Συνέντευξη της Συριανής αθλήτριας στίβου, Αναστασίας Φουτσιτζίδου, για την προετοιμασία και τη συμμετοχή της στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

«Έχουμε διορθώσει αρκετά λάθη»

Συνέντευξη στην «Κοινή Γνώμη» παραχώρησε η Συριανή αθλήτρια του τριπλούν, αλλά και του μήκους Αναστασία Φουτσιτζίδου, η οποία μίλησε για τους στόχους της ενόψει του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος τον Ιούλιο, αλλά και την αλλαγή προπονητή, στο μέσο της περιόδου προετοιμασίας.

Η αθλήτρια, που με τις επιδόσεις της σε αγώνες τοπικού και πανελλήνιου επιπέδου έχει, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, βγάλει «ασπροπρόσωπη» τη Σύρο, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια, τόσο από την κοινωνία του νησιού, όσο και από εκπροσώπους πολιτικών φορέων, για τις επιτυχίες της, θεωρεί τον εαυτό της έτοιμο να ξανανέβει στο βάθρο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, ενώ παραδέχεται τις δυσκολίες, που αντιμετώπισε κατά την προπονητική σεζόν.

Για τους αγώνες που πήρες τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και το πρόγραμμα που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες, μια και τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα πάρεις μέρος σε ένα πολύ σημαντικό αγώνα

Πρώτος αγώνας της χρονιάς, πριν από δύο ημέρες ήταν ο Ανοιχτός Στίβος και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα ήρθαν. Βέβαια, εννοείται, πως υπήρξαν μερικά λάθη, τα οποία θα κοιτάξουμε να τα διορθώσουμε στο μέλλον. Το Σάββατο, αγωνιζόμαστε στο δεύτερο αγώνα, που είναι ένα διεθνές meeting στα Χανιά, όπως και την Τετάρτη, στο διεθνές meeting gala, που θα πραγματοποιηθεί στη Φιλοθέη, με αθλήτριες υψηλού επιπέδου και από το εξωτερικό.

Τα πρώτα δείγματα, όπως είπα και πριν, ήταν θετικά. Το μόνο κακό είναι ότι έχουμε μπροστά μας πολύ λίγους αγώνες, δηλαδή, η σεζόν θα κλείσει με 5 αγώνες μόνο κι αυτό σημαίνει, ότι σε κάθε αγώνα θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και πολύ δυνατός. Δεν έχεις περιθώρια για λάθη.

Από κει και πέρα, στόχος είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, 26 Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ.

Για τους περισσότερους αθλητές, η χρονιά έχει ολοκληρωθεί για τα ομαδικά, κυρίως, αγωνίσματα ή ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες από τώρα, αλλά για εσάς, τους αθλητές του στίβου, η χρονιά, ουσιαστικά ξεκινά τώρα. Έχει ολοκληρωθεί η περίοδος προετοιμασίας ή θα συνεχίσεις κάποιες προπονήσεις σε εντατικούς ρυθμούς, ώστε, όπως είπες κι εσύ, τον Ιούλιο να είσαι έτοιμη για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα;

Δυστυχώς, όλη η δουλειά που γίνεται σε εμάς, ξεκινά το Σεπτέμβρη και φτάνει Ιούνιος για να τη δείξουμε προς τα έξω. Ουσιαστικά, όλες οι προπονήσεις που κάνουμε, αφιερώνουμε όλο το χρόνο για να αγωνιστούμε τους δύο μήνες του καλοκαιριού. Αυτό είναι το δύσκολο στον κλασσικό αθλητισμό, ότι πρέπει μέσα σε δυο μήνες να δείξεις τι έχεις κάνει όλη τη χρονιά και αν δε σου «βγει», ουσιαστικά έχεις μια αποτυχημένη χρονιά, ενώ παρ’ όλα αυτά, εσύ έχεις δουλέψει 12 μήνες.

Από εδώ και πέρα, οι προπονήσεις σίγουρα αλλάζουν. Αλλάζουν στο θέμα, αυτού που λέμε, «όγκου» ή «γωνιών προπόνησης», ωστόσο, θα πάμε σε μία προετοιμασία, θα κάνουμε κάποια meeting και μέχρι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα ξανακάνουμε μια μίνι προετοιμασία, περίπου δέκα ημερών, η οποία θα γίνει στις Σέρρες, ώστε να «μαζέψουμε» τα λάθη από τους διάφορους αγώνες, ώσπου να μπούμε δυνατά για το Πανελλήνιο, που είναι και η αποκορύφωση, ουσιαστικά, των αγώνων.

