Οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες όσων εργάζονται για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της Γυάρου παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό

Ένα μοναδικό οικοσύστημα στην «καρδιά» των Κυκλάδων

  • Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2019 - 06:13

Η Γυάρος και το μοναδικό της οικοσύστημα βρίσκονται στο επίκεντρο της φωτογραφικής έκθεσης, με τη συμμετοχή της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου και της εκδήλωσης που διοργανώνει το WWF, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Αν και λιγότερο γνωστή για τον φυσικό της πλούτο, η Γυάρος, στις παραλίες και τις σπηλιές της οποίας ζει και αναπαράγεται περίπου 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, κρύβει μία εξαιρετικής σημασίας βιοποικιλότητα, καθώς φιλοξενεί μοναδικά είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και έχει ένα φυσικό τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς.

Αυτή την πλευρά του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν όσοι επισκεφθούν τη φωτογραφική έκθεση που διοργανώνεται από το WWF Ελλάς με τη συμμετοχή της Λέσχης Φωτογραφίας Σύρου και την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2019.

Μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας Σύρου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία φωτογραφική εξόρμηση στη Γυάρο τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο μίας σειράς ενημερωτικών δράσεων που οργάνωσε το WWF. Η μοναδικότητα του νησιού, όπως αποτυπώθηκε από τον δικό τους φακό, καθώς και ξεχωριστά στιγμιότυπα που έχουν καταγραφεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από μέλη του WWF, θα παρουσιαστούν τώρα στο ευρύ κοινό.

Το WWF εργάζεται αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, με στόχο την προστασία της και τη δημιουργία μίας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από το νησί, που θα συμβάλλει περαιτέρω στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Γυάρου. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις έρευνες της MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, στις παραλίες και τις σπηλιές της Γυάρου ζει και αναπαράγεται περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, του πιο απειλούμενου με εξαφάνιση και σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού της Ευρώπη. Παράλληλα, όπως έδειξαν οι έρευνες που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Πατρών* στη Γυάρο, πάνω από το 50% της θαλάσσιας περιοχής της καλύπτεται από οικότοπους προτεραιότητας και συγκεκριμένα, από μοναδικούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς και λιβάδια ποσειδωνίας.

Κάτοικοι της Σύρου είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη Γυάρο και να συμβάλουν και οι ίδιοι στην προστασία της, συμμετέχοντας τους προηγούμενους μήνες σε μία σειρά από δράσεις του WWF: χερσαίοι και θαλάσσιοι καθαρισμοί, φωτογραφική εξόρμηση, πεζοπορία και εξερεύνηση καταδυτικών μονοπατιών. Οι εντυπώσεις τους αλλά και οι εμπειρίες όλων όσοι εργάζονται για τη διαφύλαξη της μοναδικής βιοποικιλότητας του νησιού, παρουσιάζονται τώρα στο ευρύ κοινό.

Η έκθεση «Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο» θα λειτουργεί: 09:30- 13:30 και 18:30- 20:30

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 18:00.