Η Μυκονιάτισσα εικαστικός, Μαρίνα Πετρή σκιαγραφεί με χιούμορ και κριτικό βλέμμα την προσωπικότητα του νεοέλληνα μέσα από τον γνωστό σε όλους ήρωα του θεάτρου σκιών

Ο Καραγκιόζης… ο Νεοέλληνας στη Μύκονο

  • Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:13

Με την προσωπικότητα του νεοέλληνα ασχολείται για περισσότερο από δέκα χρόνια η Μυκονιάτισσα εικαστικός Μαρίνα Πετρή, έχοντας ως κεντρικό ήρωα την εθνική λαϊκή-παραδοσιακή φιγούρα του Καραγκιόζη.

Η ατομική της έκθεση με τίτλο «Καραγκιόζης ο Νεοέλληνα» παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Another Artspace» στην Μύκονο από τις 3- 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Η πολυσχιδής προσωπικότητά της και η βαθιά γνώση της για την ιστορία της τέχνης είναι διάχυτη στο ευρύ φάσμα των εργασιών της, όπου αναμειγνύει ετερογενείς τεχνικές, καλλιτεχνικές κινήσεις και υλικά. Όπως μια επιδέξια κουκλοπαίχτρια, στήνει το δικό της φανταστικό θέατρο σκιών, όπου ξεδιπλώνει τον εσωτερικό της κόσμο, τη δημιουργικότητα και αντίληψη έχοντας τον Καραγκιόζη ως πρωταγωνιστή προσαρμόσιμο ως χαμαιλέοντα από τον κυβισμό στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό από έναν παγκόσμιο trendsetter,  σε έναν άξιο διάδοχο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς του. Τα έργα τέχνης της Μαρίνας προσελκύουν τη φαντασία της με την εξέταση του σύγχρονου Έλληνα με χιούμορ και καυστικότητα μιας πραγματικής ιδιοφυΐας.

Η δημιουργός σκιαγραφεί την προσωπικότητα του νεοέλληνα με χιούμορ αλλά και κριτικό βλέμμα μέσα από την οικεία σε όλους φιγούρα του Καραγκιόζη, του κατεργάρη και καταφερτζή πρωταγωνιστή του θεάτρου σκιών. Δημιουργεί εικόνες, συχνά μέσα από τη συναρμογή διαφορετικών υλικών και αφηγείται καθημερινές ιστορίες. Εμπλουτίζει το παραδοσιακό ρεπερτόριο του Καραγκιόζη με νέες δράσεις και εκσυγχρονίζει τον πανούργο ήρωά της. Φανατικός πατριώτης νιώθει ιδιαίτερη υπερηφάνεια για την αρχαιότητα και το Βυζάντιο. Θαυμάζει τη γραμμικότητα των αρχαίων αγγείων, τα έντονα περιγράμματα που σκιαγραφούν τις φόρμες και τα οποία του θυμίζουν τη δική του μορφολογία. Χειροκροτεί τον Τσαρούχη, τον Εγγονόπουλο και τον Γκίκα που πρώτοι διαπίστωσαν και έγραψαν γι’ αυτή την ομοιότητα, συνδέοντάς τον με το ελληνικό πολιτιστικό παρελθόν.

Η θεματική αυτή με τον  τίτλο “ Καραγκιόζης ο Νεοέλληνας ”, παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Αθήνα το 2009 στο σπίτι της Κύπρου με μερική χορηγία από το Δήμο Μυκόνου και ακολούθησε η μεταφορά της στη Ρόδο στο Μεσαιώνικό Κάστρο και Πηγές Καλιθέας , στο Πολιτιστικό Κέντρο Γιάννης Ρίτσος και στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Έργα της σειράς έχουν παρουσιαστεί στο Λονδίνο και το Μουσείο   VanGogh στο Αμστερνταμ περιέλαβε το έργο της “ ο Καραγκόζης πατατοφάγος” μεταφορά από το έργο πατατοφάγοι του Van Gogh σε Video Wall instilation με άλλους καλλιτέχνες όπως Roy Lichtenstein ,  Bénédicte Lacroix και άλλους.