Καταστροφή τμήματος της Β’ κλειστής αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου

Η εγκατάλειψη έφερε την καταστροφή

  • Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου, 2015 - 06:10

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν κατά την χθεσινή ημέρα, πέραν των μικρότερης έκτασης προβλημάτων που παρατηρήθηκαν προκάλεσαν στη Σύρο και ένα σημαντικότερο πρόβλημα, όταν στην πίσω πλευρά του κτιρίου της Β’ κλειστής αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου, αποκολλήθηκε τμήμα από τα πάνελ από τα οποία είναι κατασκευασμένη.

Η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αθλητικό κέντρο, γεγονός που επανειλημμένως έχει επισημανθεί και δημοσιοποιηθεί, έγινε πλέον εμφανής και αδιαμφισβήτητη, καθώς ο άνεμος παρουσίασε το μέγεθος του προβλήματος.

Η κατασκευή του αθλητικού κέντρου δεν αποδείχθηκε τόσο στιβαρή ώστε να αντέξει σε πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως αποδείχθηκε με μέρος του πάνελ που αποκολλήθηκε και χάθηκε στη θάλασσα όπου οδηγήθηκε από τον ισχυρό άνεμο.

Υπάλληλοι του αθλητικού κέντρου αντιλήφθηκαν το πρόβλημα στην Β’ κλειστή αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου και αμέσως ειδοποίησαν τους αρμόδιους αντιδημάρχους, Σταύρο Γουσγουνέλη (Τεχνικές Υπηρεσίες) και Θάνο Φώσκολο (Πολιτισμού και Αθλητισμού). Οι δύο αντιδήμαρχοι κινητοποιήθηκαν άμεσα και βρέθηκαν μαζί με συνεργεία του Δήμου στην Β’ κλειστή αίθουσα, όπως επίσης ο πρόεδρος της αθλητικής επιτροπής Γουλιέλμος Πρίντεζης, αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η άμεση επέμβαση αποσόβησε μεγαλύτερους κινδύνους, όπως την αποκόλληση μεγαλύτερου τμήματος πάνελ, που δεν άντεχε στη μανία του καιρού.

Ευτυχές γεγονός είναι ότι από την αποκόλληση δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, γιατί εκείνη την ώρα εντός τους κλειστού υπήρχαν υπάλληλοι του Αθλητικού Κέντρου.

Κλειστό έως την αποκατάσταση

Το μέγεθος των προβλημάτων που έγιναν εμφανή από την αποκόλληση που προκλήθηκε, είναι τόσο εκτεταμένα που θα κρατήσουν κλειστή την Β’ κλειστή αίθουσα, μέχρι ο καιρός να επιτρέψει στους αρμοδίους να προχωρήσουν τις επισκευές. Το μέγεθος του προβλήματος εκτείνεται, πέραν του τμήματος που λείπει και στα λοιπά πάνελ, τα οποία όπως διαπιστώθηκε χρειάζονται άμεση αποκατάσταση, καθώς έχει καταστραφεί το πάνω μέρος το οποίο τα συγκρατούσε. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι η Β’ κλειστή αίθουσα γίνει και πάλι λειτουργική, με την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Δήμου να φέρει σε πέρας άμεσα την αποκατάσταση του χώρου.

Η ομάδα του Φοίνικα ήδη έχει μετακομίσει στην Α΄ κλειστή αίθουσα, όπου εκεί θα πραγματοποιεί τις καθημερινές του προπονήσεις, με τους αθλητές των ομάδων να καλούνται να επιδείξουν την απαραίτητη υπομονή, αφού όπως είναι λογικό θα υπάρξει κάποια σύγχυση λόγω του όγκου των αθλητών και των ομάδων που θα βρεθούν εκεί.

Συνεχή τα προβλήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις εδώ και καιρό έχει διαπιστωθεί ότι αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Πρόκειτια για καθημερινή διαπίστωση, όμως και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να συμβεί το χειρότερο για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Σε κάθε επιδείνωση του καιρού, με την αύξηση της έντασης των ανέμων ή σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, τα πρώτα κτίρια που παρουσιάζουν προβλήματα είναι των αθλητικών εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του θόλου του κολυμβητηρίου, ο οποίος καταστράφηκε από δυνατό άνεμο, αποδεικνύοντας την ακαταλληλότητα, αλλά και την ανεπάρκεια του έργου, χωρίς μέχρι στιγμής να αποδοθούν ευθύνες, τόσο για αυτή καθ’ εαυτή την κατασκευή όσο και για το μέγεθος της δαπάνης της κατασκευής του εν λόγω έργου, που αποδείχθηκε μη λειτουργικό.

