Εικαστικά εργαστήρια της Mom και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα τη Γυάρο

Οι μαθητές «μεταμορφώνουν» την Πινακοθήκη Κυκλάδων

Σε «μικρή Γυάρο» μεταμορφώνεται από μέρα σε μέρα η ανακαινισμένη Πινακοθήκη Κυκλάδων, μέσα από τη δημιουργική ματιά των μαθητών της Σύρου.

Η Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δια μέσου της Υπεύθυνησης Σχολικών Δραστηριοτήτων Χρυσάννας Διαμαντή, σε συνεργασία με τη MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, διοργανώνουν εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια για μαθητές της Δ’ Δημοτικού.

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, που θα ολοκληρωθούν στις 7 Μαρτίου, οι συμμετέχοντες εμπνέονται από το πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα της Γυάρου και αποτυπώνουν δημιουργικά τον περιβαλλοντικό αυτό παράδεισο στην «καρδιά του Αιγαίου».

Δημιουργία ενός τρισδιάστατου σκηνικού

Τις τάξεις καθοδηγούν οι καλλιτέχνες Ελπίδα Γαδ και Γιάννης Δανέλης, οι οποίοι επιλέχθηκαν από τις σχολικές μονάδες του νησιού. Οι μαθητές κάθε σχολείου καταπιάνονται και με μία διαφορετική ενότητα, σχετική με τη Γυάρο. «Άλλο σχολείο θα φτιάξει τα πτηνά (Αιγαιόγλαρο, Μαυροπετρίτη, Μύχο, Μαυροκόρακα), άλλο τον βυθό (Ποσειδωνία) και άλλο τα ψάρια», σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Γαδ. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις κατασκευές είναι φύλλα, σπόροι, φύκια και άλλα, που μαζεύουν οι ίδιοι οι μαθητές από τις παραλίες, το βουνό και τη φύση γενικότερα. Όλες οι δημιουργίες θα ενωθούν και θα σχηματίσουν ένα ενιαίο έργο που θα παρουσιαστεί στην ομαδική έκθεση των σχολείων τον προσεχή Μάιο.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα απολαύσουν ένα τρισδιάστατο σκηνικό με την ορνιθοπανίδα, τη Μεσογειακή Φώκια, την κάτοψη της Γυάρου και τις φυλακές.  

«Στην αρχή, οι μαθητές δυσκολεύονται και φοβούνται ότι δεν θα τα καταφέρουν, στο τέλος όμως ενθουσιάζονται» τόνισε η κ. Γαδ, η οποία αναφέρθηκε στις δημιουργίες του 5ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο επισκέφτηκε χθες την Πινακοθήκη Κυκλάδων. «Σπάσαμε το σχέδιο σε καμπύλες, γράμματα, σχήματα και έτσι κατάφεραν να φτιάξουν μόνοι τους τα ψάρια, τους ιππόκαμπους και τα χταπόδια. Δημιουργικές δραστηριότητες, όπως αυτές βοηθούν τους μαθητές να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, να περάσουν όμορφα και φυσικά να μάθουν», κατέληξε.