Γιώργος Μηλιός: “Ήταν κάτι που έλειπε από το νησί, που διαθέτει μία μεγάλη και μακρά ναυτική παράδοση”

Αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Σύρου

Μετά από μία μακροχρόνια προσπάθεια, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης της Σύρου είναι πλέον γεγονός, καθώς εντός των επόμενων μηνών θα ανοίξει και επίσημα τις πόρτες του στο κοινό.

Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης θα στεγάζεται προσωρινά στον ισόγειο χώρο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, ενώ γίνονται διαβουλεύσεις για τη εξεύρεση ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου, εντός της ευρύτερης περιοχής της λιμενικής ζώνης της Ερμούπολης.

Για τις άοκνες προσπάθειες οι οποίες άρχισαν από το μακρινό 1995, αλλά και για το πώς φθάσαμε στο σήμερα με τα αναμενόμενα εγκαίνια και τη λειτουργία του, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο ιδρυτής του, συνταξιούχος πλοίαρχος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, Γιώργος Μηλιός.

Η 28χρονη προσπάθεια βρήκε πρόσφορο έδαφος

Η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ναυτικού μουσείου άρχισε το 1995, όταν ο κ. Γιώργος Μηλιός αντιλήφθηκε την ανάγκη η ναυτική παράδοση της Σύρου να γίνει γνωστή τόσο στους κατοίκους του νησιού, όσο και εκτός αυτού.

“Από το 1995 που συνταξιοδοτήθηκα ως πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού και εξελέγη πρόεδρος στους συνταξιούχους ναυτικούς Κυκλάδων και ΝΑΤ, αντιλήφθηκα το κενό που υπήρχε σχετικά με την έλλειψη ενός μουσείου που να εμπεριέχει τη ναυτική παράδοση της Σύρου. Αυτό γινόταν όλο και πιο έντονο, καθώς παρακολουθούσα τα σχολεία που ερχόταν στο νησί, με τους μαθητές να ψάχνουν να επισκεφτούν ένα μουσείο που να φιλοξενεί αυτή την ιστορία”, τονίζει αρχικά ο κ. Μηλιός.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η Σύρος από μόνη της είναι ένα ναυτικό μουσείο. Με το ναυπηγείο, τα καρνάγια, τους ταρσανάδες, με τη σχολή εμποροπλοιάρχων και μηχανικών.

“Εγώ αυτή την ανάγκη την εξέλαβα και ως πρώτη κίνηση ήταν να απευθυνθώ στον τότε Δήμαρχο Ερμούπολης, Γιάννη Δεκαβάλλα, ο οποίος αποδέχθηκε με ενθουσιασμό τη σκέψη μου για ίδρυση ναυτικού μουσείου. Το μόνο αγκάθι τότε, όπως ο ίδιος μου είχε εκφράσει, ήταν η έλλειψη κτιριακών υποδομών για τη στέγασή του. Το θέμα λοιπόν της στέγασης του μουσείου, ήταν το μόνιμο πρόβλημα από την εποχή του κ. Δεκαβάλλα έως και σήμερα”, δηλώνει ο κ. Μηλιός, ο οποίος στη συνέχεια κάνει γνωστό ότι πλέον το μουσείο έχει βρει στέγη στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων. 

“Η κατάσταση όμως ευτυχώς άλλαξε μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Σύρο, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας, Αναστασία Αναστασοπούλου και η οποία γνωρίζοντας το διακαή μου πόθο για να αποκτήσει το νησί ένα ανάλογο μουσείο, μεσολάβησε ώστε να παραχωρηθεί ένας χώρος στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων για το σκοπό αυτό, κάτι που αποδέχθηκε ο πρόεδρός του, Μάρκος Βουτσίνος. Ο χώρος αυτός που βρίσκεται στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου μας παραχωρήθηκε το καλοκαίρι του 2022. Μετά από αυτή την εξέλιξη, φορείς της Σύρου, με τη συμμετοχή του Δήμου, του Λιμεναρχείου, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, της ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας καταρτίσαμε την ίδρυση του μουσείου”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει καταρτιστεί το διοικητικό συμβούλιο και έχουν συγκεντρωθεί εκθέματα τα οποία παραχωρήθηκαν από ναυτικούς, αλλά και από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας και αναμένεται εντός των επομένων μηνών να πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου.

