Μια εικαστική διαβούλευση και δράση για την Τέχνη ως θεραπεία στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

«Ξεχείλισμα» ψυχής και δημιουργίας

  • Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2019 - 06:14

Με την εικαστική γραμμή του «Εγώ» συνομιλούν, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, τρεις εικαστικοί, οι οποίοι επιχειρούν μέσα από τα έργα τους να αναδείξουν τόσο το θεραπευτικό ρόλο της Τέχνης, όσο και τις δυνατότητες που προσφέρει για τη βαθύτερη διερεύνηση του υποκειμένου. 

Η έκθεση «Το όριο είμαι “εγώ”» της ps[υ]art.therapy.gallery και της ΑΜΚΕ Επανεκκίνηση εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, παρουσία πλήθους κόσμου που είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τις δημιουργίες των Κωνσταντίνου Καταγά, Ιωάννη Μονογυιού και Κωνσταντίνου Μπερδέκλη.

Την εικαστική διαβούλευση και δράση για την Τέχνη ως θεραπεία επιμελήθηκαν η ιστορικός τέχνης Μαργαρίτα Καταγά και η εικαστικός, art-therapist Έλενα Τονικίδη. Τα έργα που έχουν επιλεγεί, συνομιλούν και επιχειρούν τη σύνδεση του ψυχισμού του εικαστικού δημιουργού με το θεατή, αναζητώντας εκείνη την εσωτερική διεπαφή ως τη γενεσιουργό αιτία της εικαστικής παραγωγής και της ανάγνωσης της.

Αλληλεπίδραση εικαστικών - κοινού

Στο πλαίσιο της έκθεσης η οποία θα διαρκέσει έως 15 Δεκεμβρίου 2019, έχουν προγραμματιστεί και παράλληλες δράσεις που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη φίλων επαγγελματιών και με την υποστήριξη εθελοντών. Μέσα από την ενδελεχή διαδικασία των παράλληλων εργαστηρίων που θα συνοδέψουν την έκθεση κατά την διάρκεια της, θα αναζητήσουν την νοηματοδότηση, την εξερεύνηση του ταξιδιού της εικαστικής γραμμής ως “Άλλος Οδυσσέας” με οδηγό τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης.

Τόσο η έκθεση όσο και τα εργαστήρια, που επιμελείται και συντονίζει ο Κωνσταντίνος Καταγάς, υλοποιούνται με τη στήριξη του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Τους συντελεστές αυτού του εγχειρήματος συνεχάρη θερμά η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αλίκη Λεονταρίτη η οποία μάλιστα εκφράστηκε εικαστικά στον κεντρικό καμβά, μαζί με άλλους επισκέπτες της έκθεσης. Στόχος αυτής της δράσης που ολοκληρώνεται σήμερα, είναι η δημιουργία ενός πολύχρωμου έργου, που θα εκτίθεται καθ’ όλη τη διάρκεια.

«Εδώ η καλλιτεχνική δημιουργία, δεν είναι γέννημα νόησης αλλά βίωσης ,δεν είναι αποτέλεσμα λογικών κατασκευών, αλλά ξεχείλισμα ψυχής . Η αλληλεπίδραση δημιουργών και θεατών ενισχύεται και με εργαστήρια όπου θα δίνεται η ευκαιρία της εξερεύνησης μιας εικαστικής γραμμής με οδηγό τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λεονταρίτη.

Η επόμενη δράση θα διεξαχθεί στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2019 (11:00-13:00) από ομάδες του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σύρου με συντονιστή εικαστικό-καθηγητή τον κ. Νίκο Αναγνωστόπουλο και του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. της Σύρου με συντονιστές τον διευθυντή του σχολείου κ. Μαυροειδή Παυλάκο και την ψυχολόγο κ. Αγγελική Τζάλλα. Το workshop με τίτλο “πέτρα-ψαλίδι-χαρτί” μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες παιδιών και ενηλίκων. Θα χρησιμοποιηθούν υλικά από την Απάνω Μεριά και υλικά που θα διατεθούν από τη διοργάνωση στην πινακοθήκη.

Η διαδραστικότητα των έργων των καλλιτεχνών με την παράλληλη υλοποίηση των εργαστηρίων, τα οποία θα παράγουν καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης, καθιστά το σύνολο των δρώμενων σε κατάσταση εξέλιξης όπως ένας ζωντανός οργανισμός.

Η έκθεση «Το όριο είμαι “εγώ”» λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας (11:30-14:00 και 19:00-21:30), ενώ τη νέα χρονιά θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Αθήνα.