Έχει περάσει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα από την περίοδο που έκανες την αλλαγή του προπονητή. Όπως είναι γνωστό, είχες τον κ. Θανάση Τσούκο, αλλά λόγω της χιλιομετρικής απόστασης, είναι δύσκολο, αλήθεια, να έχεις καλύτερα θετικά αποτελέσματα στην προπόνηση, αν δεν σε παρατηρεί ο ίδιος ο προπονητής. Πώς πάει η προπόνηση με τον νέο κόουτς και σε τι βήματα είστε;

Αρχικά, θα ήθελα να πω ακόμη μια φορά, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο Θανάση, διότι σε ό,τι έχω φτάσει μέχρι τώρα, το οφείλω, εννοείται, σε εκείνον και στον Παναγιώτη Τσούκο.

Όταν έχεις «στήσει» έναν αθλητή, δεν χάνεται τόσο εύκολα αυτό που έχει πίσω του, αυτό που έχει φτιάξει, δηλαδή, ο αθλητής, ωστόσο, με τον καινούριο μου προπονητή, κ. Παναγιώτη Μαυρουδάκη, υπάρχει, πιστεύω, η ίδια «χημεία». Δεν ξέρω, ίσως επειδή και οι δυο ήταν Δεκαθλητές;

Έχουμε διορθώσει αρκετά λάθη. Σίγουρα, όταν πας σε έναν καινούριο προπονητή, σε βλέπει κάπως διαφορετικά. Θεωρώ, ότι το «μάτι» του καθένα, σε βλέπει διαφορετικά. Άλλα θέλει να σου αλλάξει ο ένας προπονητής και άλλα ο άλλος. Πάντα, όμως, αυτό σε βοηθάει.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι έχω έναν προπονητή που μπορεί και με βλέπει κάθε μέρα, πρωί και απόγευμα στην προπόνηση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να με τροφοδοτεί, να μου λέει τα λάθη μου, το οποίο είναι και αυτό που είχα στερηθεί εγώ, δεν είχα τον Θανάση να με διορθώνει.

Στο υψηλό επίπεδο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις προπόνηση μόνος σου. Γι’αυτό και πέρσι είχα δεύτερη και τρίτη θέση και πιστεύω ότι αυτό μου τις στοίχησε την πρωτιά. Ο λόγος ήταν αυτός. Ούτε η προπόνηση έφταιγε, ούτε κάτι άλλο. Χρειάζεσαι ένα «μάτι» να σε βλέπει πρωί και βράδι στην προπόνηση.

Με την επανεμφάνισή σου έπειτα από μικρό διάστημα απουσίας, λόγω ενός ελαφρού τραυματισμού, μπήκες δυναμικά, έφτασες μέχρι και το 2ο σκαλί του βάθρου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα; Τι μπορούμε να περιμένουμε από δω και πέρα από την Αναστασία Φουτσιτζίδου, καθώς πλέον το μόνο που έχει απομείνει είναι η πρώτη θέση.

Δεν είναι εύκολο να προβλέψω. Όπως είπα και πριν, είναι λίγοι οι αγώνες όλης της χρονιάς. Τα δείγματα που έχω και από την προπόνηση, είναι πολύ θετικά. Ωστόσο, το να αλλάζεις προπονητή στη μέση της χρονιάς δεν είναι πολύ εύκολο, γιατί χρειάζεσαι και χρόνο προσαρμογής. Οπότε, για φέτος, εγώ θα ήθελα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, από άποψη επίδοσης, να μπορέσω, δηλαδή, να «σπάσω» το ατομικό μου ρεκόρ, να πάρω μια πολύ καλή θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, σίγουρα, να ανέβω στο βάθρο, αλλά επειδή ο αγώνας είναι αγώνας, δεν μπορώ να ξέρω τι χρώμα θα έχει το μετάλλιο.

Από κει και πέρα, το βλέμμα μου στρέφεται στη νέα χρονια, που είναι μια ολυμπιακή χρονιά.