Συνέντευξη της προέδρου του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης» για τον σχεδιασμό του 3ου Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών “συριανοπατῶ”

«Η παράδοση δεν μπαίνει ποτέ σε καραντίνα»

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά ο προγραμματισμός των φεστιβαλικών διοργανώσεων, που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών στο νησί της Σύρου.

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, βιώνοντας και η ίδια, την παρατεταμένη περίοδο κοινωνικής εσωστρέφειας και απομόνωσης που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού με ανυπομονησία να λάμψει ξανά και να ανοίξει διάπλατα τις εισόδους της για να υποδεχτεί τους λάτρεις τόσο της απαράμιλλης ομορφιάς της όσο και του υψηλής ποιότητας πολιτιστικού αγαθού της.

Εξέχουσα παρουσία στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα έχουν για μία ακόμη φορά οι μεγάλες μουσικές, θεατρικές και χορευτικές διοργανώσεις που τυγχάνουν ετησίως ευρείας αποδοχής από το κοινό.

Ανάμεσα στα 13 συνολικά φεστιβάλ του «Σύρος – Πολιτισμός 2021» βρίσκεται και το 3ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών "συριανοπατῶ", το οποίο ματαιώθηκε πέρυσι εξαιτίας των πρωτόγνωρων υγειονομικών συνθηκών που προκάλεσαν ντόμινο αλλαγών και στον πολιτιστικό χώρο.

Το φεστιβάλ με την υπογραφή του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης» θα διεξαχθεί φέτος από 30 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2021. Για τις απαραίτητες τροποποιήσεις του προγράμματος, αλλά και για τη σημασία της διατήρησης, συνέχισης και ανάδειξης της παράδοσης ακόμη και σε δύσκολες εποχές, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη», η πρόεδρος του Ομίλου, Σοφία Λούβαρη.

 

Τα δύο πρώτα χρόνια, το «συριανοπατῶ» διεξαγόταν στα μέσα της άνοιξης, εγκαινιάζοντας τον φεστιβαλικό κύκλο στο νησί. Αυτή τη φορά, προγραμματίζεται στα τέλη Ιουνίου. Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την πανδημία έπαιξαν ρόλο στην απόφασή σας να μεταφέρεται χρονικά τη διοργάνωση;

«Όταν το  2018 σχεδιάσθηκε το 1ο συριανοπατῶ για νέους, το σκεπτικό μας ήταν να μη δημιουργήσουμε ένα ακόμη φεστιβάλ μέσα στα πολλά του καλοκαιριού στο νησί μας. Έτσι μετά από σκέψη, καταλήξαμε στην εβδομάδα μετά το Πάσχα και πράγματι για το 2018-2019 λειτούργησε εξαιρετικά.

Την χρονιά που πέρασε, παρότι ο σχεδιασμός του συριανοπατῶ άλλαξε και εκτός από  το διήμερο φεστιβάλ Νέων θα ακολουθούσε και διήμερο φεστιβάλ για ενήλικες , η οργανωτική επιτροπή  αναγκάστηκε να ματαιώσει το 3ο συριανοπατῶ, λόγω της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν δηλώσει συμμετοχή 22 ομάδες από όλη την Ελλάδα (οι οποίες είχαν κλείσει εισιτήρια και ξενοδοχεία), καθώς και τρεις επιπλέον ομάδες από τη Σύρο.

Παρακολουθώντας με αγωνία την εξέλιξη της πανδημίας και την χρονιά που ξεκίνησε, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τις ημερομηνίες του 3ου συριανοπατῶ στο διήμερο 30/6-01/7 (για τους νέους) και στο διήμερο 2-3/7 (για τους ενήλικες), ελπίζοντας να έχει καταλαγιάσει όλη αυτή η κατάσταση . Αισιόδοξοι η όχι; Επιλέξαμε το 1ο , με απόλυτο σεβασμό .

