Στις 27 Απριλίου ξεκινά το τουρνουά ακαδημιών “Hermes Cup”

Θα δείξουν το ταλέντο τους

Σε λιγότερο από 20 ημέρες θα ξεκινήσει το τουρνουά ακαδημιών “Hermes Cup” στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η ακαδημία του Παναθηναϊκού Σύρου και ο Ιωσήφ Ρούσσος. Η έναρξη των αγώνων έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Απριλίου και το τουρνουά θα ολοκληρωθεί μετά τους τελικούς της Μεγάλης Δευτέρας.

Το ενδιαφέρον των ομάδων είναι αρκετά μεγάλο κι αυτό φαίνεται από τον αριθμό συμμετοχής. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει 10 ομάδες, από τα νησιά των Κυκλάδων, από την Χερσόνησο Κρήτης, την Πάτμο κ.α.

Το τουρνουά αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλα τα παιδιά των ακαδημιών και κυρίως των νησιών, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν κόντρα σε ομάδες από άλλα μέρη της Ελλάδος. Έτσι, τα Κυκλαδόπουλα θα τεστάρουν τις δυνατότητές τους και στη συνέχεια οι προπονητές τους θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν κάποια κενά που διαπίστωσαν.

Επίσης, είναι μία ακόμη πολύ σημαντική διοργάνωση και για το νησί της Σύρου, αφού θα έρθει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αρκετός κόσμος σε περίοδο που η τουριστική κίνηση είναι χαμηλή. Τα 250 παιδιά μαζί με τους γονείς τους θα τονώσουν κάπως την οικονομία του νησιού, καθώς κάποιες μικρές επιχειρήσεις θα πάρουν μικρή ανάσα, ενόψει καλοκαιρινής σεζόν.

 

Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να διασκεδάσουν

* Ο Ιωσήφ Ρούσσος διοργανωτής του τουρνουά “Hermes Cup” μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την ιδέα της διεξαγωγής ενός τόσο μεγάλου τουρνουά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

“Η ιδέα ήταν τόσο δική μου, όσο και μιας μεγάλης μερίδας γονέων της ακαδημίας του Παναθηναϊκού, ώστε να κάνουμε κάτι μεγάλο και να ευχαριστήσουμε όλα τα παιδιά. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να διασκεδάσουν και να χαρούν το άθλημα. Επίσης, θέλουμε οι ακαδημίες να γνωρίσουν η μία την άλλη και να ανταλλάξουμε εμπειρίες. Γενικά θέλουμε να υπάρξει μια συνεργασία με όλες τις ακαδημίες της Ελλάδος”.

* Θα ήθελα να μου πείτε για το ενδιαφέρουν που υπάρχει γι' αυτή τη διοργάνωση και πόσες ομάδες αναμένεται να έρθουν στη Σύρου το τριήμερο της διεξαγωγής των αγώνων.

“Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρων από πολλές ομάδες – ακαδημίες, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή: η Χερσόνησος Κρήτης, η Άρσεναλ Βάρης και από την Πάτμο. Οι τοπικές ομάδες του νησιού: Ajax, Νέος Α.Ο. Σύρου, Ακαδημία Ποδοσφαίρου 2002, Βήσσα Club. Επίσης, έχουν δηλώσει συμμετοχή κι από άλλα νησιά των Κυκλάδων όπως: η Μύκονος, η Πάρος, η Τήνος και ο Παναθηναϊκός Καλυβιών. Ακόμη περιμένουμε να δηλώσουν κι άλλες ομάδες αυτές τις μέρες”.

* Πόσα άτομα δηλαδή αναμένεται να έρθουν στη Σύρου;

“Πιστεύουμε ότι θα έρθουν περίπου 200 με 250 παιδιά, όπου μαζί τους θα έρθουν και οι γονείς και συγγενείς τους. Πιστεύουμε ότι θα έρθει ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών στη Σύρου, κι αυτό θα είναι καλό και στο νησί, καθώς σε μία “νεκρή” τουριστική περίοδο θα έρθουν πάρα πολλά άτομα”.

* Πόσο ικανοποιημένος είσαστε από τις συμμετοχές;

“Μέχρι στιγμής είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τις συμμετοχές, καθώς είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ένα τέτοιο τουρνουά στη Σύρο. Μακάρι να γίνει θεσμός, κι αυτό το τουρνουά να το διοργανώνουμε κάθε χρόνο”.

* Οι επιχειρηματίες του νησιού έχουν σταθεί δίπλα σ' αυτήν προσπάθεια;

“Έχουμε πολύ καλές προτάσεις τόσο από ξενοδοχεία όσο και από εστιατόρια. Γενικά έχουμε μία πολύ καλή συνεννόηση με τους επιχειρηματίες του νησιού. Μας έχουν βοηθήσει αρκετά, καθώς οι τιμές που μας έχουν δώσει είναι τόσο καλές που τα πακέτα είναι σε αρκετά καλή τιμή. Για να καταλάβει κάποιος τη εννοούμε αναφέρουμε ότι στο τριήμερο 27 έως 30 Απριλίου η τιμή για το κάθε παιδί είναι 75 ευρώ και για τους γονείς είναι 95. Στην τιμή περιλαμβάνεται η τριήμερη διανυκτέρευση, τρία γεύματα ημερησίως και οι μετακινήσεις με πούλμαν”.

