μετατροπές στο κέλυφος του μουσείου και εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού (γραφεία, εργαστήριο συντήρησης, αποθήκες, χώροι υγιεινής).