Η Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στην Τήνο

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της σύνδεσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το κοινό της περιφέρειας, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ πραγματοποίησαν, μέσα στον Μάρτιο, μία ξεχωριστή συνεργασία με το Δήμο Τήνου, εγκαινιάζοντας δύο νέα καλλιτεχνικά και παιδαγωγικά προγράμματα, το “Rosa Das Rosas”, ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης για τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού και το “Τίκιτακ τίκιτακ”, ένα εργαστήριο ομαδικού τραγουδιού και δημιουργίας ιστοριών για τους ενήλικες 65+ δημότες του νησιού.

Ένα μουσικό ταξίδι στον χρόνο και στον κόσμο

Με αφορμή την επιτυχημένη ολοκλήρωση των δύο προγραμμάτων που άρχισαν στις 2 Μαρτίου, ο Δήμος Τήνου διοργανώνει το Σάββατο 1 Απριλίου, μία σειρά μουσικοθεατρικών εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου, το 1ο Δημοτικό Σχολείο στις 16.00, το 2ο στις 17.00 και τα δημοτικά 3ο, Πύργου και Εξωμβούργου στις 18.00, θα τραγουδήσουν και θα αφηγηθούν με τη συνοδεία μουσικού συνόλου το παραμύθι “Rosa das Rosas”, μια μουσική ιστορία βασισμένη σε τέσσερα τραγούδια που προέρχονται από την εποχή του Ευρωπαϊκού Μεσαίωνα και την προφορική παράδοση της Μεσογείου.

Στις 20.00 στη Μοσχούλειο Σχολή, το εργαστήριο ομαδικού τραγουδιού και δημιουργίας ιστοριών για ενήλικες “Τικιτάκ τικιτάκ”, θα ταξιδέψει το κοινό πίσω στο χρόνο με μία παράσταση μουσικού θεάτρου βασισμένη σε τραγούδια από την οπερέτα μέχρι και το ελαφρό τραγούδι. Η παράσταση, ακολουθώντας το νήμα των αφηγήσεων των μελών της ομάδας θα μας ταξιδέψει μέσα από παλιές και αγαπημένες μελωδίες, οι οποίες θα ακουστούν σε μία φρέσκια εκδοχή, εκεί όπου οι ιστορίες γίνονται μουσική και η μουσική ιστορίες.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού με ένα μοναδικό γκαλά λυρικού τραγουδιού, με πρωταγωνιστές τους διακεκριμένους καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Έλενα Κελεσίδη και Γιάννη Καλύβα. Η διεθνής σοπράνο και ο αναγνωρισμένος τενόρος θα ερμηνεύσουν διάσημες άριες και ντουέτα από αγαπημένες όπερες του ρεπερτορίου. Στο πιάνο θα τους συνοδεύσει ο Φρίξος Μόρτζος. Το Γκαλά Λυρικού Τραγουδιού πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Τηνιακούς Πολιτισμού.

Rosa Das Rosas

Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε μαθητές της Δ’ και Ε’ τάξης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσκαλώντας τους σε μία συναρπαστική περιπλάνηση στη μεσαιωνική και την παραδοσιακή μουσική. Κεντρικός στόχος του “Rosa das rosas” ήταν η επαφή των παιδιών με βασικές μουσικές δεξιότητες, αλλά και η ουσιαστική, ενεργή συμμετοχή τους στον συναρπαστικό χώρο του μουσικού θεάτρου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές γνώρισαν μουσικά όργανα της μεσαιωνικής εποχής και -μέσα από σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές- ανέπτυξαν τις φωνητικές, ρυθμικές και γλωσσικές τους δεξιότητες, εκπαιδεύτηκαν στο ομαδικό τραγούδι και έμαθαν να παράγουν μουσική χρησιμοποιώντας το σώμα τους ως κρουστό (body percussion). Παράλληλα οφέλη της συγκεκριμένης δημιουργικής διαδικασίας αποτελούν η συνεργασία, η γόνιμη ανταλλαγή ιδεών και η διεύρυνση των καλλιτεχνικών τους οριζόντων. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβαν οι μουσικοπαιδαγωγοί Ζωή Δημοπούλου, Κατερίνα Νταμάνη, Ειρήνη Μπιλίνη- Μωραΐτη και Αλίκη Σιούστη. Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Tobias Schlierf

Τικιτάκ Τικιτάκ

Το νέο πρόγραμμα της ΕΛΣ απευθυνόταν σε ενήλικες 65 και άνω -χωρίς να θεωρείται απαραίτητη η πρότερη ενασχόλησή τους με τη μουσική- και άντλησε την έμπνευσή του από πολυαγαπημένα τραγούδια της ελληνικής οπερέτας και του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού, στοχεύοντας στη δημιουργία μίας πρωτότυπης παράστασης μουσικού θεάτρου. Οι συμμετέχοντες, με έμπνευση από τους στίχους των τραγουδιών, κλήθηκαν να φτιάξουν μικρές ιστορίες, τις οποίες συνέθεσαν σε ένα μελωδικό ψηφιδωτό φτιαγμένο από θραύσματα του χθες, του σήμερα και του αύριο. Το τραγούδι, η ενεργή μουσική συμμετοχή, η κατασκευή ιστοριών μέσα από προφορικά παιχνίδια και ασκήσεις δημιουργικής αφήγησης και γραφής, καθώς και πληθώρα μουσικών και θεατρικών δραστηριοτήτων μοιράσματος και ενδυνάμωσης της ομάδας, είναι μόνο λίγα από τα εργαλεία που αξιοποιήθηκαν κατά την υλοποίηση του εργαστήριου. Το “Τίκιτακ τίκιτακ” αφορούσε σε δέκα συναντήσεις και ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της από κοινού αφήγησης των συμμετεχόντων σε μία καινούρια παράσταση μουσικού θεάτρου (υπό τη συνοδεία μικρού μουσικού συνόλου) που προκύπτει από τη βιωματική διαδρομή των συμμετεχόντων στην πολυαγαπημένη ελληνική οπερέτα.. Ο σχεδιασμός του προγράμματος ανήκει στην Κική Κέρζελη ενώ η υλοποίηση στις μουσικοπαιδαγωγούς Κατερίνα Νταμάνη, Ζωή Δημοπούλου και Αλίκη Σιούστη.

Πολιτισμικός διάλογος με την κοινωνία

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής περιλαμβάνουν πληθώρα προγραμμάτων καλλιτεχνικής συμμετοχικής μάθησης για παιδιά, εφήβους, νέους, σχολεία, ενήλικες, άτομα με ή χωρίς αναπηρία, άτομα 65 ετών και άνω, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες της Αθήνας και της περιφέρειας. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως προέλευσης, γνώσεων και δεξιοτήτων, έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικιλία δράσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων μέσω της βιωματικής μάθησης, την ισότιμη συμμετοχή στη δημιουργική διαδικασία καθώς και την προαγωγή της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας.

Στο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για την περίοδο 2022-2023 και στο οποίο συμμετείχε ο Δήμος Τήνου, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εξελίσσουν τις συνεργασίες τους με ένα ευρύ δίκτυο καταξιωμένων καλλιτεχνών / εκπαιδευτικών, αναπτύσσουν περαιτέρω τη συνομιλία με το κοινό της περιφέρειας και επιχειρούν να εντείνουν τον διάλογο της τέχνης της όπερας με την κοινωνία. Μέγας δωρητής των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.