Δεύτερη εικαστική έκθεση της “Art Way” στην Πινακοθήκη Κυκλάδων με τη συμμετοχή 70 καλλιτεχνών

«Υποκλινόμαστε στην κουλτούρα της Σύρου»

Πνεύμα, λόγος, μνήμες και εικαστικά σύμβολα συμφιλιώνονται μέσα από τα έργα εβδομήντα περίπου εικαστικών που εμπνεύστηκαν από τις φυσικές ομορφιές, το απέραντο φως και τον πολιτισμό του Αιγαίου Πελάγους και με βασική γλώσσα την τέχνη τους παρουσιάζουν τα αποτυπώματα της ταυτότητας των νησιών του.

Η ομαδική έκθεση της Art Way «Τα σημάδια του Αιγαίου» εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και θα διαρκέσει έως τις 21 Μαΐου 2019.

Πρόκειται για τη δεύτερη συμμετοχή του γνωστού φορέα πολυτεχνικών εκδηλώσεων προβολής και ανάδειξης καλλιτεχνών στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Η ομάδα που τα τελευταία 15 χρόνια πραγματοποιεί καλοκαιρινές εικαστικές εκθέσεις στο νησί της Πάρου επέστρεψε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με την οποία επιθυμεί να δημιουργήσει μία σταθερή σχέση αγάπης και συνεργασίας.

«Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούσαμε αρκετά χρόνια να έρθουμε στο νησί και πέρυσι τα καταφέραμε, παρουσιάζοντας τη δουλειά 55 καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Σάρδης, τονίζοντας ότι η Ερμούπολη διαθέτει μία κουλτούρα και μία ιστορία, την οποία η ομάδα της Art Way τιμά και αγαπά. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως σε κάποια από τα 200 φετινά έργα, η Σύρος πρωταγωνιστεί, αναδεικνύοντας τόσο την αρχοντιά, όσο και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της.

Μία συγκλονιστική βουτιά στα σημάδια του Αρχιπελάγους

Από την αρχή της ζωής μας, η σχέση μας με το Αιγαίο και τα νησιά του, μας έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε έναν κόσμο που μας έκανε καλύτερους και σοφότερους. Βρήκαμε σ’ αυτό την ουσία των πραγμάτων, που πέρα από βιωματική εμπειρία γίνεται σκέψη και κατεύθυνση ζωής. Είτε πρόκειται για τις φυσικές ομορφιές του, αυτό το φως του Αιγαίου, όπου κάτω από τον ήλιο του διασταυρώθηκαν πολιτισμοί, είτε πρόκειται για τις ανθρώπινες επεμβάσεις, δημιουργεί την ιστορία που προσδιόρισε τη μοίρα του τόπου μας και έδωσε τα σημάδια που το κάνουν μοναδικό.

Σύμφωνα με τον κ. Σάρδη, κάθε συνάντηση με το Αιγαίο είναι και μια συγκλονιστική βουτιά στα σημάδια που το ήθος του Αρχιπελάγους έχει χαράξει, μέσα από τα καθαρά πρόσωπα, τους παθιασμένους περιηγητές, τους αυτοδίδακτους λαογράφους, τους ποιητές, κάθε λογής ταξιδευτές, που όλοι έχουμε αφιερώσει χρόνια ολόκληρα μαχόμενοι με πάθος για το προφανές, την υπεράσπιση και τη διαφύλαξη του πολιτισμού μας.

Τιμώμενοι καλλιτέχνες της έκθεσης «Τα σημάδια του Αιγαίου» είναι η Νίνα Διακοβασίλη (Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος), ο Κώστας Ευαγγελάτος (Εικαστικός-Λογοτέχνης-Θεωρητικός Σύγχρονης Τέχνης) και η χαράκτρια Βίκυ Κολιπέτσα.

Στα εγκαίνια, ο κ. Σάρδης ευχαρίστησε τόσο τους συμμετέχοντες εικαστικούς, όσο και τη Συριανή επιχειρηματία κ. Μαρία Καραμολέγκου – Μουτσέλη, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην άρτια διοργάνωση της έκθεσης στο νησί. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά: 11:00-14:00 & 18:00-23:00.

Επόμενος σταθμός της «Art Way» είναι η Πάρος, όπου την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις σε ιδιωτικούς αλλά και δημόσιους χώρους του νησιού.