Ο Ολυμπιακός ήταν ο νικητής στον μεγάλο τελικό του final-4 στο Ρέθυμνο, όπου επικράτησε του Φοίνικα με 3-0 σετ (28-26, 25-21, 25-22)

“Κυπελλούχοι”... στις καρδιές των Συριανών

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής του final-4, αφού οι Πειραιώτες επικράτησαν στον τελικό του Φοίνικα με 3-0 σετ (28-26, 25-21, 25-22), σε ένα παιχνίδι πραγματική διαφήμιση για το άθλημα. Ο Φοίνικας μετά την αλλαγή προπονητή έδειξε σημάδια ανάκαμψης, καθώς επικράτησε εύκολα στον ημιτελικό επί του Ηρακλή με 3-1 σετ και στον τελικό έπαιξε στα ίσια τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Οι “Ερυθρόλευκοι” απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, καθώς μετρούν ήδη δύο κούπες (εκτός από το κύπελλο έχει κατακτήσει και το League Cup) και έχουν εξασφαλίσει εδώ και αρκετές αγωνιστικές και μαθηματικά την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου στο πρωτάθλημα. Από την άλλη πλευρά οι Συριανοί έδειξαν ότι πλέον βρίσκονται στην ελίτ του ελληνικού Βόλεϊ, καθώς είναι η τρίτη φορά που βρέθηκαν σε τελικό και μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια. Να σημειώσουμε εδώ πως ο Φοίνικας πέρσι είχε κατακτήσει στη Σύρο το league cup. Μπορεί το “Πειρατικό” να μην κατάφερε να πάρει το κύπελλο Ελλάδος, όμως έφυγε κερδισμένο από το Ρέθυμνο, αφού έδειξε ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση και πως θα πάει στο Βραχάτι να διεκδικήσει τη νίκη που θα του δώσει την ευκαιρία να ελπίζει για είσοδο στην τετράδα.

Στο αγωνιστικό κομμάτι της αναμέτρησης ο Φοίνικας έδειξε πάρα πολύ καλά στοιχεία, αφού πάλεψε και τα τρία σετ, όμως η λεπτομέρεια ήταν αυτή που τα έκρινε. Οι Ερυθρόλευκοι βρέθηκαν πίσω στο πρώτο σετ με 13-18, όμως δεν έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους άρχισαν να μειώνουν τη διαφορά με τον Σμαραγδή στο σερβίς. Οι ερυθρόλευκοι έτρεξαν ένα σερί 4-0 και το 21-24 έγινε 25-24 και τελικά έκανε το σετ 1-0 με το 28-26.

Στο δεύτερο σετ, οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ, καθώς πότε η μία έπαιρνε το προβάδισμα, πότε η άλλη, όμως η φάση που έκρινε το σετ ήταν η υπόδειξη του Καραμπέτσου στο 2019, όταν ο Ντορνέλας εκμεταλλεύτηκε την κακή άμυνα του Ολυμπιακού και πήρε τον πόντο για την ομάδα του. Ο διαιτητής της αναμέτρησης είχε διαφορετική αντίληψη της φάσεις και “χρέωσε” τον Βραζιλιάνο με υπέρβαση που δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση, το σκορ αντί να γίνει 20-20, έγινε 21-19 και οι παίκτες του Φοίνικα έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους, με αποτέλεσμα να χάσουν το σετ με 25-21.

Στο τρίτο και τελευταίο σετ οι παίκτες του Δημήτρη Ανδρεόπουλου προσπάθησαν να ξανά μπουν στο παιχνίδι, προηγήθηκαν με τέσσερις πόντους (14-18), όμως οι ερυθρόλευκοι και πάλι βρήκαν τον τρόπο να φέρουν το παιχνίδι στα ίσα, και με την ψυχολογία υπέρ τους να πάρουν το σετ και τη νίκη σ' αυτό το πολύ καλό από πλευράς θεάματος παιχνίδι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΦΟΙΝΙΚΑΣ 3-0 σετ

Τα σετ: (28-26, 25-21, 25-22)

Ολυμπιακός (Καζάζης): Χριστοφιδέλης 9 (8/15 επ., 1 μπλοκ, 75% υπ. – 50% άριστες), Γιούρισιτς 7 (7/10 επ.), Φιλίποφ 4 (3 μπλοκ), Κοκκινάκης 9 (9/16 επ., 76% υπ. – 24% άριστες), Γιορντάνοφ 30 (26/36 επ., 1 άσο, 3 μπλοκ), Σμαραγδής 3 (2/6 επ., 1 άσο), Στεφάνου (λ-77% υπ. – 64% άριστες), Σωτηρίου, Ποτότσνικ.
Φοίνικας Σύρου (Ανδρεόπουλος): Σουλτανόπουλος 9 (5/12 επ., 1 άσο, 3 μπλοκ), Κουρνέτας 3 (2 μπλοκ), Τακουρίδης 1 (1/3 επ.), Κοβάσεβιτς 12 (11/18 επ., 1 μπλοκ, 60% υπ. – 40% άριστες), Ντορνέλας 13 (13/36 επ.), Λάππας 8 (8/20 επ., 75% υπ. – 55% άριστες), Γκαράς (λ-62% υπ. – 50% άριστες), Θάνος 5 (4/5 επ., 1 μπλοκ), Νικηφορίδης, Αρβανίτης, Ίλιτς.

