Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Δανέλη με τίτλο “λuminosuς” στην Άνω Σύρο

«Μέσω του φωτός η πραγματικότητα μας αποκαλύπτεται»

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε και πάλι η Σύρος για τον ζωγράφο Γιάννη Δανέλη, ο οποίος με αφορμή την μεσαιωνική καστροπολιτεία της Άνω Σύρου δημιούργησε μια σειρά από ζωγραφικά έργα, η αρχή των οποίων εντοπίζεται στο φως και στη φωτιά του μύθου.

«Τα καθολικά μοναστήρια των Καπουτσίνων και των Ιησουϊτών συνδέονται άμεσα, τόσο με τη διαφώτιση του πνεύματος, όσο και με το «Φως Ιλαρών» που επικαλείται η ορθοδοξία και το αντίστροφο. Το απολλώνιο φως και το φως του Άγιου Πνεύματος ίσως να μην είναι τόσο ξένα μεταξύ τους. Ίσως το φώς (λατινικό lumen) αποτελώντας το βασικό συστατικό του μύθου, της φιλοσοφίας, της θρησκείας, της κβαντοφυσικής, της ψυχολογίας και της νευροιατρικής, να αποτελεί ταυτοχρόνως το αρχέγονο συγκολλητικό υλικό της κοινωνίας», σημειώνει ο καλλιτέχνης.

H έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “λuminosuς” (luminous ή lumineux ή luminoso ή luminos)" φιλοξενείται στην πρώην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Άνω Σύρου.

Μαγικός ρεαλισμός

Ο Γιάννης Δανέλης, ο οποίος επέλεξε τη Σύρο ως τόπο κατοικίας και δημιουργίας πριν από τρία χρόνια, «βάφτισε» την έκθεσή του με τη λατινική λέξη «luminosus», που σημαίνει «φωτεινός». «Το φως, άλλωστε είναι απαραίτητο στοιχείο για να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας. Μέσω του φωτός η πραγματικότητα μας αποκαλύπτεται. Το φως που κουβαλάει ο καθένας μέσα του μεταφράζει την πραγματικότητα και της προσδίδει μαγεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δηλώνοντας ενάντιος στην «απομάγευση του κόσμου» ο καλλιτέχνης στρέφεται συνειδητά σε ένα είδος, που ο ίδιος αποκαλεί μαγικό ρεαλισμό. «Η ζωγραφική επιθυμεί να αναπαραστήσει την τρισδιάστατη πραγματικότητα σε δύο διαστάσεις. Βάζοντας έναν τίτλο σε αυτήν την ερμαφρόδιτη πραγματικότητα μπορείς να ορίσεις άλλες τάξεις ανώτερες ερμηνείας μιας πολυδιάστατης πραγματικότητας».

Ως εκ τούτου, θεωρεί πως «είναι κατάκτηση του πολιτισμού μας να εκφραζόμαστε ατομικά (ο καλλιτέχνης υπογράφει ατομικά τα έργα και προβάλλει την ατομική του αισθητική) αλλά ακυρώνουμε το συλλογικό κριτήριο του ωραίου του αγαθού του ενάρετου. Χάνουμε από την συλλογική συνείδηση της κοινότητας».

«Εμπνέομαι από τον μύθο»

Στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα, που βιώνουμε σήμερα, ο Γιάννης Δανέλης προσπαθεί να βρει και να ανοίξει το μύθο για να εμπνευστεί. Τον μύθο που υπήρξε βασικό συστατικό της ανθρώπινης κοινωνίας έχοντας ρόλο συγκολλητικής ουσίας. 

«Αν και ο μύθος βρίσκεται παντού γύρω μας, εντούτοις είναι κρυμμένος και καλά κλειδωμένος χρειάζεται προσπάθεια για να τον βρεις και να τον δεις. Εγώ αυτή τη φορά τον βρήκα στα σοκάκια της Άνω Σύρου. Στα μοναστήρια των Καπουτσίνων και στα στέκια του Βαμβακάρη. Τον είδα κρυμμένο στα νεαρά αγόρια και κορίτσια που χορεύουν υπέροχα στα πανηγύρια της Σύρου. Είδα γραμμές, φόρμες και χρώματα που θέλησα να αποδώσω ρεαλιστικά μεν μαγικά δε. Τον βρήκα στα φουρούσια των μπαλκονιών, πίσω από την καμάρα και εκεί που ανθίζει η κάπαρη».

Καταλήγοντας, ο κ. Δανέλης ευχαρίστησε θερμά την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού και τους συνεργάτες τους για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, η οποία λειτουργεί καθημερινά (19:00 – 22:30) και θα διαρκέσει έως 5 Σεπτεμβρίου 2017.