Ακόμα δεν έχουμε ανακοινώσει τίποτα επίσημα, καθώς θεωρούμε ότι είναι παρακινδυνευμένο .Οφείλουμε όμως εμείς να είμαστε έτοιμοι και μέσα στο πρόγραμμα που σχεδιάζει ο Δήμος μας και να ελπίζουμε για το καλύτερο».

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα του 3ου «συριανοπατῶ»; Τι κρατάτε από τον προηγούμενο σχεδιασμό του και ποια μέρη του κληθήκατε να χτίσετε από το μηδέν;

«Το πρόγραμμα του 3ου συριανοπατῶ έχει αρχίσει να σχεδιάζεται με βάση τα νέα δεδομένα τα οποία απαιτούν μόνο ανοικτούς χώρους και βέβαια πάντοτε με το βλέμμα στραμμένο στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την επανάσταση.

Μπορεί το συριανοπατῶ να μετράει δύο χρόνια ζωής , όμως τα θεμέλια που βάλαμε θεωρούμε ότι ήταν και παραμένουν ισχυρά.

Στον χρόνο που πέρασε δεν μείναμε αδρανείς, δουλεύαμε με διαφορετικό τρόπο, προσπαθώντας να σχεδιάσουμε με κάθε λεπτομέρεια την επόμενη διοργάνωση.  Ταυτόχρονα, κρατήσαμε επαφή με όλες σχεδόν τις ομάδες που είχαν δηλώσει συμμετοχή και οι οποίοι βεβαίως θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα εάν και εφόσον οι συνθήκες  επιτρέψουν την πραγματοποίηση του φεστιβάλ.

Θα υπάρξουν αλλαγές, προς διευκόλυνση όλων των ομάδων που θα ανακοινώνουν όταν πια είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε».

Η απουσία ενός έτους αποτελεί εμπόδιο για έναν σχετικά νέο θεσμό που προσπαθεί να καθιερωθεί και να ισχυροποιήσει τη θέση του σε ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα; Φοβηθήκατε ότι η «κόλλα» μεταξύ των μελών και των συμμετεχόντων στο φεστιβάλ μπορεί να «στεγνώσει»;

«Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την εμφάνιση της πανδημίας ήταν για όλους μας πρωτόγνωρες. Δεν ξέραμε πώς να αντιδράσουμε. Ενώ αρχικά, φάνηκε ότι μας δίνεται η ευκαιρία για ξεκούραζεται, πλέον είναι η επιτακτική η ανάγκη μας για επαφή, κοινωνικές συναναστροφές, σωματική άσκηση πέρα από τους τέσσερις τοίχους. Τα ισχύοντα μέτρα είναι απαγορευτικά για ομαδικές συναθροίσεις και χορογραφίες. Πλέον, ο μόνος χώρος για τη χορευτική μας προπόνηση, είναι ο προσωπικός χώρος μας, το σπίτι μας. Αυτή η αποχή από τις δραστηριότητές μας, μας έχει κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο αγαπάμε τον χορό, πόσο μας λείπει, γεννώντας την επιθυμία μας να γίνουμε ακόμη καλύτεροι και να επιστρέψουμε με περισσότερη όρεξη, μόλις τελειώσει αυτή η περιπέτεια. 

Ο χορός συνεπάγεται ένωση, συνύπαρξη, διάδραση. Ποιες οι δυσκολίες που ο Όμιλός σας αντιμετωπίζει όλο αυτό το διάστημα ως προς τη συνέχιση του έργου του;

«Η παράδοση δεν μπαίνει ποτέ σε καραντίνα κι ως εκ τούτου, οι σχέσεις, οι φιλίες, οι συνεργασίες και τα όνειρα που γεννιώνται μέσα στις ομάδες, δεν φυλακίζονται. Όσο δύσκολη και να είναι μία εποχή, η παράδοση εξακολουθεί να χτίζεται λιθαράκι-λιθαράκη, χάρη στην επιθυμία των μεγαλυτέρων να τη μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές, αλλά και τη διάθεση των νεότερων να την αφουγκραστούν, να την κάνουν κτήμα τους και να τη διαδόσουν".