Ο Απόστολος Ρίζος επιστρέφει πάντα στη Σύρο

Ο Απόστολος Ρίζος επισκέπτεται για ακόμη μία φορά τη Σύρο, για μία διαφορετική συναυλία, βασισμένη στο νέο του μουσικό project “Minimals Plugged”, που έχει αγκαλιαστεί θερμά από το κοινό. Την Τετάρτη 5 Απριλίου, στο θέατρο Απόλλων, ο ιδιαίτερος ερμηνευτής και τραγουδοποιός επισκέπτεται την αγαπημένη του πρωτεύουσα των Κυκλάδων για μία και μοναδική εμφάνιση στην οποία θα συμμετέχει η μοναδική ερμηνεύτρια, Μαργαρίτα Ζορμπαλά. Στο πλευρό του καλλιτέχνη θα βρίσκεται επίσης, ο «πολυμήχανος» δεξιοτέχνης μουσικός Κώστας Πατσιώτης.

Μια μουσική συνάντηση που χαρακτηρίζεται από ένα πιο ηλεκτρικό ηχητικό περιβάλλον, πάντα με το συναίσθημα στην ερμηνεία και τη θεατρικότητα που διακρίνουν τον καλλιτέχνη. Μια μουσική εμφάνιση που συνομιλεί άλλοτε συνωμοτικά και άλλοτε ανατρεπτικά με το ρεμπέτικο, την παράδοση, το λαϊκό και τη ροκ μπαλάντα. Το κοινό θα απολαύσει αγαπημένα τραγούδια της προσωπικής δισκογραφίας του Απόστολου Ρίζου, όπως το «Τι να θυμηθώ» έως και τα νέα κομμάτια που ετοιμάζει για το νέο του άλμπουμ, μέσα από μια νέα προσέγγιση, όπου σε συνδυασμό με την ξεχωριστή χροιά του, δημιουργούν ένα εξαιρετικά ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα. Ξεχωριστό στιγμιότυπο της παράστασης θα αποτελέσει επίσης μια μουσική ενότητα με τραγούδια του Μάνου Λοΐζου.

Λίγο πριν την επιστροφή του στο αγαπημένο του νησί, ο Απόστολος Ρίζος, μιλάει στην “Κοινή Γνώμη” με αφορμή την αυριανή παράσταση.

Επιστροφή στη Σύρο λοιπόν

“Ναι. Την αγαπώ τη Σύρο και μέσα στα χρόνια την επισκέπτομαι συχνά, όχι μόνο για συναυλίες αλλά και για διακοπές με την οικογένειά μου. Έχω υπέροχες αναμνήσεις και κάθε φορά που την επισκέπτομαι προστίθενται κι άλλες. Το συναυλιακό κοινό της μάς έχει αγκαλιάσει με πολλή αγάπη, γεγονός που μου δίνει κι εμένα μεγάλη χαρά και με γεμίζει με ενθουσιασμό κάθε φορά που έρχομαι”.

Αυτήν τη φορά επιστρέφεις με ένα νέο πρότζεκτ με δύο μόνο μουσικούς – πολυεργαλεία πάνω στη σκηνή

“Είναι ένα νέο πρότζεκτ που όπως φανερώνει και ο τίτλος του είναι ηλεκτρικό αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει να είναι και ατμοσφαιρικό. Αυτήν τη φορά, η κιθάρα, τα πετάλια και τα εφέ, χρησιμοποιούνται περισσότερο από ό,τι παλαιότερα και χαρακτηρίζουν συνολικά τον ήχο της παράστασης, πάντα όμως με μία μινιμαλιστική προσέγγιση. Σε αυτό συμβάλλει και ο Κώστας Πατσιώτης, ένας εξαιρετικός μουσικός και δεξιοτέχνης του κοντραμπάσου, με τον οποίο συναντιόμαστε δημιουργικά μέσα από τις καταβολές μας, που ορίζονται από την παράδοση, την τζαζ, τη λαϊκή μουσική, την ροκ μπαλάντα, δημιουργώντας ένα ενιαίο μουσικό ύφος”.

Από πού προέκυψε αυτή η νέα μουσική προσέγγιση;

“Η έμπνευση ήρθε με έναν πολύ φυσικό τρόπο κατά τη διάρκειά της πανδημίας όπου όλοι είχαμε χρόνο να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με τις αγάπες μας. Πέρασα πολύ χρόνο με τις κιθάρες μου αλλά και με τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Πειραματίστηκα με νέους ήχους και τρόπους πάνω στα τραγούδια μου και το αποτέλεσμα, που προέκυψε απόλυτα φυσικά, έγινε αυτό το νέο πρότζκετ”.

