Ο προπονητής των τμημάτων υποδομής του πόλο του Ναυτικού ομίλου Σύρου, Μάρκος Ξαγοράρης μιλά για το... Πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά και το κολυμβητήριο της Ερμούπολης

"Όλοι θέλουμε ένα ανοικτό κολυμβητήριο"

Ο προπονητής των τμημάτων των ακαδημιών του Ναυτικού Ομίλου, στο τμήμα του πόλο Μάρκος Ξαγοράρης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την επανεμφάνιση του Συριανού Ομίλου μετά από τρία έτη απουσίας στα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Επίσης ο Συριανός προπονητής αναφέρθηκε και στην σημαντικότητα αυτής της συμμετοχής για τα παιδιά, αφού μετά τη δύσκολη περίοδο και τις προπονήσεις εκτός... πισίνας οι κόποι τους ανταμείφτηκαν.

"Είναι μεγάλη μας χαρά μετά από τρία χρόνια, ο Ναυτικός Όμιλος να συμμετέχει με τμήματα ακαδημιών και συγκεκριμένα πήραμε μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων - γεννηθέντων 2001 και μικρότερων αθλητών -, καθώς η προηγούμενή μας εμφάνιση σε Πανελλήνιου αγώνες ήταν το 2011-12. Η απουσία μας αυτή οφειλόταν στο άνοιγμα και στο κλείσιμο του κολυμβητηρίου, με συνέπεια τη μη σωστή προετοιμασία και κατ' επέκταση την μη συμμετοχή στους αγώνες. Φέτος είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, καθώς έγινε από πολλούς μία μεγάλη προσπάθεια. Πρώτα - πρώτα μεγάλη προσπάθεια έγινε από τους ίδιους τους αθλητές, τους γονείς τους και στη συνέχεια από τον Ναυτικό Όμιλο, το Δήμο και τέλος από το προπονητικό τιμ, τους εφόρους και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Μετά από συζητήσεις που έγιναν καθώς το κολυμβητήριο και πάλι έκλεισε τον Νοέμβριο, να πάρουμε μέρος στους αγώνες γιατί δεν θέλαμε να πάει χαμένη ακόμη μία προσπάθεια. Για ενάμιση περίπου μήνα κάναμε προπόνηση εκτός... νερού και ελάχιστες φορές πέσαμε στην πισίνα μέχρι να πάμε στους αγώνες. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν ήταν ανοικτό το κολυμβητήριο τους μήνες μετά το καλοκαίρι, που κι αυτό μετά από τρία χρόνια συνέβη, δεν θα μπορούσαμε να πάμε στους αγώνες. Η απόφαση που πήραμε τελικά είδαμε ότι μας βγήκε σε καλό, τα παιδιά πήγαν στους αγώνες, συμμετείχαν και έπαιξαν όσο καλύτερα μπορούσαν. Φυσικά είχαμε αρκετά προβλήματα, όσον αφορά το ρόστερ της ομάδας καθώς οι περισσότεροι αθλητές ήταν μικρότερης ηλικίας απ' αυτούς που συμμετείχαν και συγκεκριμένα είχαμε μία 15αδα με πέντε αθλητές γεννηθέντες του 2001, δύο αθλητές του 2002 που μέχρι εκεί ήταν το ηλικιακό όριο των αγώνων κι από εκεί και πέρα είχαμε οκτώ αθλητές που ήταν μικρότερης κατηγορίας -μίνι παίδων -, του 2003 και του 2004. Το κέρδος απ' αυτή τη συμμετοχή για τα παιδιά μικρότερης κατηγορίας τα οποία έχουν μέλλον μπροστά τους και μάλιστα έχουν άμεσο στόχο, τους αγώνες που θα διεξαχθούν στις 22 έως τις 24 Απριλίου. Μπορούμε να πούμε πως αυτά τα παιδιά πήραν το αγωνιστικό βάπτισμα, είναι έτοιμοι πλέον, αφού ξέρουν από αγωνιστική κατάσταση και συνθήκες αγώνες. Ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να πάρουμε μέρος στο επόμενο πρωτάθλημα".