Τα παιδιά θέλουν παιχνίδια στα πόδια τους

* Στη συνέχεια μίλησε ο προπονητής της ακαδημίας του Παναθηναϊκού Μιχάλης Μανθόπουλος, για ο τουρνουά, αλλά και το πόσο καλό θα κάνουν αυτοί οι αγώνες στα παιδιά των ακαδημιών της Σύρου.

“Το ενδιαφέρον όπως είπε και προηγουμένως ο κ. Ρούσσος, ήταν μεγάλο, αφού 40 ακαδημίες ήθελαν να πάρουν μέρος. Μέχρι στιγμής όμως έχουν δηλώσει συμμετοχή 10 ομάδες. Σημαντικότερο κομμάτι είναι το οικονομικό και γι' αυτό αρκετές ομάδες – ακαδημίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον δεν έχουν ακόμη δηλώσει συμμετοχή. Τώρα, όσον αφορά τα παιδιά, θα είναι μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά, γιατί δεν έχουν παιχνίδια στα πόδια τους. Όλα τα παιδιά των ακαδημιών της Σύρου θα έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν και να συναγωνιστούν με συνομήλικες τους από άλλα μέρη της Ελλάδος. Αυτά τα παιχνίδια μόνο καλό κάνουν, καθώς εκεί μπορείς να δεις τις δυνατότητες των παιδιών. Ακόμη και σ' εμάς θα δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε κι άλλους προπονητές ώστε να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες. Ακόμη, θα μας δοθεί η ευκαιρία με τις γνωριμίες που θα κάνουμε να πάρουμε με τη σειρά μας, μέρος σε άλλα τουρνουά”.

* Θα ήθελα να μου πείτε αν το ποδοσφαιρικό επίπεδο του νησιού ανεβαίνει, καθώς υπάρχουν ακαδημίες εδώ και δέκα χρόνια.

“Σίγουρα αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι προς όφελος των ποδοσφαιριστών. Όλοι οι αθλητές θα έχουν μια διαφορετική ποδοσφαιρική κουλτούρα τα επόμενα χρόνια, κι αυτό οφείλεται στη πολύ καλή δουλειά που γίνεται. Έτσι, όσα παιδιά έχουν όρεξη για δουλειά, ποδοσφαιρικό μυαλό και αγαπήσουν το άθλημα, θα διακριθούν σ' αυτόν τον χώρο και θα μπορεί το νησί να στηριχθεί σ' αυτούς τους αθλητές.

Τα παιδιά τώρα ξεκινούν να κάνουν τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα και γι' αυτό θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ώστε να έρθουν αυτοί οι αθλητές στην κατάλληλη ηλικία”.

* Αλήθεια τα παιδιά αγαπούν το ποδόσφαιρο;

“Τα παιδιά που βρίσκονται στις ακαδημίες αγαπούν το ποδόσφαιρο. Τώρα αν κάποιο παιδί το κάνει με το ζόρι, τότε δεν έχει καμιά ελπίδα να γίνει καλός ποδοσφαιριστής”.

* Πως θα αποκτήσουν τα παιδιά περισσότερες εμπειρίες;

“Αυτό που λείπει από τους μικρούς αθλητές είναι οι επίσημοι αγώνας. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αγωνιζόμαστε κάθε εβδομάδα. Τα παιδιά θέλουν παιχνίδια στα πόδια τους - όχι μόνο με τις ομάδες από το ίδιο νησί - ώστε να αποκτούν εμπειρίες, που θα τους βοηθήσουν στη συνέχεια. Πρέπει να υπάρχουν κάθε βδομάδα παιχνίδια, ώστε να βλέπουμε τις όποιες ατέλειες για να μπορούμε να τις διορθώνουμε”.

* Μπορεί να γίνει κάποιο πρωτάθλημα μεταξύ των ακαδημιών της Σύρου ώστε να έχουν τη δυνατότητα τα παιδιά να παίξουν περισσότερα παιχνίδια;

“Όχι μόνο σαν σκέψη υπήρχε αυτό, αλλά το είχαμε πραγματοποιήσει και πέρσι, κάνοντας ένα μίνι τουρνουά. Φέτος, δεν πραγματοποιήθηκε. Σίγουρα πρέπει να γίνεται, γιατί είναι έτσι ο Νομός που δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται συνεχώς ταξίδια. Πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι, να τα βάλουμε κάτω και να δούμε πως μπορεί να γίνεται ένα μίνι τουρνουά, μεταξύ των ακαδημιών του νησιού. Μέσα από τα παιχνίδια, εμείς οι προπονητές μπορούμε να δούμε τις ελλείψεις, αλλά και τα προτερήματά τους”.