Ερωτήσεις σχετικά με το Κολυμβητήριο Ερμούπολης στα αρμόδια Υπουργεία έθεσε ο Βουλευτής του Νίκος Συρμαλένιος

Κινήσεις για να μην κλείσει ξανά

Ερωτήσεις στους κ.κ. Υπουργούς, Πολιτισμού - Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών, έθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, ρωτά τα αρμόδια Υπουργεία, αν είναι πρόθυμα να μεριμνήσουν ώστε να προχωρήσει η άμεση αξιολόγηση της αίτησης του Δήμου Σύρου, για τον Κολυμβητήριο της Ερμούπολης, ώστε να μην χαθεί παραπάνω χρόνος και μείνει για άλλη μια χρονιά κλειστό.

Επίσης, αν θα συμμορφωθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με τη διαδικασία επιλογής των αιτούμενων έργων με βάση τον Οδηγό Διαχείρισης των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων και με το ισχύον καθεστώς διαφάνειας στην υποβολή και διαχείριση των αιτημάτων.

Ακόμη, ρωτά αν προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός να μειώσει τον Φ.Π.Α. Στο πετρέλαιο θέρμανσης για τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις, έτσι ώστε την επόμενη χρονιά να μην συρρικνωθεί περαιτέρω η προσέλευση στα αθλήματα και με ποιους τρόπους προτίθενται να στηρίξουν τα αθλήματα υγρού στίβου και ανοιχτής θαλάσσης και τους Ναυτικούς Ομίλους των νησιών των Κυκλάδων.

Για το θέμα του Κολυμβητηρίου Σύρου ο κ. Συρμαλένιος αναφέρει τα εξής: “Το κολυμβητήριο της Σύρου παρέμεινε κλειστό για περίπου έξι μήνες κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω του υψηλού κόστους θέρμανσης και της μη χρήσης του θόλου, ο οποίος έχει εγκατασταθεί από το 2008 αλλά έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί. Η διακοπή αυτή της λειτουργίας του κολυμβητηρίου είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση των επωφελούμενων, είτε πρόκειται για ερασιτέχνες αθλητές των Ναυτικών Ομίλων, ανήλικων και ενηλίκων, είτε πρόκειται για συμμετέχοντες σε προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων αθλητών και πολιτών ανερχόταν σε 400-500 άτομα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, ενώ δυνητικά θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν πολλοί περισσότεροι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι, καθώς η συστηματική και αδιάκοπτη λειτουργία του θα αποτελούσε ένα σοβαρό κίνητρο για την ενεργοποίηση και συμμετοχή τους. Τον φετινό χειμώνα η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το ¼ των “καλών εποχών”. Την 20η Απριλίου 2013 κατατέθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Σύρου αίτημα προς το Πράσινο Ταμείο, συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Αστική Αναζωογόνηση, για την χρηματοδότηση του έργου «Θέρμανση Κολυμβητηρίου με Απορριπτόμενη Ενέργεια», συνοδευόμενο από πλήρη φάκελο με όλες τις προβλεπόμενες μελέτες, ενεργειακή και εγκατάστασης. Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη μέρος του προϋπολογισμού από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το ποσό των 150.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι απόλυτα οικολογικός καθώς όχι μόνο μειώνεται η θερμική ρύπανση που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, αλλά και δεν υφίσταται νέα επιβάρυνση από τους ρύπους που θα παράγονταν σε περίπτωση θέρμανσης με πετρέλαιο. Η οικονομική απόσβεση του έργου υπολογίζεται σε 1 με 2 χρόνια καθώς για τη θέρμανση με πετρέλαιο χρειάζεται να δαπανώνται ετησίως περί τα 400.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η φάση αξιολόγησης της πρότασης έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Εντούτοις, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Πράσινο Ταμείο δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας μετά την ψήφιση της τροπολογίας 525 του ν. 3889/2010 στο ν/σ «Κύρωση του Μνημονίου κατανόησης στον τομέα του περιβάλλοντος μεταξύ του Υπουργείου Περιβαλλοντικής Προστασίας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελληνικής Δημοκρατίας» στις 28-05-2013, με την οποία παύεται η θητεία του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ., 2 χρόνια πριν την προβλεπόμενη λήξη της σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7, ν. 3889/2010”.

Καταλήγει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με τα εξής: “Αντιλαμβανόμαστε τον επείγοντα χαρακτήρα της παρέμβασης που πρέπει να γίνει για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα καθώς πρέπει μέχρι το Οκτώβριο να έχουν υλοποιηθεί τα έργα. Θεωρούμε ότι στο πλαίσιο του εξορθολογισμού οφείλει να λειτουργήσει το κολυμβητήριο ώστε να υπάρξει ουσιαστική απόσβεση στα κονδύλια που έχουν επενδύσει ο Έλληνας φορολογούμενος και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να δημιουργηθεί η εν λόγω αθλητική υποδομή. Οι μεγάλες φθορές του κολυμβητηρίου και οι αντίστοιχα πολλαπλάσιες δαπάνες για την αποκατάστασή τους θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν προβλέπονταν και καταβάλλονταν ετησίως οι δαπάνες λειτουργίας και συντήρησής του. Ελλοχεύει ο κίνδυνος ο εκάστοτε Υπουργός να μπορεί να ζητά από τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Π.Τ. να εγκρίνουν συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις προς συγκεκριμένους φορείς της αρεσκείας τους, χωρίς κριτήρια, κανόνες και άλλες «περιττές» και “χρονοβόρες” διαδικασίες και, εφόσον η διοίκηση αρνείται, να μπορεί να την αντικαθιστά με άλλη χωρίς καμιά αιτιολογία”.