Χρυσοχοΐδης: Επίκουροι καθηγητές από το εξωτερικό θα στελεχώσουν πανεπιστημιακές κλινικές και νοσοκομεία

  • Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, 2023 - 17:59

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης να στελεχώσει τις Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Νοσοκομεία όλης της χώρας με επίκουρους καθηγητές που θα προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό.

Όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για τον εκσυγχρονισμό και την ανασύνταξη όλου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει μια σημαντική μεταρρύθμιση. Αυτή της στελέχωσης των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων με επίκουρους Καθηγητές Πανεπιστημίων.

«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κρήτης, το ΠΑΓΝΗ, με απόφασή μου, η οποία θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες, θα ανακοινωθεί ίσως και από τον Πρωθυπουργό, το ΠΑΓΝΗ και όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας θα πάρουν θέσεις επίκουρων καθηγητών, δηλαδή θα γεμίσει στην κυριολεξία το ΠΑΓΝΗ από νέους καθηγητές πανεπιστημίων, καθηγητές ιατρικής σχολής, οι οποίοι, οι περισσότεροι από αυτούς, θα προέρχονται από το εξωτερικό», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη 101,5 fm.

Στη συνέχεια εξήγησε πως με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταπολεμήσει το brain drain, δηλαδή τη «φυγή» επιστημόνων στο εξωτερικό.

«Να πώς αντιστρέφουμε τα πράγματα. Θα έρθουν δηλαδή από το εξωτερικό επιστήμονες, οι οποίοι θα θελήσουν να καταλάβουν ως υποψήφιοι επίκουροι καθηγητές τη θέση στην ιατρική σχολή της Κρήτης και ταυτόχρονα θα στελεχώσουν το νοσοκομείο μας με καλούς γιατρούς. Θα μπορώ να σας πω και αριθμό σε λίγες μέρες», σημείωσε και τόνισε πως εκτός από τη στελέχωση του ΠΑΓΝΗ με Καθηγητές, θα προκηρυχθούν και οι υπόλοιπες θέσεις με fast track διαδικασίες για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο:

«Περιμένω να μου στείλουν ποιες θέσεις ακριβώς είναι οι επείγουσες, έχουμε αναισθησιολόγους και μια σειρά άλλες ειδικότητες», τόνισε.

Χρυσοχοΐδης: «Θα κάνουμε ένα από καλύτερα ΕΣΥ στην Ευρώπη»

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της Πολιτείας για την αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ.«Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ΕΣΥ θα γίνει από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Έχουμε ευθύνες, έχω δεσμεύσεις απέναντι και στον Πρωθυπουργό και στον λαό της περιοχής. Λοιπόν, αυτή είναι η αποστολή μου και θα την τηρήσω στο ακέραιο. Δεν πρόκειται, δηλαδή, να κάνουμε εκπτώσεις γύρω από αυτά τα θέματα, έχουμε προβλήματα, έχουμε ελλείψεις, όμως θα ανακοινώσουμε μέτρα πολύ σύντομα, τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα καλύψουν τις ανάγκες», τόνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το «αγκάθι» των ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τόνισε πως απουσιάζουν κάποιες βασικές ειδικότητες:

«Έχουμε αναισθησιολόγους, έχουμε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, απλώς απουσιάζουν κάποιες ειδικότητες. Και πολλές φορές και αυτό ήταν το παράπονό μου αν θέλετε, πολλές φορές προκύπταν ή προκύπτουν κενά, τα οποία ενώ τα γνωρίζουμε από καιρό, δεν τα αντιμετωπίζουμε εγκαίρως. Γι’ αυτό, λοιπόν, αλλάζει αυτό τώρα και αλλάζουμε και τη νομοθεσία για τον διορισμό των γιατρών, έτσι ώστε να γίνονται πολύ γρήγορα, αλλά έχουμε δυνατότητες να κάνουμε».

