«Αίσθηση ελευθερίας»!

  • Παρασκευή, 19 Ιουνίου, 2015 - 06:20

Το θέαμα παραπέμπει σε θαλασσινούς περιηγητές άλλων εποχών, μα και στην ανάγκη σύγχρονων πιστών της θάλασσας να ανακαλύψουν τα όριά τους ενώ ατενίζουν τον ορίζοντά της, αλλά λόγω της όρθιας θέσης τους πάνω στην ιστιοσανίδα και το βάθος της… Σανιδοκωπηλασία!

Δεν πρόκειται για επίσημο άθλημα παγκοσμίως, δεν είναι ενταγμένο σε αθλητική ομοσπονδία, αλλά η αυξανόμενη δημοφιλία του αποδεικνύει ότι η επισημοποίησή του είναι θέμα χρόνου! Ήδη, μετά τις παρθενικές άτυπες διοργανώσεις κερδίζει φίλους και μετά την τελευταία εμφάνιση των σανιδοκωπηλατών στην Κέα βρίσκεται στα σκαριά κι άλλη συνύπαρξη όσων αποζητούν την ξεχωριστή γοητεία της θάλασσας!

Τον Μάιο στην Κέα, 64 κωπηλάτες κάθε ηλικίας (51 άνδρες και 13 γυναίκες), όχι κατ’ ανάγκη ενταγμένοι σε συλλόγους, όρθιοι στην ιστιοσανίδα τους ενώ κρατούσαν κουπί με μια λεπίδα στα χέρια, έστειλαν και μήνυμα ελευθερίας! Πριν και μετά την αμιγώς αθλητική διάσταση, η εικόνα του χειριστή που επιχειρεί, αναπόφευκτα, να κάνει βίωμα την αυτοσυντήρηση, αν μη τι άλλο, εντυπωσιάζει!

Συνδιοργάνωνες στο κυκλαδίτικο νησί ήταν η επιχείρηση θαλάσσιων αθλημάτων «Water Sports» και ο εκδοτικός οίκος «Εlvecalt». Ήταν η τέταρτη συνεχής χρονιά που φιλοξένησε η Τζια την παρουσία σανιδοκωπηλατών. Αυξανόμενος ο αριθμός συμμετοχών… Θρέφεται, λοιπόν, η ιδέα επισημοποίησης του αγωνίσματος;

Η «Εφ.Συν.» κάλεσε τον 32χρονο παγκόσμιο πρωταθλητή του γουίντ σερφ Γιώργο Φράγκο και νικητή από το 2010 ώς σήμερα στο νέο άθλημα που καλωσόρισε η θάλασσα να απαντήσει… Μεταξύ άλλων, συστήνει τη σανιδοκωπηλασία:

«Οι πρώτες εικόνες σανιδοκωπηλασίας έρχονται στο τέλος του 19ου αιώνα από τους ιθαγενείς στη Χαβάη, στη Νότια Αφρική και από τους Περουβιανούς ψαράδες, με μακρύ κοντάρι από μπαμπού όρθιοι στη σανίδα τους, σερφάρουν στα κύματα! Πουθενά δεν έχει επισημοποιηθεί ως άθλημα αλλά, έστω και με ανεπίσημη μορφή, γίνεται παγκόσμιο πρωτάθλημα όπως πριν από λίγες ημέρες στο Μεξικό! Αρχική είναι η όρθια θέση. Αν πέσεις, δικαιούσαι να σηκωθείς και να συνεχίσεις. Αν βρεθείς γονατιστός, επιτρέπεται να κωπηλατήσεις μόνο για λίγη ώρα… Μέχρι να σηκωθείς όρθιος, όχι περισσότερο!

Στην εποχή μας γίνονται αγώνες κάθε χρόνο σε Ηνωμένες Πολιτείες, Χαβάη, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία, Γαλλία, αλλά ούτε εκεί ανήκει το άθλημα σε ομοσπονδία. Στην Κέα, βασικά αγωνίσματα ήταν τα έξι χιλιόμετρα και οι δύο διαδοχικοί αγώνες ταχύτητας 300 μέτρων. Στην Ελλάδα διαρκώς ενδιαφέρεται περισσότερος κόσμος… Υπάρχει η αίσθηση ότι περπατάς όρθιος στο νερό! Αίσθηση ελευθερίας και γυμναστική σε όλο το σώμα! Το αίτημα προς την Ομοσπονδία Κωπηλασίας για επισημοποίηση του αθλήματος, όπως συμβαίνει παγκοσμίως, βρίσκεται στα σπάργανα και στη χώρα μας…».

Οι… νύμφες κωπηλατούν!

Ισως δεν είναι τυχαίο ότι η Κέα φιλοξένησε για τέταρτη συνεχή χρονιά τη νέα μορφή αθλητικής συνύπαρξης με τη θάλασσα! Στην Υδρούσα, όπως ήταν το όνομα της Κέας στην αρχαιότητα, κατοικούσαν, σύμφωνα με αναφορές του Αριστοτέλη στην τοπική παράδοση, νύμφες που εκδιώχθηκαν από μεγάλο λιοντάρι και κατέφυγαν στην Κάρυστο για να σωθούν! Να γιατί το ακρωτήριο του νησιού ονομάζεται «Λέων»…

Σαφής συμβολισμός είναι ότι κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται στο νησί «η γιορτή των παραμυθιών»! Στον κατάλληλο θαλασσινό τόπο, λοιπόν, υφαίνεται το νέο αθλητικό παραμύθι της σανιδοκωπηλασίας...

Συντάκτης: Σπύρος Τσάμης

Πηγή: www.efsyn.gr