Περιθώριο μέχρι και 20 Ιουλίου στην προμηθεύτρια εταιρεία για την ομαλή επαναλειτουγία της ψυκτικής μονάδας που τροφοδοτεί το Παθολογικό και Χειρουργικό Τμήμα

Προς αποκατάσταση ο κλιματισμός στο Νοσοκομείο Σύρου

Απαντήσεις του Διοικητή, Μ. Ζουλουφού για το σοβαρό θέμα

Εργασίες αποκατάστασης της λειτουργίας του κλιματισμού πραγματοποιούνται συστηματικά και ειδικότερα τις τελευταίες οκτώ ημέρες στο Νοσοκομείο Σύρου, προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη σε ψυκτική μονάδα, η οποία τροφοδοτεί το Χειρουργικό, καθώς και το Παθολογικό Τμήμα της Νοσηλευτικής δομής.

Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει θέσει εκτός λειτουργίας τα κεντρικά κλιματιστικά αρκετών θαλάμων στα δύο προαναφερθέντα Τμήματα, με αποτέλεσμα, στο Νοσοκομείο, να καλύπτονται οι ανάγκες ψύξης με μικρά κλιματιστικά, αλλά και με ανεμιστήρες.

Το εν λόγω πρόβλημα έχει γεννήσει εύλογα δυσφορία σε ορισμένους πολίτες που έχουν νοσηλευθεί και κυρίως σε ημέρες καύσωνα, ενώ για την αποκατάσταση της βλάβης, το Νοσοκομείο επιδίωξε να “κερδίσει” την αντιπαράθεση με την προμηθεύτρια εταιρεία της ψυκτικής μονάδας, ώστε να επωμιστεί η δεύτερη το οικονομικό βάρος (50 χιλ. ευρώ).

Άλλωστε, όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Διοικητής, Μιχάλης Ζουλουφός, η βλάβη προέκυψε εντός του διαστήματος της εγγύησης, καθώς η ψυκτική μονάδα εγκαταστάθηκε στο Νοσοκομείο πριν από λίγα έτη.

Ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει για τις ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την αποκατάσταση της βλάβης, καθώς επίσης αποδέχθηκε το αίτημα της εφημερίδας, να φωτογραφήσει τους εσωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου, αλλά και να καταγράψει – διαπιστώσει την κατάσταση της λειτουργίας των μεγάλων και μικρών κλιματιστικών στους θαλάμους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ομαλά λειτουργεί ο κλιματισμός στους χώρους του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, όπως επίσης σε όλα τα Τμήματα (αιμοδοσία, ακτινολογικό, μικροβιολογικό, παιδιατρικό, νεφρό, αίθουσες εμφράγματος και χειρουργείων κ.α.), πλην των δύο μεγάλων Τμημάτων του Χειρουργικού και Παθολογικού.

  • Ποιο είναι - ακριβώς - το πρόβλημα που καλείστε να αντιμετωπίσετε και σε ποιο στάδιο είναι στην παρούσα χρονική στιγμή οι ενέργειές σας για την αποκατάσταση της βλάβης;

“Μία από τις τρεις ψυκτικές μονάδες του Νοσοκομείου Σύρου έχει παρουσιάσει πρόβλημα εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συγκεκριμένη ψυκτική μονάδα ήταν από προμήθεια ΕΣΠΑ (έτη 2018 – 2019). Εμφάνισε πρόβλημα εντός του χρονικού διαστήματος της εγγύησής της και έκτοτε ξεκίνησε μία διαμάχη ανάμεσα στην προμηθεύτρια εταιρεία και στο Νοσοκομείο σχετικά με το ποιος θα καλύψει τη δαπάνη.

Η εταιρεία υποστήριζε ότι το πρόβλημα που προέκυψε ήταν εκτός εγγύησης και το Νοσοκομείο έλεγε το αντίθετο. Καταφύγαμε τελικά πέρυσι στη διαιτησία του ΤΕΕ, μετά από εξώδικα και από τις δύο πλευρές, το οποίο δικαίωσε το Νοσοκομείο Σύρου. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε την άνοιξη. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Σύρου δόθηκε προθεσμία στην εταιρεία ώστε μέχρι 20/7 να έχει επισκευάσει την ψυκτική μονάδα.

Οι τεχνικοί της είναι εδώ ήδη από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας και γίνονται συστηματικά οι εργασίες. Έχει γίνει η προμήθεια του ενός εκ των δύο απαραίτητων ανταλλακτικών και υπάρχει σε εκκρεμότητα ένα δεύτερο ανταλλακτικό. Περιμένουμε να δούμε πότε θα έρθει αυτό και αν θα είμαστε έτοιμοι μέχρι και 20/7”.