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς και πόσο δύσκολο συγχρόνως είναι να κρατήσετε κοντά σας τα παιδιά όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Θέλω να πω, πως το άθλημα του πόλο για να λειτουργήσει σωστά θέλει προπόνηση εντός νερού και βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια το κολυμβητήριο κλείνει τον Χειμώνα, αφού ακόμη η τηλεθέρμανση δεν έχει ολοκληρωθεί.

"Πράγματι όλα στρέφονται γύρο από την πισίνα. Όσο η πισίνα είναι ανοικτή, τόσο εγώ όσο και όλο το συμβούλιο και οι έφοροι βλέπουν μία περισσή θέληση και αγάπη προς το άθλημα και το υγρό στοιχείο. Οι Συριανοί αγαπούν το πόλο και ίσως αυτό δικαιολογείται από την μεγάλη ιστορία που έχει ο Όμιλος και τμήμα του πόλο με συμμετοχές σε εθνικές κατηγορίες. Το πόλο είναι ένα άθλημα που έχει στις καρδιές των Συριανών μία ξεχωριστή θέση και φυσικά χωρίς πισίνα είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατήσουμε... ζεστά τα παιδιά και μιας και μου δίνεται η ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω πάνω από όλα τους γονείς τους και για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να σταματήσει αυτό και οι αθλητές να κάνουν προπόνηση στην πισίνα, αλλιώς δε νομίζω να έχουμε και πολλά περιθώρια βελτίωσης στο συγκεκριμένο άθλημα. Το πόλο είναι ένα δύσκολο άθλημα κι αυτό το διαπίστωσαν για πρώτη φορά τα παιδιά στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές ημέρες. Είναι ένα άθλημα που για να ανταπεξέλθεις χρειάζεται πολύ προπόνηση, καθώς σ' αυτές τις κατηγορίες μπορεί να παίξεις και δύο παιχνίδι την ημέρα. Θέλεις σκληρή προπόνηση, προετοιμασία, θέλει καλή φυσική κατάσταση και χωρίς πισίνα αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνεχιστεί. Το έχουμε κάνει πολλά χρόνια αυτό, είμαστε εκτός πισίνας περίπου τέσσερα χρόνια τώρα και νομίζω ότι δεν έχουμε και πολλά περιθώρια να το συνεχίσουμε αυτό το πράγμα. Μεταφέρω την επιθυμία των παιδιών, που κάποιοι μου το είπαν ξεκάθαρα πως θέλουν να κάνουν προπόνηση στην πισίνα. Ειδικά τώρα που είδαν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Εθνικό κολυμβητήριο, μιας κι εκεί κάνει προπόνηση ο Ολυμπιακός και η Εθνική ομάδα, θέλουν περισσότερο να κάνουν προπόνηση μέσα στο νερό. Από εκεί και πέρα η φιλοξενία μας ήταν τέλεια κι ευχαριστώ για τις καλές τους προθέσεις. Τώρα θα πρέπει να φανταστούμε ένα παιδί επιστρέφοντας από τους αγώνες και τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί, στην καθημερινότητα του νησιού με το κολυμβητήριο να είναι κλειστό. Η επόμενη μέρα, περιμένουμε κι εμείς να δούμε γιατί υπάρχουν διοικητικές εξελίξεις, υπάρχουν εκλογές στο τέλος του μήνα και εγώ από την πλευρά μου θέλω να συζητήσω με τους ανθρώπους του ομίλου για το επόμενο βήμα μας. Αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να πάνε χαμένα, έχουν δείξει ότι πάνω από όλα αγαπούν τον αθλητισμό κι αυτό που ζητούν δεν είναι άλλο από το να είναι κοντά στους αθλητικούς χώρους και γι' αυτό άλλωστε είναι αυτοί οι χώροι. Το κολυμβητήριο της Ερμούπολης είναι μέσα στα πέντε καλύτερα της Ελλάδας και πρέπει να γίνει ένας χώρος που να λειτουργεί, ώστε να μαζεύει την νεολαία. Όχι να είναι κλειστό κι έρημο".