Στο κατάλογο των παραδειγμάτων προχειρότητας των κατασκευών και κακής συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων προστίθεται και η Α΄ αίθουσα του αθλητικού κέντρου, η οποία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών όποτε βρέχει το παρκέ γεμίζει από νερά, αφού υπάρχει κενό στην οροφή του κτιρίου. Παρά τις προσπάθειες αποκατάστασης της ζημιάς, η εισροή υδάτων στην αίθουσα σε κάθε βροχόπτωση συνεχίζεται, αποδεικνύοντας ότι οι όποιες τεχνικές παρεμβάσεις είναι επιφανειακές.

Το χειρότερο είναι πως τις περισσότερες φορές που προκύπτει το συγκεκριμένο πρόβλημα εντός της αίθουσας υπήρχε προπόνηση ή αγώνας, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμού των αθλητών που εκεί η την ώρα βρίσκονται στον χώρο.

Προβλήματα επαναλαμβανόμενα αντιμετωπίζει και η Β΄ κλειστή αίθουσα, αφού κατά το παρελθόν αρκετές ήταν οι φορές που είχαν απασχοληθεί οι εργαζόμενοι της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου για την αποκατάσταση τους.

Το συγκεκριμένο κτίριο είχε αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν πρόβλημα και με την οροφή του, όταν πάλι με έναν δυνατό άνεμο είχε αποκολληθεί κομμάτι της στέγης του, προκαλώντας και τότε την άμεση παρέμβαση των υπαλλήλων των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.

«Πηγάδι» χαμένων χρημάτων

Παρά τα υψηλά ποσά των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί, ο χώρος του αθλητικού κέντρου έχει αντιμετωπίσει πάρα πολλές φορές προβλήματα και όπως συνεχώς αποδεικνύεται συνεχίζει να αντιμετωπίζει.

Καταστάσεις σαν κι αυτές που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν εχθές οι τεχνικοί του Δήμου και που προκλήθηκαν από τον πρώτο δυνατό άνεμο, δεν δικαιολογούνται σε ένα έργο για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Από την εποχή που αποφασίστηκε η ομάδα του Φοίνικα να μετακομίσει στον συγκεκριμένο χώρο της Β’ κλειστής αίθουσας, έχουν δαπανηθεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Για το πρώην ΑΚΕΝ είχαν δοθεί, από την τότε Νομαρχία, περισσότερα από 400.000 ευρώ, για να συνεχίσει ο Δήμος της Ερμούπολης και της Σύρου-Ερμούπολης τώρα να χρηματοδοτεί τις επισκευές με πιο μικρά ποσά.

Εάν τα ποσά αυτά προστεθούν, τότε το συνολικό κόστος είναι τόσο υψηλό, που θα δικαιολογούσε την εξ αρχής κατασκευή νέου κτιρίου. Πάντως απαντήσεις δεν έχουν ακόμα δοθεί από κανέναν εκ των υπευθύνων, για την κακή κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η παρουσία των αντιδημάρχων

Η άμεση παρέμβαση και οι συντονισμένες ενέργειες αποσόβησαν μεγαλύτερους κινδύνους, όπως παραδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, λέγοντας ότι «Είναι πολύ πιθανό αν καθυστερούσαμε λίγο η ζημιά να ήταν μεγαλύτερη, όμως αμέσως ο πρόεδρος της αθλητικής επιτροπής Γουλιέλμος Πρίντεζης, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και αθλητισμού Θάνος Φώσκολος, οι τεχνικές υπηρεσίες, το συνεργείο μικρών έργων, αλλά και οι υπάλληλοι του δήμου από την πρώτη στιγμή έδωσαν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν τη ζημιά».

Στην διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος, ενεργός ήταν και ο ρόλος των δύο αιρετών του Δήμου, Θάνου Φώσκολου και Γουλιέλμου Πρίντεζη, οι οποίοι δεν αρκέστηκαν στην επίβλεψη των εργασιών από τους υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας, αλλά ανέλαβαν δράση, σκαρφαλώνοντας στις σκαλωσιές όπου δούλεψαν ως εργάτες.

Κίνηση που ναι μεν κρίνεται ως θετική όσον αφορά στην δραστηριότητα των δύο αυτοδιοικητικών, που όμως γεννά από την άλλη ερωτηματικά σχετικά με την εξειδίκευση, την τεχνογνωσία ή απλά την διάθεση προς εργασία των δημοτικών υπαλλήλων.

