Δύο ακόμη σκηνοθέτες δίνουν τα «φώτα» τους στο τετραήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ

Το ελληνικό cinema «παραθερίζει» στην Αντίπαρο

Στο τιμόνι των φετινών «Ημερών Κινηματογράφου», οι οποίες επιστρέφουν στην Αντίπαρο για τέταρτη συνεχή χρονιά θα βρίσκονται οι σκηνοθέτες Ελίνα Ψύκου και Γιάννης Κορρές.

Το τετραήμερο πρόγραμμα κινηματογραφικών εργαστηρίων για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και προβολών ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους στον θερινό κινηματογράφο του νησιού Cine Oliaros με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα διεξαχθεί από 21 έως 24 Ιουλίου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από την εταιρεία κινηματογραφικής διανομής και προγραμματισμού «One From the Heart» και αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Αντιπάρου μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Προβολή βραβευμένων ταινιών του 2016

Μέσα από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας, θα μάθουν τους βασικούς άξονες της κινηματογραφικής γλώσσας καθώς και θα παρακολουθήσουν προβολές πρόσφατων ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας και ενός νεότερου κινηματογραφόφιλου κοινού μακριά από τα αστικά κέντρα.

Το πρόγραμμα προβολών του τετραημέρου επιμελείται ο Λευτέρης Αδαμίδης. Το κοινό θα παρακολουθήσει μερικές από τις καλύτερες και βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους της περασμένης χρονιάς που ταξίδεψαν στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ αναδεικνύοντας τους σκηνοθέτες που θα ξεχωρίσουν με τα επόμενα βήματα τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και η Ζακλίν Λέντζου.

Ανάμεσα τους και τρία ξεχωριστά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που διαδραματίζονται στη νησιωτική Ελλάδα, το Έρικ στη Θάσο, το Τρου Μπλου στην Ικαρία αλλά και το 4.1 Miles γυρισμένο στη Λέσβο υποψήφιο για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους καθώς και πρόσφατα βραβευμένο ως καλύτερο ντοκιμαντέρ αλλά και με το ειδικό βραβείο της Επιτροπής στα BAFTA.

Ο «Παρασκευάς», ο Ντάνυ και η Στέλα

Πέρα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, οι διδάσκοντες των εργαστηρίων θα μιλήσουν στο κοινό και για τις ταινίες τους. Η Ελίνα Ψύκου, μετά την πρόσφατη διάκριση της νέας της ταινίας «Ο Γιος της Σοφίας» (Θανάσης Παπαγεωργίου, Βάλερι Τσεπλάνοβα) με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ της Tribeca στη Νέα Υόρκη, θα παρουσιάσει στην Αντίπαρο την πρώτη ταινία της «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» που είχε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου στο τμήμα Φόρουμ.

Ο Γιάννης Κορρές, θα παρουσιάσει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Όντως Φιλιούνται;» που έκανε την πρεμιέρα της στο περασμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία, ενώ συνεχίζει και τη διεθνή πορεία της με πιο πρόσφατο σταθμό το εκλεκτικό Φεστιβάλ Bafici του Μπουένος Άιρες. Η ταινία ρίχνει φως στις ζωές και τον έρωτα ενός νεαρού ζευγαριού, του Ντάνυ και της Στέλλας, με χιούμορ και τρυφερότητα.

Ντοκιμαντέρ

Η κατηγορία των ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει δύο πρόσφατες παραγωγές. Η πρώτη είναι «Η Τελευταία Παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Ντάβιντε Ντελ Ντέγκαν που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών το 2016 ακολουθώντας στη συνέχεια μια μακρά πορεία σε Φεστιβάλ, αλλά και στις αίθουσες της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ο Θάνος Αναστόπουλος ήταν διδάσκων στις «Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου» το 2015, καθοδηγώντας με επιτυχία την ομάδα μαθητών του στη δημιουργία του μικρού μήκους Cine που προβλήθηκε στο τέλος της εκδήλωσης.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ που προβάλλεται είναι το «The Extra Mile» της Βικτώριας Βελλοπούλου που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και σε επιλεγμένες προβολές σε αίθουσες, μια επίσης ξεχωριστή δουλειά που πιστεύουμε ότι θα συγκινήσει τους κατοίκους του νησιού που ασχολούνται έμπρακτα και αδιάλειπτα με τον εθελοντισμό και τον αθλητισμό.