Μία τύποις διαβούλευση

Αν και οι εξελίξεις σε κάθε επίπεδο των κοινών πραγμάτων του νησιού ευνοούν τη σύνταξη άπειρων κειμένων στη θέση της στήλης με θέματα όπως: α. “πληρωμένα” τρολ της ελάσσονος αντιπολίτευσης προστατεύουν κατατρεγμένα... αιρετά πρόσωπα, β. συμπεριφορές δήθεν ευθιξίας από εκλεγμένους σχετικά με τη δημόσια γνωστοποίηση της διαγραφής τους, αλλά και γ. σκηνικά απειλών για το μέλλον της Σύρου αφού στα ηνία δεν βρίσκονται πλέον τα κορυφαία... μυαλά, ωστόσο, υπό το πρίσμα μίας σοβαρής αξιολόγησης των πρόσφατων γεγονότων, εκείνο που αναδεικνύεται επιτακτικά ως προτεραιότητα είναι ο τρόπος που προωθείται η ανάπτυξη του τόπου!

Ως εκ τούτου, όταν κάνουμε λόγο για μία διαδικασία διαβούλευσης, αν την επιδιώκουμε ουσιαστικά, τότε οφείλουμε να μεριμνήσουμε πρωτίστως για τους χρόνους της, ώστε τουλάχιστον οι παρευρισκόμενοι να έχουν την άνεση να τοποθετηθούν επαρκώς!

Όταν το θέμα δε, αφορά στην υπόθεση της πολυσυζητημένης ανάπτυξης του τόπου, μέσω και(;) της αξιοποίησης του στρατοπέδου, ο οποίος για άλλον “προορισμό” ξεκίνησε και αλλού η επένδυση... τον πηγαίνει, τότε πολύ περισσότερο από ποτέ, αν έχεις αντιληφθεί ότι είσαι ΑΙΡΕΤΗ Αρχή του τόπου, οφείλεις να μεριμνήσεις για την εξασφάλιση μίας εποικοδομητικής συζήτησης, που δεν θα χαρακτηρίζεται από ανακοινώσεις προαποφασισμένων(;) σχεδίων, για τα οποία οι εκπρόσωποι της μελετητικής πλευράς, επίμονα προσπαθούν να πείσουν, αλλά θα επιδιώξεις να παρέχεις “χώρο” για την απρόσκοπτη κατάθεση αντι-προτάσεων, παρατηρήσεων, διαφωνιών κι επισημάνσεων.

Μία διαβούλευση με ορθό τρόπο και απόλυτα ειλικρινή απέναντι στα παρευρισκόμενα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής, επ΄ ουδενί δεν πρέπει να μετατρέπεται σε μία απλή συνάθροιση προσώπων, που στριμώχνονται χρονικά, προκειμένου να μονοπωλήσουν οι αναφορές και οι ανακοινώσεις των – κατά τα άλλα – γενικών μόνον σκέψεων(;) και ρεαλιστικά υλοποιήσιμων προτάσεων από μέρους των μελετητών.

Ειδικότερα, όταν καταπιάνεσαι με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ως πρόσωπο που έχει επιλεγεί από τους πολίτες βάσει προγραμματικών θέσεων κι ανάλογων εξαγγελιών προεκλογικά, έχεις υποχρέωση κι ευθύνη με τη στάση σου, να πείθεις(!) για το ότι η δυνατότητα τοποθέτησης της τοπικής κοινωνίας μέσω των φορέων της, δεν γίνεται τύποις, αλλά αντιθέτως, πραγματοποιείται για τον προσδιορισμό του καλύτερου δυνατού τρόπου ανάπτυξης ενός χώρου που γειτνιάζει με την πυκνοδομημένη πόλη!

ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΤΟΠΟΥ λοιπόν, όπως άλλωστε υποστηρίχθηκε - γενικόλογα κι ατεκμηρίωτα(!) - πως επελέγη να κατατεθεί μόνο μία πρόταση προς τα μέλη της διαβούλευσης και η οποία αφορούσε σε δημιουργία 5άστερης ξενοδοχειακής μονάδας, διαπιστώνεται για την ουσία της διαδικασίας, πως, η διαβούλευση είχε άκρως τυπικό χαρακτήρα.

Άλλωστε, με την ίδια μέθοδο, τί αποδεικνύει η μη δυνατότητα ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ(!) θέσεων που επεσήμαναν α. την ανάγκη να εξετασθεί συνολικά ο εν λόγω χώρος στη συνύπαρξή του με τη λιμενική ζώνη της πόλης, β. την ανάγκη να εξετασθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον ή τρόπος και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την εξασφάλιση της ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σύρο αλλά και γ. την πρόταση εξέτασης εφαρμογής μίας ιδέας δημιουργίας ενός χωριού ΑΜΕΑ για τουριστική αξιοποίηση; Τί προδίδει η στάση πρόωρης αλλά και προκλητικά κατηγορηματικής “απόρριψης” κάθε διαφορετικής ιδέας από μέρους των αρμόδιων που ανέλαβαν την παροχή υπηρεσιών και πληρώνονται – αδρά - από την ίδια την τοπική κοινωνία μέσω εντολής της Δημοτικής Αρχής και απόφασης απευθείας ανάθεσης του εν λόγω έργου; Ποιος αποδείχθηκε ότι ήταν ο ρόλος τους σε αυτό το στάδιο της πρώτης φάσης της διαδικασίας κατάρτισης μίας ΒΙΩΣΙΜΗΣ(;) πρότασης ανάπτυξης; Κι εν τέλει, πόσο αποτελεσματική υπήρξε η διαβούλευση ως προϋπόθεση επόμενου βήματος, αφού κατά το μεγαλύτερο μέρος της, απασχόλησαν επιπλέον, οι διαβεβαιώσεις πως υπάρχει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον – προφανώς(!) – αποκλειστικά και μόνον για ξενοδοχειακό κατάλυμα υψηλού επιπέδου!

Καθίσταται λοιπόν κατανοητό, ακόμη και στον πιο αδαή πως μία διαβούλευση για να προσλάβει εποικοδομητικό χαρακτήρα, οφείλει να σέβεται και να υπολογίζει τους συμμετέχοντες σε αυτήν, αλλά πολύ περισσότερο να αποδεικνύει εμπράκτως ότι εκτιμά την τοποθέτησή τους.

Κατά συνέπεια και με δεδομένη την εξόφθαλμη στάση χάραξης κατεύθυνσης για το θέμα ή ακόμη χειρότερα, την προσπάθεια “χειραγώγησης” της σκέψης των διάφορων πλευρών, θα πρέπει η αρμόδια ΑΙΡΕΤΗ Αρχή να κατανοήσει πως, στον χρόνο που απομένει μέχρι την οριστική συμφωνία του τρόπου της περιβόητης “συνεκμετάλλευσης” έχει υποχρέωση να απαντήσει για τη βιωσιμότητα της πρότασης, τη σύνδεσή της με την υπόλοιπη λειτουργία της πόλης, καθώς όμως πολύ περισσότερο για το όφελος της τοπικής κοινωνίας!

Ετικέτες: