Δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης

"Γνωρίζω σημαίνει εκτιμώ"

  • Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, 2023 - 06:16

"Γνωρίζω σημαίνει εκτιμώ", η έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης με τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα πρότυπα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας και τους μικρούς ξεναγούς με τη μεγάλη φήμη,  θα ανοίξει ξανά τις πόρτες της για παιδιά ηλικίας από 7 έως και 12 ετών, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

Αυτή η "κυψέλη" πολιτισμού θα λειτουργήσει για άλλη μια φορά με τους παιδαγωγούς κ.κ. Νίκο Γουτσίκα και Βιργινία Μπριλάκη, υπό την καθοδήγηση της αρχαιολόγου κας Μαρίας Ρώτα.

“Πρόκειται για τα προγράμματα που είχαν αρχίσει πριν 30 χρόνια στον ίδιο χώρο από την αρχαιολόγο κα. Μαίρη Ρώτα μαζί με άλλους δύο εκπαιδευτικούς, τα οποία συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια και πλέον εδώ και δύο χρόνια η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη έκανε μία μεγάλη προσπάθεια για να αρχίσουν και πάλι. Σε αυτά παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου έρχονται κάθε Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο και μαθαίνουν για την ιστορία της Σύρου στην αρχαία περίοδο, αλλά και την ιστορία της Ερμούπολης στην πιο σύγχρονη εποχή”, τονίζει στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Νίκος Γουτσίκας, υπεύθυνος του εν λόγω προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα από διάφορες δράσεις εκπαίδευσης και διασκέδασης, δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης της πολιτιστικής συνείδησης και του χαρακτήρα των μικρών παιδιών, ενεργοποιώντας διαύλους επικοινωνίας του σήμερα  με το παρελθόν, καλλιεργώντας  παράλληλα την αγάπη για τον τόπο τους και για την αδιάσπαστη ιστορική μας συνέχεια.

“Θα πρέπει να πούμε ότι δεν πρόκειται για μάθημα ή κάποιο σχολείο. Τα προγράμματα αυτά είναι χαρά και διασκέδαση για τα παιδιά, τα οποία έρχονται εδώ και περνούν όμορφα τις ώρες που είναι μαζί μας και μαθαίνουν για την ιστορία του νησιού μας, μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες, με χειροτεχνίες, αλλά και επισκέψεις σε σημαντικά αξιοθέατα της Σύρου”, επισημαίνει ο κ.  Γουτσίκας, ο οποίος στη συνέχεια αναλύει τους στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος.

“Στόχος μας είναι τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στην πόλη τους, μαθαίνοντας την ιστορία της. Για μας είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά και ο κόσμος που μένουν εδώ να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου και να νιώθουν περήφανοι γι’ αυτή. Αυτό είναι που θέλουμε να περάσουμε και στα παιδιά, να έρθουν δηλαδή πιο κοντά στον πολιτισμό και να μπορούν να το μεταδώσουν είτε σε συμπολίτες τους, είτε σε επισκέπτες και τουρίστες του νησιού”, σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα, αυτός ο τρόπος εκμάθησης της ιστορίας του νησιού έχει μεγάλη ανταπόκριση, τόσο στους μικρούς μαθητές, όσο και στους γονείς, οι οποίοι εμπιστεύονται τα παιδιά τους.“Μέχρι τώρα η ανταπόκριση από τα παιδιά είναι πολύ θετική, μιας και από την πρώτη φάση που άρχισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν περάσει πολλοί μαθητές και συνεχίζουν να παραμένουν μέχρι και τώρα. Την ίδια ώρα, οι γονείς μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους κάθε Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο”, δηλώνει ο κ. Γουτσίκας.

Επίσης, θα πρέπει να τονισθεί ότι στον ανανεωμένο χώρο της έκθεσης, ξετυλίγεται η εικόνα μιας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας πολλών ετών και ένας θεσμός με τίτλο "Μικρός Ξεναγός στην πόλη μου", που έχει αποσπάσει θαυμασμό και πλήθος συγχαρητηρίων Ελλήνων αλλά και ξένων προσωπικοτήτων, όπως και το έντονο ενδιαφέρον του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

“Πρόκειται για έναν θεσμό που λειτουργεί παράλληλα με τα συγκεκριμένα προγράμματα, δηλαδή τα παιδιά που διδάσκονται και μαθαίνουν την ιστορία του τόπου τους, καταλήγουν να είναι οι μικροί ξεναγοί και να κάνουν περήφανη την πόλη τους, τον Δήμο, αλλά και όλους εμάς που ασχολούμαστε με την εκμάθησή τους”, σημειώνει ο κ. Γουτσίκας, ο οποίος, μάλιστα, υπήρξε μικρός ξεναγός πριν από 20 χρόνια, υπό την καθοδήγηση της αρχαιολόγου, κας. Μαίρης Ρώτα. 

“Είναι ένα μοναδικό συναίσθημα χαράς και υπερηφάνειας, αυτό δηλαδή που έζησα πριν από περίπου 20 χρόνια ως μικρός ξεναγός, να μπορώ τώρα να το μεταλαμπαδεύω σε μικρούς μαθητές. Γιατί θα πρέπει να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνουν, να ξεναγούν και να μεταδίδουν την ιστορία του τόπου σε επισκέπτες, ακόμα και σε σημαντικές προσωπικότητες που κατά καιρούς βρίσκονται στο νησί”, υποστηρίζει ο κ. Γουτσίκας. 

Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα προγράμματα θα πραγματοποιούνται στον 1ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, κάθε Σάββατο από τις 12:00 έως τις 13:30 και από τις 14:30 έως και τις 15:30. Τα τμήματα θα είναι 8-10 παιδιών, ενώ σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης  θα υπάρξει σχετική προσαρμογή.

Για τη σωστή οργάνωση και σχεδιασμό της λειτουργίας των τμημάτων, οι εγγραφές ξεκινούν από Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2023 με καταληκτική ημερομηνία την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στο e-mail : politismos@syros-ermoupolis.gr, δηλώνοντας το ονοματεπώνυμο παιδιού, ηλικία, εκπαιδευτική βαθμίδα, ονοματεπώνυμο γονέα/κηδεμόνα, επιλογή ωραρίου προγράμματος και τηλέφωνα επικοινωνίας. Υπεύθυνος Επικοινωνίας είναι ο κ. Νίκος Γουτσίκας στο τηλέφωνο: 6978859947.