«Το Βενιζέλειο λειτουργεί κανονικά»

Μετά από τους απανωτούς κλυδωνισμούς στη διοίκηση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και ενόψει του διορισμού νέας διοίκησης το επόμενο διάστημα, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ικανοποιημένος από τα βήματα που έγιναν μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως από σήμερα 1η Νοεμβρίου, το νοσοκομείο μπήκε σε πλήρη λειτουργία και σύμφωνα πάντα με τις δεσμεύσεις του απέναντι στους πολίτες.

«Μπήκε σε πλήρη λειτουργία με 4+1 χειρουργεία για μικρότερες επεμβάσεις, όπως οι οφθαλμολογικές και άρα το νοσοκομείο λειτουργεί με πλήρη δραστηριότητα. Επομένως ο μήνας ξεκινά πάρα πολύ καλά με βάση και τις υποσχέσεις που δώσαμε, αλλά και τις δεσμεύσεις μας, αλλά κυρίως με βάση τις δυνατότητες που έχει αυτό το μεγάλο νοσοκομείο της Κρήτης, το οποίο πρέπει να σταματήσει να ταλαιπωρείται, πια, από παθογένειες και πρέπει να μπει σε μια κανονική λειτουργία και να εξυπηρετήσει τον κόσμο του Ηρακλείου και της Κρήτης και των νησιών από όπου έρχονται οι άνθρωποι για να θεραπευτούν», σημείωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Βενιζέλειο: «Θα οριστεί σύντομα νέα διοίκηση»

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως θα τηρήσει στο ακέραιο την αποστολή του και για τον λόγο αυτό επικοινωνεί καθημερινά με τους πολίτες όχι μόνο τώρα, αλλά και όταν θα οριστεί και η νέα διοίκηση.

«Θα οριστεί σύντομα η νέα Διοίκηση και μαζί με τους άξιους συνεργάτες εκεί τους γιατρούς, το προσωπικό, τους νοσηλευτές, τις νοσηλεύτριες, είναι όλοι άξιοι άνθρωποι, απλώς πρέπει να βρούμε όλοι τον δρόμο μας. Πρέπει να μπούμε σε μία πορεία εφαρμογής όλων των, όσων προβλέπονται για τη λειτουργία των νοσοκομείων», σημείωσε σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Ράδιο Κρήτη 101,5 fm και πρόσθεσε πως έχει εμπιστοσύνη στην προσωρινή διοίκηση του νοσοκομείου:

«Είναι θέμα ημερών να οριστεί η νέα διοίκηση. Εξάλλου το νοσοκομείο λειτουργεί, έχει Διοίκηση αυτή τη στιγμή με την έννοια ότι η ιεραρχία είναι εκεί και είναι άξιοι και ικανοί άνθρωποι και κάνουν τη δουλειά τους πολύ σωστά και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Είναι ο κύριος Καρακώστας ο επικεφαλής σήμερα του Χειρουργικού Τομέα. Άξιος ηθικός και ικανός άνθρωπος, ο οποίος αυτή τη στιγμή ασκεί τα καθήκοντα και θα τα ασκεί μέχρι τη μέρα που θα οριστεί η νέα Διοίκηση», ανέφερε.

Όσον αφορά στις προσλήψεις των γιατρών και τις προσλήψεις του προσωπικού δεσμεύτηκε πως αυτές θα «τρέξουν» πολύ γρήγορα, με fast track διαδικασίες. «Δεν θα μείνει τίποτα στην τύχη», είπε συγκεκριμένα.

«Δήλωσα σήμερα σε μια τοπική σας εφημερίδα ότι αν χρειαστεί θα είμαι κάθε μέρα στο Ηράκλειο και κάθε μέρα στο Βενιζέλειο. Είναι μία προσωπική μου δέσμευση, είναι το καθήκον μου αυτό και είμαι αφοσιωμένος σε αυτό. Έτσι έχω μάθει στη διαδρομή μου και δε θα αφήσω τίποτα να γίνει στην τύχη», υπογράμμισε επίσης.

 

 Πηγή: iatropedia.gr