Του Γιώργου Ξανθάκη

Σινεπιλογές

  • Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου, 2018 - 06:10

"Bohemian Rhapsody" (2018) του Bryan Singer

Μια ωδή στους Queen από τον Bryan Singer με τον Rami Malek στο ρόλο του θρυλικού Freddie Mercury

Οι συντελεστές

Το 1995 ο Bryan Singer αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο συναρπαστικά και προκλητικά νέα ταλέντα της κινηματογραφικής βιομηχανίας μετά την τεράστια επιτυχία των «Συνήθων υπόπτων» .Απέκτησε τη φήμη του σκηνοθέτη που δημιουργεί ταινίες που επιδέξια φλερτάρουν με την σκοτεινότερη πλευρά της ανθρώπινης φύσης .Ωστόσο το εντυπωσιακό του ντεμπούτο δεν είχε την ανάλογη συνέχεια καθώς επέλεξε να ασχοληθεί κυρίως με σειρές ταινιών όπως τις δύο πρώτες ταινίες «X-Men»  αλλά και το «Superman: Η Επιστροφή» (Superman Returns, 2006).

To 'Bohemian Rhapsody' είναι μια ωδή στους Queen , τη μουσική τους και τον ξεχωριστό τραγουδιστή τους Freddie Mercury και ακολουθεί τη ραγδαία άνοδο της μπάντας μέσα από τα εμβληματικά τραγούδια και τον επαναστατικό τους ήχο.

Ο πρωταγωνιστής της πολυβραβευμένης σειράς 'Mr. Robot', Rami Malek, ίσως στο σημαντικότερο ρόλο της καριέρας του, αναλαμβάνει να δώσει 'σάρκα και οστά' στον θρυλικό Freddie Mercury (η ομοιότητά τους είναι εντυπωσιακή), ενώ  το σενάριο υπογράφει ο Anthony McCarten, ο οποίος έχει γράψει τα σενάρια σημαντικών ταινιών όπως 'The Theory of Everything' και 'The Darkest Hour'.

Is this the real life?

Ο Freddie Mercury ήταν ένας άφοβος, ταραγμένος και μοναχικός  άνθρωπος. Προσπαθούσε συνεχώς να ανήκει σε κάτι και τελικά βρήκε την κλίση του ως ο θρυλικός front-man της ροκ μπάντας των «Queen». Το φιλμ «Bohemian Rhapsody», που πήρε το όνομά του από το κλασικό single hit του συγκροτήματος, είναι ένα αφιέρωμα στους «Queen» , αλλά περισσότερο, ένα αφιέρωμα στον Freddie. Ο έμπειρος  Bryan Singer, παρέχει ένα τραχύ χρονολόγιο των μεγαλύτερων επιτευγμάτων του συγκροτήματος και τονίζει τον εκκεντρικό τρόπο ζωής του Freddie. Αν και η ταινία είναι ένα οπτικά εκτυφλωτικό αφιέρωμα στη μπάντα, φαντάζει επιφανειακή και άτολμη. Κάποιες φορές, φαίνεται ότι το «Bohemian Rhapsody» είναι ένα εκτεταμένο μοντάζ που παρουσιάζει το άλμπουμ των μεγαλύτερων επιτυχιών των  «Queen». Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τον θεατή, καθώς είναι διασκεδαστικό και πραγματικά απογειώνει κάποιες  από τις μεγάλες στιγμές της μπάντας , αλλά εκεί όπου αποτυγχάνει είναι στην έλλειψη πηγαίας συγκίνησης.  Αυτή η συναρπαστική ιστορία θα έπρεπε να καρφώσει τις αισθήσεις του θεατή στην οθόνη και να μην τον αφήσει ποτέ να αποσπάσει την προσοχή του, αλλά το φιλμ ποτέ δεν φτάνει στο συναισθηματικό επίπεδο που της αξίζει.

