Εικαστική δράση του ΔΕΕΠΣ σε συνεργασία με σχολικές κοινότητες της Σύρου και της Λέρου

«Διαδρομές – Εν πλω»

Την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν πρωτότυπα εικαστικά έργα με έμφαση στη νησιωτικότητα και την κοινή νησιωτική καταγωγή τους, δίνουν στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου και της Λέρου, το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου και το Σωματείο της Λέσχης Ποσειδωνίας.

Η εικαστική δράση με θέμα «Διαδρομές – Εν πλω» διοργανώνεται σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς Καλλιτεχνικών Μαθημάτων των σχολείων και με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Κατακλείδα αυτής της πρωτοβουλίας θα αποτελέσει η πραγματοποίηση έκθεσης με έργα μαθητών Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Ειδικών Εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.

Εξάλειψη των αποστάσεων μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης

Στόχοι της έκθεσης είναι το ταξίδι της φαντασίας μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η καλλιέργεια της εικαστικής έκφρασης μέσα από θέματα που αναδεικνύουν τον νησιωτικό χαρακτήρα και η εξάλειψη των αποστάσεων μεταξύ των νησιών μέσω της τέχνης και της ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών και πληροφοριών μεταξύ των μαθητών.

Η δράση είναι ανοιχτή σε νέες προτάσεις και ιδέες και επιδιώκει να εκφράσει τις σκέψεις των μαθητών για τις διαδρομές που κάνουν στη ζωή τους με όποιον τρόπο και αν γίνονται αυτές. Οι μαθητές μπορούν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν εικαστικά έργα με διαφορετικές τεχνικές και υλικά, δισδιάστατα ή τρισδιάστατα έργα, παρουσιάσεις, βίντεο, κατασκευές, ομαδικά έργα, έργα με συνοδευτικά κείμενα κ.ά. Οι μαθητές θα δουλέψουν είτε στον προσωπικό χώρο τους είτε εντός του μαθήματος των εικαστικών του σχολείου, βάσει του πλαισίου που θα έχει οριστεί από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς. «Αν επιθυμεί ο δάσκαλος ή ο καθηγητής να βρει ένα σχήμα ώστε να το εντάξει στο πρόγραμμά του, τότε μπορεί να γίνει στην τάξη, αλλιώς θα δοθεί ως δραστηριότητα στο σπίτι», εξηγεί στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη του ΔΕΕΠΣ, Eileen Botsford – Βελισσαροπούλου, διευκρινίζοντας ότι όλα τα έργα θα αποσταλούν από τις σχολικές κοινότητες και όχι από τον κάθε συμμετέχοντα μεμονωμένα.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από 11 έως 17 Μαΐου 2018  στη Λέρο, στο Παλαιό Τελωνείο της Αγίας Μαρίνας με συμμετοχές των μαθητών των σχολείων των νησιών της Λέρου και των Λειψών. Την έκθεση θα επιμεληθεί η ζωγράφος και εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών μαθημάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Χαρά Χρυσανθάκη.

Στη συνέχεια, όλα τα έργα των συμμετεχόντων θα εκτεθούν από 15 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2018, στις αίθουσες του Πολιτιστικού Συλλόγου Λέσχης Ποσειδωνίας Σύρου, που αποτελεί το «σπίτι» του Δικτύου Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου (Δ.Ε.Ε.Π.Σ). Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να γνωριστούν από κοντά μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Τελική ημερομηνία αποστολής ψηφιακών φωτογραφιών των έργων στον ιστότοπο https://diadromesenplo.blogspot.gr ορίζεται η 1η Απριλίου 2018, ενώ τελική ημερομηνία αποστολής των πρωτότυπων έργων στη Σύρο ορίζεται η 1η Ιουνίου 2018.

Μετά το τέλος της έκθεσης θα σταλεί σε όλα τα σχολεία που έλαβαν μέρος η παρουσίαση της έκθεσης στη Σύρο σε ηλεκτρονική μορφή. Επίσης θα αποσταλούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές καθώς και στους εκπαιδευτικούς που θα συμβάλλουν στην έκθεση. Όλα τα έργα θα προβληθούν στον χώρο της έκθεσης στη Σύρο με ψηφιακή παρουσίαση, ώστε οι μαθητές όλων των σχολείων να έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν και να έχουν πρόσβαση στις δημιουργίες των μαθητών των άλλων σχολείων.

Η εταιρεία Blue Star Ferries με την ευγενική της προσφορά θα διαφημίσει την έκθεση στις οθόνες των πλοίων της, που εκτελούν τη διαδρομή Σύρο- Λέρο και θα προσφέρει δωρεάν εισιτήρια στους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, εφόσον επιθυμούν να μετακινηθούν από το νησί τους για να επισκεφθούν τους εκθεσιακούς χώρους των νησιών όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκθέσεις.

Δημιουργία κομματιών παζλ σε Στέγη και Χρούσσα

Η έκθεση «Διαδρομές – Εν πλω» αποτελεί μία από τις δράσεις του Δικτύου Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου, η βάση του οποίου θα βρίσκεται πλέον στο κτίριο της Λέσχης Ποσειδωνίας Σύρου. «Το Σωματείο της μας παραχώρησε ευγενικά ένα τμήμα του χώρου τους για να στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία του ΔΕΕΠΣ, ώστε να είμαστε και πιο κοντά στα χωριά με τα οποία συνεργαζόμαστε για την υλοποίηση προγραμμάτων», σημειώνει η κ. Βελισσαροπούλου. Στη Λέσχη θα διεξαχθούν μελλοντικά ομιλίες, εργαστήρια και εκθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, το Δίκτυο συνεχίζει τη συνεργασία του με τη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου. Στο πλαίσιο του «Puzzle Installation & Collaborative Project», τα παιδιά θα δημιουργήσουν πρωτότυπα κομμάτια ενός παγκόσμιου παζλ, τα οποία θα παρουσιαστούν από 15 έως 31 Δεκεμβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης και αργότερα θα σταλούν κα θα εκτεθούν στη Νέα Υόρκη.

Ανάλογο εργαστήρι για παιδιά θα διεξαχθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο Χρούσσων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία δίνεται η ευκαιρία σε περσότερα παιδιά του νησιού να συμμετέχουν σε αυτό το μεγάλο πρότζεκτ, εκπροσωπώντας τη Σύρο.