  • Ποιοι χώροι και ποια Τμήματα του Νοσοκομείου επηρεάζονται από το πρόβλημα;

“Αυτή η ψυκτική μονάδα παρέχει ψύξη τη θερινή περίοδο σε κάποιους θαλάμους νοσηλείας στο Νοσοκομείο Σύρου και ειδικότερα του Παθολογικού και του Χειρουργικού Τμήματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το σύνολο του Νοσοκομείου δεν έχει ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση τον χειμώνα. Απλά το πρόβλημα το διαπιστώνουμε σε αυτήν την ψυκτική μονάδα που τροφοδοτεί τα παραπάνω Τμήματα”.

  • Διανύουμε μία θερμή θερινή περίοδο με διαστήματα καύσωνα. Ακολουθεί μάλιστα και νέο κύμα καύσωνα σύμφωνα με τις ενημερώσεις της Πολιτικής Προστασίας και της Ε.Μ.Υ.. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, πώς καλύπτει το Νοσοκομείο τις ανάγκες σε ψύξη;

“Από πέρυσι είχε γίνει προμήθεια κλιματιστικών μονάδων δωματίου και κάποιων ανεμιστήρων. Υπάρχει και η οδηγία για τη μη χρήση κλιματισμού λόγω Covid – 19, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Ο κλιματισμός πρέπει να λειτουργεί και αυτήν τη χρονική στιγμή βρισκόμαστε στην επίλυση του προβλήματος.

Όλο αυτό γίνεται αζημίως για το Νοσοκομείο. Το κόστος που η προμηθεύτρια εταιρεία ήθελε να επιβάλλει στο Νοσοκομείο ήταν μεγάλο. Συγκεκριμένα το κόστος ανέρχεται στο ποσό των 50 χιλ. ευρώ. Σίγουρα με αυτά τα ποσά δεν παίζουμε, όταν θέλουμε το καλύτερο για τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας”.

  • Έχετε δεχθεί έντονα παράπονα από νοσηλευόμενους; Χρονικά πόσο διαρκεί αυτό το πρόβλημα;

“Υπάρχει δυσαρέσκεια από νοσηλευόμενους και συνοδούς. Παλεύουμε όμως να λύσουμε το πρόβλημα. Ενημερώνουμε τον κόσμο ότι υπάρχει η συγκεκριμένη βλάβη και ότι γίνονται οι ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κόσμος βλέπει και τους τεχνικούς καθώς όλο αυτό το διάστημα γίνονται δοκιμές στους θαλάμους.

Το πρόβλημα το βρήκαμε και παλεύουμε να το λύσουμε. Θέλω να πως ξεκάθαρα πως δεν είμαστε απέναντι από τους νοσηλευόμενους. Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και θέλουμε την αποκατάσταση. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει πάρει την απόφασή του και είναι ενήμερο για όλα τα θέματα που συνδέονται με αυτό”.

  • Έχουν υπάρξει παράπονα από το προσωπικό του Νοσοκομείου, το οποίο εργάζεται καθημερινά εντός του χώρου;

“Είναι ενήμεροι όλοι για την κατάσταση και προφανώς υπάρχει συζήτηση. Εκπρόσωπος των εργαζομένων συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο”.

  • Επηρεάζεται η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου σε κάποιο μέρος του ή μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή λειτουργία όπως επιβάλλεται σε μία Νοσηλευτική μονάδα;

“Δεν τίθεται κανένα θέμα μη ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου Σύρου. Κανονικά δουλεύει το Νοσοκομείο μας και εξυπηρετεί όλα τα περιστατικά και καλύπτει το σύνολο των αναγκών που προκύπτουν”.

  • Αν το πρόβλημα δεν αποκατασταθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου θα δώσετε παράταση στην εταιρεία; Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας;

“Αυτό δεν το γνωρίζω. Ακόμη δεν μας έχουν ενημερώσει για παράταση και δεν ξέρω τι θα γίνει. Σίγουρα μέχρι στιγμής έχει γίνει η εγκατάσταση του ενός εκ των δύο ανταλλακτικών και προχωράμε. Γνωρίζουμε για την εκκρεμότητα σχετικά με το ένα ανταλλακτικό, αλλά θα δούμε τι θα μας πουν”.

  • Σχετικά με την ενεργειακή βελτίωση του Νοσοκομείου έχετε προγραμματίσει κάποιο έργο;

“Τα μόνα μέρη του Νοσοκομείου με προβλήματα είναι τα δύο Τμήματα του Παθολογικού και του Χειρουργικού. Είναι οι χώροι που παίρνουν ψύξη από τη συγκεκριμένη μονάδα που είναι σε βλάβη. Όπως προανέφερα έγινε από πέρυσι εγκατάσταση μικρών μονάδων.

Πέρα από αυτά όμως, είμαστε σε στάδιο εκπόνησης της μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου μέσω ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης προβλέπεται η αλλαγή ψυκτικών μονάδων που δεν είναι ενεργειακά αποδοτικές. Άρα, υπάρχει και η πρόβλεψη για περαιτέρω ενίσχυση αυτών των εγκαταστάσεων και για θέρμανση και για ψύξη. Η ενεργειακή μελέτη θα υποβληθεί εντός Ιουλίου και προχωράμε”.