Το άνοιγμα της αφήγησης τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του 70 στην Αγγλία, εισάγοντας τον Freddie (Rami Malek) και τη ακανθώδη σχέση του με την οικογένειά του. Το πραγματικό του όνομα ήταν Farrokh Bulsara και ήταν παιδί  οικογένειας προσφύγων από την Ζανζιβάρη, μια ημιαυτόνομη περιοχή της Τανζανίας στην Ανατολική Αφρική. Ο πατέρας του είχε πάντα μια υποκείμενη απογοήτευση απέναντι στον γιο του, συνεχώς τον ενθάρρυνε να «κάνει κάτι για τον εαυτό του», αντί να  συχνάζει τις κολεγιακές παμπ. Ευτυχώς για τον Freddie, δεν τον άκουσε. Μια καθοριστική νύχτα, ο Freddie πηγαίνει στους μελλοντικούς συναδέλφους του, Brian May (Gwilym Lee) και Roger Taylor (Ben Hardy) και τους πείθει να τον δοκιμάσουν. Η μπάντα συνδέεται τελικά με τον μπασίστα, John Deacon (Joseph Mazzello), και αρχίζει το επικό ταξίδι προς την καταξίωση και την θριαμβική επιτυχία. Ωστόσο σε μια απροσδόκητη τροπή ο Freddie, που πάντοτε αψηφούσε τα στερεότυπα και τους συμβιβασμούς, παρατάει τους Queen για να κάνει σόλο καριέρα. Έχοντας υποφέρει πολύ χωρίς τους Queen, καταφέρνει να επανενωθεί μαζί τους λίγο πριν τη συναυλία 'Live Aid' του 1985. Ενώ έχει μόλις διαγνωσθεί ως φορέας του AIDS, ο Mercury οδηγεί με γενναιότητα την μπάντα σε μία από τις καλύτερες συναυλίες στην ιστορία της ροκ μουσικής .Αυτή την μυθική εμφάνιση σοφά επιλέγει ο Singer για  την κινηματογραφική κορύφωση της ταινίας του.

Is this just fantasy?

Οι «Queen» δεν ήταν η τυπική ροκ μπάντα, καθώς προσπαθούσε πάντα να πειραματιστεί και να παραδώσει κάτι μοναδικό. Το φιλμ κάνει καλή δουλειά όταν δείχνει τη αξιοζήλευτη νοοτροπία του συγκροτήματος, αλλά ποτέ δεν καταδύεται πραγματικά στις λεπτομέρειες και στα ερεθίσματα που τους έκαναν τόσο ρηξικέλευθα δημιουργικούς. Ο μόνος χαρακτήρας που είναι σωστά δομημένος  είναι ο Freddie, καθώς η ταινία προορίζεται να είναι η βιογραφία του ενώ τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας σκιαγραφούνται χωρίς εμβάθυνση. Ακόμη και η Mary Austin (Boynton), η γυναίκα την οποία επιπόλαια ο Freddie παντρεύτηκε στα νιάτα του, χώρισαν αλλά έμεινε πιστή φίλη του ως το τέλος, υποβιβάζεται σε δραματουργικά περιθωριακό ρόλο.

Θα ήταν απίθανο να επιλέξει ο Singer κάποιον άλλο ηθοποιό που θα τα κατάφερνε καλύτερα από τον Malek. Η απόδοση του είναι εντυπωσιακή και πειστική. Δεν είναι μυστικό ότι η σκηνική παρουσία και οι μανιερισμοί του Freddie είναι μοναδικοί και ο Malek είναι ο τέλειος ηθοποιός για αυτόν τον πολύ απαιτητικό ρόλο πετυχαίνοντας αυτό που φαινόταν αδύνατο: στις σκηνές των συναυλιών, να μας κάνει να πιστέψουμε ότι αυτός είναι ο  Freddie Mercury.

Έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι οι βιογραφικές ταινίες είναι «επικίνδυνες αποστολές». Η δύσκολη απόφαση είναι πάνω σε τι θα εστιάσει η ταινία. Στην επαγγελματική  ή στην προσωπική ζωή;

Το «Bohemian Rhapsody»  είναι μια βιογραφική ταινία που δεν παίρνει κανένα ρίσκο. Οι θαυμαστές των «Queen» πιθανότατα δεν θα μάθουν τίποτα νέο για τη μπάντα, αλλά θα διασκεδάσουν από το οπτικοακουστικό «greatest hits» soundtrack που παίζεται στην οθόνη. Το «Bohemian Rhapsody» υστερεί σε συγκίνηση και έμπνευση, τα καταφέρνει όμως μια χαρά στην ψυχαγωγία.

Ωστόσο παρά τις όποιες  αδυναμίες αυτό που θα αποτυπωθεί στην συλλογική μνήμη του κοινού είναι οι εκπληκτικές εικόνες από το «Live Aid» φινάλε της ταινίας. Η οργασμική έκσταση αλλά και η θλίψη συνυπάρχουν στο πρόσωπό του Malek και στην σπινθηροβόλα ηλεκτρική ενέργεια που διαπερνά την παράσταση του. Έχοντας επίγνωση της εύθραυστης υγείας του, δέχεται αυτή τη σκληρή μοίρα και την θρηνεί τραγουδώντας τον εμβληματικό ύμνο της μπάντας:

«…Too late, my time has come

Sends shivers down my spine

Body's aching all the time

Goodbye, everybody, I've got to go

Gotta leave you all behind and face the truth»

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα