"Διαδρομές" στον χρόνο και τον τόπο

Έκθεση της Βαρβάρας Παλτατζίδου στην Αίθουσα Τέχνης Εμμ. Ροΐδη”

Η Βαρβάρα Παλτατζίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και διαμένει.

Στην Αθήνα σπούδασε και ζωγραφική, εκεί και οι πρώτες της αναζητήσεις, εκθέσεις, συνεργασίες.

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας της πειραματίζεται με θέματα, χρώματα και υλικά. Ο έρωτάς της για τη βυζαντινή αγιογραφία γίνεται η κύρια έμπνευση για τις δημιουργίες της. Οι μορφές της ζωντανές, δοσμένες με πάθος, σχεδόν ποιητικές.

Η συνεχής αναζήτηση μιας διαφορετικής έκφρασης και αισθητικής την οδηγεί στη διαφοροποίηση της κλασσικής τέχνης. Χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνικές με στόχο να αποδώσει τις χρωματικές διαβαθμίσεις και να τονίσει την υφή του έργου της. Περνάει σε διαφορετικές τεχνοτροπίες όσον αφορά τα φυσικά υλικά, προσθέτει, αφαιρεί, χαρίζει στα έργα της την πατίνα του χρόνου, συντηρώντας τη μνήμη.

Τα έργα της χαρακτηρίζονται από ελευθερία στην έκφραση, αποδίδοντας με επάρκεια θέματα που κινητοποιούν το ενδιαφέρον της, αλλάζοντας τους τρόπους προσέγγισης σε θέματα που θα περνούσαν σχεδόν απαρατήρητα. Σταδιακά, προσθέτει στις δημιουργίες της και άλλα, πιο μοντέρνα υλικά -μέταλλο, ύφασμα με τεχνική παλαίωσης- δημιουργώντας τρισδιάστατα έργα τέχνης, προσεγγίζοντας τα θέματά της από μια οπτική γωνία καθαρά δική της που καθιστά το έργο της απόλυτα προσωπικό.

 

Διαδρομές στο παρελθόν με σύγχρονη ματιά

Η καλλιτέχνις αγαπά ιδιαίτερα τη Σύρο και τον πολιτισμό της οπότε αποτελούσε εδώ και αρκετό καιρό επιθυμία της να παρουσιάσει τα έργα της στο νησί και συγκεκριμένα στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου το οποίο ξεχωρίζει. Οι "Διαδρομές" της εντυπώνονται ενδεικτικά στα έργα που εκτίθενται στην Αίθουσα Ροΐδη, σε ένα νησί που, όπως δηλώνει, καλλιτεχνικά της ταιριάζει περισσότερο από όλα.

Ξεκινώντας από την αγιογραφία και την βυζαντινή σχολή και έχοντας εργαστεί σε εκκλησίες, δεν θα μπορούσε να παραλείψει να εκθέσει κάποια έργα από αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο της ζωής της. Παράλληλα, στην έκθεση ο θεατής θα συναντήσει νωπογραφίες με αναπαραστάσεις εμπνευσμένες από τον Μινωικό πολιτισμό, ενώ παρουσιάζονται και πιο σύγχρονα έργα ζωγραφικής αλλά και μικτής τεχνικής, που μαρτυρούν την αγάπη της για το παρελθόν.

Χρησιμοποιεί ιδιαίτερα -κυρίως φυσικά και οικολογικά - υλικά, όπως αυγοτέμπερες, πρωτεΐνες γάλακτος. ποταμίσια άμμο, ασβέστη, ξύδι, σκόνες από ορυκτά, φύλλα χρυσού, ύφασμα, ριζόχαρτα, ρητίνη, τζίβα κ.α. Το ξύλο είναι το στοιχείο που κυριαρχεί στην έκθεση, δηλώνοντας την μεγάλη αγάπη που τρέφει η καλλιτέχνις για το υλικό αυτό. Πόρτες, εξώφυλλα ντουλάπας, ακανόνιστου σχήματος παλιά ξύλα, μετατρέπονται σε έργα τέχνης, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν περισσεύει, τίποτα δεν πάει χαμένο.

Η έκθεση φανερώνει πως η καλλιτέχνις δεν επαναπαύεται καλλιτεχνικά. Δοκιμάζει και δοκιμάζεται, τολμά και πετυχαίνει να αποδώσει ένα συναίσθημα νοσταλγικό και μία αισθητική που παραπέμπει στην αίγλη παλαιότερων εποχών. "Μου αρέσει το ταξίδι στην τέχνη" λέει η ίδια, χωρίς να τοποθετείται κάπου συγκεκριμένα καλλιτεχνικά, με σεβασμό ωστόσο στην τέχνη της, στα υλικά της και στην ιστορία.

 

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 22 Μαΐου 2023 και οι ώρες λειτουργίας είναι 10:00 -14:00 & 18:00-22:00