Άνοιξε τις πύλες της στην Αθήνα η έκθεση μακετών, του καλλιτεχνικού διαγωνισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη φιλοτέχνηση μνημείων για τη Μακρόνησο και τη Γυάρο

Έργο αντάξιο του ηρωισμού

  • Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου, 2019 - 06:12
«Προμηθέας» - Μάρκος Γεωργιλάκης, 1ο βραβείο Μακρόνησος

Επισκέψιμη για το κοινό είναι πλέον η Έκθεση Μακετών, του καλλιτεχνικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με θέμα τη φιλοτέχνηση μνημείων για τη Μακρόνησο και τη Γυάρο.

Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Παλαιάς Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και το κοινό θα μπορεί, έως τις 30 Ιανουαρίου να επισκέπτεται και να θαυμάζει τα συνολικά 20 εκθέματα, μεταξύ των οποίων και τα έργα, τα οποία διακρίθηκαν στο διαγωνισμό.

Στα εγκαίνια της έκθεσης βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος απένειμε τα βραβεία στους καλλιτέχνες.

Εκτός από τις μακέτες των έργων, στην έκθεση μπορεί να βρει κανείς τη μελέτη του κάθε γλύπτη για το έργο του, με λεπτομέρειες των έργων 1/1, τοπογραφικά σχέδια, το σκεπτικό, βάσει του οποίου δημιουργήθηκε το κάθε έργο, αλλά και σχέδιο τεσσάρων όψεων του μνημείου.

Τα αποτελέσματα ανταποκρίνονται πλήρως στο σκοπό

Πέρα από το συμβολικό χαρακτήρα, που έχει αυτή η έκθεση, δεδομένου, ότι μέσα από την ιστορία του ΚΚΕ, που τόσο πολύ αντικατοπτρίζεται στα δύο αυτά νησιά, τη Γυάρο και τη Μακρόνησο, μπορεί να αντληθεί έμπνευση και γνώση, η δημιουργία σύγχρονων μνημείων αποσκοπεί και στην ενίσχυση του αγώνα για ανάδειξη των νησιών αυτών σε επίσημους, επισκέψιμους ιστορικούς τόπους, προκειμένου νέοι και παλαιότεροι να μπορούν να έρχονται σε επαφή με την ιστορία του λαϊκού κινήματος.

Σε δηλώσεις του, στα εγκαίνια της έκθεσης, το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτρης Γόντικας υπενθυμίζοντας, πως η ΚΕ είχε προκηρύξει ανοιχτό πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό για τη φιλοτέχνηση δύο μνημείων, ένα για κάθε ξεχωριστό χώρο, καλώντας τους δημιουργούς να επιστρατεύσουν το ταλέντο τους και την καλλιτεχνική τους ευαισθησία, ώστε να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν ένα έργο αντάξιο του ηρωισμού που γράφτηκε πάνω σε αυτά τα κολαστήρια, τόνισε, πως τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αυτού ανταποκρίνονται πλήρως στο σκοπό του και την ιστορική αλήθεια.

Οι “Ρωγμή” για τη Γυάρο

Το έργο του γλύπτη, κ. Αντώνη Μυρωδιά, διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο για το νησί της Γυάρου, με το όνομα “ΡΩΓΜΗ”, αποσπώντας την ανάθεση του έργου, καθώς και συμβολική αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης για το έργο, “στο "σώμα" του είναι καρφωμένα εικοσιένα (όσα και τα χρόνια λειτουργίας των κολαστηρίων) πρίσματα, θραύσματα από υλικό ανοξείδωτο, μόνιμα λαμπερό και αναλλοίωτο στο χρόνο. Είναι η αντιδιαστολή: Το φωτεινό μέλλον, λαμπερό στην αντίθεση με το ζοφερό, διαβρωμένο παρελθόν (...). Οι "Ρωγμές" με τις έντονες εξάρσεις προσδίδουν έντονα δραματικό χαρακτήρα στην πάλη μεταξύ των δύο ιδεολογιών. Τα πρίσματα και το αναλλοίωτο υλικό τους είναι η αναφορά στους κρατούμενους κομμουνιστές που υπέφεραν, βασανίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους για τις ιδέες τους, παρέμειναν ωστόσο αμετακίνητοι σε αυτές”.

Σημειώνεται, πως το 2ο βραβείο για τη Γυάρο απονεμήθηκε στους κ.κ. Ευθύμιο και Δημήτρη Σιάτρα και Άγγελο Βλάσση, ενώ το τρίτο βραβείο απέσπασαν ο κ. Βασίλης Δωρόπουλος.

Ο “Προμηθέας” για τη Μακρόνησο

Το έργο που απέσπασε την 1η θέση για το νησί της Μακρονήσου, ήταν αυτό του “Προμηθέα”, του γλύπτη και επίκουρου καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, κ. Μάρκου Γεωργιλάκη, το οποίο συνεπάγεται ανάθεση του έργου και συμβολική αμοιβή επίσης 5.000 ευρώ.

Μιλώντας ο κ. Γεωργιλάκης για το έργο του επισημαίνει, πως “οι κρατούμενοι της Μακρονήσου υπάρχουν, αφού με τη στάση τους διεμβόλισαν το χρόνο και πήραν τη θέση τους στην ιστορία. Υπάρχουν στη σκέψη και στη συνείδηση του καθενός μας. Οι σκιές τους ξεπροβάλλουν από το έδαφος της Μακρονήσου και μας περιμένουν, μας υποδέχονται στο χώρο τους και συνδιαλέγονται μαζί μας (...). Οι επισκέπτες θα μπορούν να βρίσκονται στο χώρο του μνημείου ανάμεσα από τις μορφές, σε άμεση σχέση μαζί τους”.

Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στους κ.κ. Κυριάκο Ρόκο και Βασίλη Δωρόπουλο, ενώ το τρίτο βραβείο για τη Μακρόνησο απέσπασαν οι Ευθύμιος και Δημήτρης Σιάτρας και Κώστας Αργύρης.