Τι θα δούμε επομένως σε αυτήν την παράσταση;

“Στην παράσταση πέρα από αγαπημένα τραγούδια από το προσωπικό μου ρεπερτόριο, είτε δικά μου είτε άλλων που είχα την τιμή να ερμηνεύσω, θα υπάρχει και μία ξεχωριστή ενότητα με αφορμή την κυκλοφορία ενός άλμπουμ που λέγεται “Σε ένα δωμάτιο με τον Μάνο Λοΐζο”, από την ομώνυμη παράσταση που είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε πριν κάποια χρόνια και πάλι στο θέατρο Απόλλων της Σύρου. Θα υπάρχουν και προβολές που θα συμπληρώνουν το μουσικό μέρος καθώς και μία έκπληξη που προέκυψε στην πορεία. Θα έχουμε την χαρά να βρεθεί στο θέατρο Απόλλων η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, η οποία θα έρθει να παρακολουθήσει την παράσταση και εννοείται πως θα ανέβει στη σκηνή να πούμε κάποια τραγούδια παρέα”.

Με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά έχετε συνεργαστεί κι άλλες φορές στο παρελθόν

“Με την σπουδαία ερμηνεύτρια πρωτοσυναντηθήκαμε πέρυσι σε έναν κύκλο συναυλιών - αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, που πραγματοποιήθηκαν σε Κύπρο και Ελλάδα και εκεί είχα την χαρά να γνωριστώ περισσότερο μαζί της. Αυτή η γνωριμία έφερε και μία νέα συνεργασία. Κάποια στιγμή μου ζήτησε να της γράψω κάτι και έτσι προέκυψε ένα νέο τραγούδι που κι εγώ αγαπώ ιδιαιτέρως - γραμμένο ειδικά για εκείνη- και έχει τίτλο “ Το νησί”. Χαίρομαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα και θα το ερμηνεύσουμε πρώτη φορά ζωντανά επί σκηνής στο αγαπημένο μου νησί”.

Πέρα από τον Μάνο Λοΐζο που αποτελεί ξεκάθαρα μία αδυναμία και μουσική επιρροή σου, ποιούς άλλους καλλιτέχνες περιλαμβάνει η λίστα;

“Επιρροές υπάρχουν αρκετές γιατί έχουμε τη μεγάλη χαρά σε αυτήν τη χώρα ο πολιτισμός μας να έχει φέρει σπουδαία έργα από σπουδαίους επίσης δημιουργούς. Εννοείται ότι μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται όλοι οι μεγάλοι, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μάρκος Βαμβακάρης αλλά και νεότεροι που τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν αυτήν την αλυσίδα. Έχουμε μία σπουδαία μουσική ιστορία που γεννήθηκε μέσα από την πολυμορφία των μουσικών και των ρυθμών αλλά και πάνω από όλα -κατά τη γνώμη μου- μέσα από την υπέροχη γλώσσα μας, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να μιλήσει για βαθιά αισθήματα και να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο αλλά και τον διπλανό του”.

Επόμενα πλάνα και σχέδια;

“Συνεχίζω να δουλεύω πάνω στο νέο άλμπουμ που έχει τίτλο “Ασκήσεις τρυφερότητας”, από το οποίο έχουν ήδη κυκλοφορήσει τρία τραγούδια που θα ακούσουμε αύριο στην παράσταση. Πλέον, μου μένει χρόνος να αφοσιωθώ αποκλειστικά στη δημιουργία αυτού του νέου άλμπουμ και ανυπομονώ να έρθει η ολοκλήρωσή του ώστε να το μοιραστώ μαζί σας”.

Πληροφορίες παράστασης

«Minimals plugged» Απόστολος Ρίζος: ηλεκτρική κιθάρα / guitar effects / loops / φυσαρμόνικα, Κώστας Πατσιώτης: ηλεκτρικό κοντραμπάσο/ bass effects / loops, Έκτακτη συμμετοχή: Μαργαρίτα Ζορμπαλά
Θέατρο Απόλλων, Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 10€ (www.ticketservices.gr και ταμείο θεάτρου) / Ταμείο εισόδου: 12€

Παραγωγή: Αction EΣΤΙ