Ήταν κάτι που έλλειπε από τη Σύρο

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης τόνισε ότι συνεχίζονται οι διεργασίες για την εξεύρεση ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου των ναυτικών αντικειμένων και προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με τον νέο δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, γίνονται διεργασίες, να παραχωρηθεί χώρος στο κτήριο που στεγάζεται η Κτηματική Υπηρεσία στο λιμάνι της Ερμούπολης.

“Σε συνεργασία με τον νέο δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε έναν μόνιμο χώρο, ο οποίος να στεγάσει το μουσείο. Ήταν κάτι που έλειπε από τη Σύρο και υπάρχουν καλές προθέσεις από πολλούς να στηρίξουν αυτή την προσπάθειά μας. Ο νέος χώρος, που θα μετατραπεί σε μόνιμο εκθετήριο του ναυτικού μουσείου, θα πρέπει να είναι μέσα στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού. Έτσι, γίνονται ενέργειες να μας παραχωρηθεί χώρος στο κτήριο που στεγάζεται η Κτηματική Υπηρεσία”, δηλώνει στην εφημερίδα ο κ. Μηλιός.

Η δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου θα συμβάλει και στον τουρισμό

Η δημιουργία ενός τέτοιου εκθεσιακού χώρου, όπως τονίζει ο κ. Μηλιός εκτός από τη διάσωση της ναυτικής παράδοσης της Σύρου, θα βοηθήσει και στον τουρισμό, επισημαίνοντας πως “από την έρευνα που έχω κάνει, καθώς συμμετέχουμε ως μέλη στα μουσεία που λειτουργούν στη χώρα, βλέπουμε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από τον κόσμο. Πρέπει να πάρουμε παραδείγματα από άλλα νησιά που έχουν δημιουργήσει ανάλογα μουσεία, στα οποία έχουν επενδυθεί πολλά, ειδικά από την εφοπλιστική οικογένεια”.

Μάλιστα, σημειώνει πως η δημιουργία του μουσείου αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο των σχολικών μονάδων της Σύρου, όσο και των σχολείων που επισκέπτονται το νησί.

“Όλη αυτή την ιστορία που την βλέπουμε ακόμα και σήμερα γύρω μας, στα καρνάγια, τους ταρσανάδες και στο ναυπηγείο, πρέπει να τη μάθει και το τελευταίο παιδί του νησιού. Φυσικά και οι επισκέπτες, πρέπει να γίνουν δέκτες αυτής της ιστορίας, μαθαίνοντας ποια είναι η Σύρος και κατ΄επέκταση ποια είναι η ναυτική της τέχνη στο πέρασμα των χρόνων. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί το νησί μας έχει μία μεγάλη ναυτική παράδοση, η οποία θα πρέπει να αποτυπωθεί μέσα από αυτό το μουσείο. Όλη αυτή η ιστορία πρέπει να έχει συνέχεια, κατέληξε ο κ. Μηλιός, καλώντας τον κόσμο να σταθεί αρωγός στην προσπάθειά αυτή.

Το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Σύρου

Πρόεδρος, Γιώργος Μηλιός

Αντιπρόεδρος, Γιώργος Φίλιος

Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Κοσμάς

Ταμίας, Φραγκίσκα Μηλιού

Μέλη, Γιώργος Δούναβης, Νίκος Μαυράκης, Μανώλης Ρούσσος, Ανδρέας Ρούσσος, η Κανδιώ Μαραγκού και ο Τάσος Μακρόπουλος.