Στ. Γουσγουνέλης: «Προσπαθούμε να περιορίσουμε τη ζημιά»

Ο αντιδήμαρχος αρμόδιος των τεχνικών υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης, μίλησε στην κάμερα της «Κοινής Γνώμης» για το πρόβλημα που υπήρξε με την αποκόλληση ενός τμήματος πάνελ από τον πίσω τοίχο της Β’ κλειστής αίθουσας.

«Δυστυχώς οι έντονες κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Σύρο τις τελευταίες ημέρες έφεραν αυτά τα προβλήματα. Αποκολλήθηκε ένα κομμάτι πάνελ από τον πίσω τοίχο της Β’ κλειστής αίθουσας του αθλητικού κέντρου, αλλά ευτυχώς υπήρξε άμεση αντίδραση από τους υπαλλήλους, που ειδοποίησαν τους αρμόδιους και όλοι μαζί προσπαθούμε να περιορίσουμε τη ζημιά. Το καλό στην προσπάθειά μας ήταν ότι είχαμε και κάποιους ιδιώτες, όπως τον Λεονάρδο Ρούσσο (Ζάναρο). Όπως είδαμε εκτός από το πάνελ που αποκολλήθηκε υπήρχαν κι άλλα μέρη που είχαν πρόβλημα και από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να τα συγκρατήσουμε. Ευτυχώς σ’ αυτό το κομμάτι τα καταφέραμε και το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο. Από την Τετάρτη ο καιρός δείχνει ότι βελτιώνεται έτσι οι εργασίες θα συνεχιστούν ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η ζημιά».

Διευκρινίζοντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, είπε πως «Δεν υπήρξε τραυματισμός, δεν είχαμε τέτοια προβλήματα, γιατί το κομμάτι του πάνελ που αποκολλήθηκε έφυγε προς την θάλασσα. Θα ήθελα να τονίσω πως άμεση ήταν και η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής, όπου έφεραν μεγάλες σκάλες κι έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψουμε ακόμη πιο εύκολα και να κρατήσουμε τα άλλα πάνελ που κινδύνευαν να αποκολληθούν».

Όταν ρωτήθηκε για το διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το γυμναστήριο, απάντησε ότι «Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες η Β’ αίθουσα θα παραμείνει κλειστή».

Θ. Φώσκολος: «Εγκατάλειψη των αθλητικών χώρων»

Παρών, με ενεργή συμμετοχή, ήταν και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, τουρισμού και αθλητισμού, Θάνος Φώσκολος, ο οποίος βρέθηκε εξ αρχής στην Β’ κλειστή αίθουσα και προσπάθησε να περιορίσει το μέγεθος του προβλήματος.

Στον σχολιασμό για την ενεργό του παρουσία και μάλιστα επάνω στη σκαλωσιά, απάντησε ότι «Ο καθένας σε τέτοιες καταστάσεις προσφέρει όπως μπορεί. Δεν κοιτάς τίποτα και βοηθάς, απλά για να λυθεί το πρόβλημα».

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς προκλήθηκε η αποκόλληση του πάνελ, απάντησε «Δεν γνωρίζουμε πως έγινε αυτό. Εμένα με ενημέρωσε υπάλληλος του Αθλητικού Κέντρου και έσπευσα στο σημείο. Όμως μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι δυνατοί άνεμοι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω σ’ αυτό το σημείο ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της αθλητικής επιτροπής, Γουλιέλμο Πρίντεζη και όλους όσους συνέβαλαν για να κρατήσουμε τα πάνελ. Η εικόνα αυτή δείχνει την εγκατάλειψη των αθλητικών χώρων. Δεν θέλω να ρίξω τις ευθύνες κάπου, όμως υπήρξε πλήρης εγκατάλειψη».

Για την επαναλειτουργία της Β’ κλειστής αίθουσας ανέφερε «Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω άμεσα. Θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες για να αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα. Είμαι της λογικής ότι, ότι είναι να γίνει να γίνει σωστά, ώστε να μην υπάρξει και νέο πρόβλημα με κάποιον άλλο δυνατό άνεμο. Έτσι, οι εργασίες θα κρατήσουν όσο χρειαστεί, όμως θα πρέπει να μην προκαλέσουμε πρόβλημα στην ομάδα του Φοίνικα που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο γήπεδο».