Οι επόμενοι αγώνες όπως είπατε κι εσείς είναι μεταξύ 22 και 24 Απριλίου. Θα ήθελα να μου πείτε, το κολυμβητήριο είναι κλειστό και ο Απρίλης δεν θα αργήσει να έρθει. Πως θα προετοιμαστείτε για να πάρετε μέρος στους αγώνες;

"Ειδικά για τα μικρότερα παιδιά είναι πολύ δύσκολο να πάνε σε αγώνες, αν δεν προετοιμαστούν μέσα στην πισίνα. Άρα μέχρι το αργότερα αρχές Μαρτίου θα πρέπει να λειτουργήσει η πισίνα, για να έχουμε μπροστά μας τα περιθώρια να προετοιμαστούμε περίπου ενάμιση μήνα. Ήδη αυτά τα παιδιά έχουν κάνει προπόνηση μέχρι τον Νοέμβριο και συμμετείχαν στην προετοιμασία των μεγαλυτέρων παιδιών που πήραν μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Πρέπει να ξεκινήσουμε μέχρι τον Μάρτιο, εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι τα παιδιά περιμένουν ειδοποίηση για να πέσουμε στην πισίνα και να συνεχίσουμε το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο".

Έχετε κάποια πληροφόρηση για το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο της τηλεθέρμανσης γιατί αλήθεια είναι ότι έχει καθυστερήσει πολύ.

"Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ένα τεράστιο θέμα και αυτό θα πρέπει να το απαντήσουν άλλοι. Εγώ είμαι προπονητής και το μόνο που θέλω είναι τελειώσει, να ανοίξει το κολυμβητήριο ώστε να μπορούμε να προπονηθούμε. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι προς το τέλος του Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει η τηλεθέρμανση, χωρίς αυτό βέβαια να μπορώ να το πω με σιγουριά γιατί όπως είπα δεν είμαι ο αρμόδιος να απαντήσω σε κάτι τέτοιο. Εμείς από την πλευρά μας περιμένουμε και έχουμε δώσει ένα όριο μέχρι τέλος Φλεβάρη αρχές Μαρτίου για να ξεκινήσουμε προπονήσεις. Ας μην το βλέπουμε όμως το θέμα κοντόφθαλμα, όλο το νησί περιμένει το κολυμβητήριο να παραμένει όλο τον χρόνο ανοικτό για να υπάρχει μία συνέχεια. Οι γονείς από την πλευρά τους είναι διστακτικοί, αν θα φέρουν τα παιδιά τους στο κολυμβητήριο ή όχι. Θέλουν τα παιδιά τους να κάνουν όλο το χρόνο αθλητισμό κι έχουν δίκιο σ' αυτό. Οι περισσότεροι ξέρουν γιατί έχουν ασχοληθεί οι ίδιοι, κάποιοι υπήρξαν και παλιοί κολυμβητές, ξέρουν ότι το υγρό στοιχείο απαιτεί μία συνεχή καθημερινή προπόνηση.

Άρα και ο γονιός δεν εμπιστεύεται το παιδί του σε ένα άθλημα το οποίο μία σταματάει, μία ξεκινά, μία κάνει κάτι άλλο εναλλακτικά κι εγώ σαν γονιός το ίδιο θέλω. Όλοι έχουν πίστη πως κάτι θα γίνει και περιμένουν, μιας και όλοι είναι σε μία θέση αναμονής. Από την πλευρά μου είμαι ευχαριστημένος που δεν έκλεισε νωρίς το κολυμβητήριο και για μένα είναι ένα βήμα μπροστά. Περιμένω τώρα το επόμενο βήμα, γιατί νομίζω ότι και ο δήμος ο οποίος εκπρόσωποι τους πολίτες του νησιού δεν θέλει έναν αθλητικό χώρο κλειστό. Θέλει έναν ανοικτό χώρο, θέλει να υπάρξει μία κυψέλη παιδιών και από την λειτουργία του κολυμβητηρίου, μόνο ωφέλει θα υπάρξουν. Δεν έχουμε να χάσουμε κάτι".