Τα σετ:

Έχασε μεγάλη ευκαιρία να κάνει το 1-0

Ο Φοίνικας μπήκε πολύ δυνατά το παιχνίδια και προηγήθηκε ακόμη και με πέντε πόντους κατά τη διάρκεια του ματς. Όμως οι Συριανοί δεν κατάφεραν να κρατήσουν αυτή τη διαφορά, αφού οι ερυθρόλευκοι εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη που έκαναν οι παίκτες του Δημήτρη Ανδρεόπουλου και αρχικά μείωσαν, στη συνέχεια έφεραν το παιχνίδι στα ίσα και στο τέλος, πήραν το πρώτο σετ, καθώς ήταν πιο ψύχραιμοι μετά το 24-24.

Οι Συριανοί με όπλο το μπλοκ κατάφεραν να ξεφύγουν στο σκορ με 13-18, όμως μετά από φάση διαρκείας ο Ολυμπιακός έβγαλε άμυνα και ο Κοκκινάκης μείωσε σε 16-19.

Μετά τα χαμένα σερβίς και από τις δύο ομάδες το σκορ έγινε 18-21. Ο Γιορντάνοφ με τη κόντρα επίθεση μείωσε στους δύο πόντους (19-21). Ο Κοβάσεβιτς τελείωσε με ωραίο τρόπο τη φάση, έπειτα την εκπληκτικές άμυνες που έβγαλαν, ο Λάππας και ο Γκαράς (19-22).

Οι ερυθρόλευκοι χρεώθηκαν με παράβαση και ο Φοίνικας βρέθηκε πολύ κοντά στο να κατακτήσει το σετ (20-23).

Ο Λάππας έφερε μία ανάσα από τον 1-0 τον Φοίνικα έπειτα την ωραία επιθετική ενέργεια που είχε (21-24). Κάπου εκεί όμως ο Γιορντάνοφ πήρε τον Ολυμπιακού από το “χέρι” και αρχικά μείωσε σε 23-24 και ο Φιλίποφ με μπλοκ πάνω στον Λάππα έφερε το παιχνίδι στα ίσα. Ο Ολυμπιακός πέρασε μετά από πολύ ώρα μπροστά στο σκορ με τον Γιορντάνοφ (24-25), όμως ο Σμαραγδής σημάδεψε το φιλέ στο σερβίς και ο Φοίνικα ισοφάρισε σε 25-25.

Ο Ολυμπιακός πέρασε ξανά μπροστά στο σκορ με το χαμένο σερβίς του Ντορνέλα, αλλά το ίδιος έγινε και με τον Φιλίποφ και οι δύο ομάδες ξεκινήσουν και πάλι από την ίδια “αφετηρία” (26-26).

Ο Κοκκικάνης με επίθεση έκανε το 27-26 και ο Κοβάσεβιτς με κακή επίθεση έδωσε το σετ στον Ολυμπιακό (28-26).

Με την ψυχολογία της κατάκτησης του πρώτους σετ ο Ολυμπιακός έκανε το 2-0

Ο Φοίνικας μπήκε ξανά δυνατά στο παιχνίδι και προηγήθηκε με την άουτ επίθεση του Γιορντάνοφ με 3-1. Ο Κοκκινάκης νίκησε στον φιλέ τον Κουρνέτα και οι ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν σε 6-6. Ο Ολυμπιακός πήγε προηγούμενος με 8-7 στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ, έπειτα τον πρώτο χρόνο του Γιούρισιτς.

Ο Κοβάσεβιτς με κόντρα επίθεση έβαλε τον Φοίνικα με δύο πόντους μπροστά στο σκορ (8-10). Ο Γιορντάνοφ με δύο συνεχόμενες επιθέσεις έφερε το ματς στα ίσα (11-11).

Με δύο πολύ ωραίες επιθέσεις των Ντορνέλα και Λάππα ο Φοίνικας πέρασε ξανά μπροστά στο σκορ (12-13).

Ο Κοκκινάκης χρεώθηκε με υπέρβαση των τριών μέτρων και ο Φοίνικας πήρε έναν εύκολο πόντο (13-14). Ο Ολυμπιακός με το πέρασμα του Χριστοφιδέλη ισοφάρισε σε 15-15, αφού οι Συριανοί δεν πήγαν στην μπάλα, όπου θα μπορούσαν να βγάλουν μία εύκολη άμυνα.

Ο Γιορντάνοφ έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ με 17-16. Ο Φοίνικας σωστά φωνάζει για την υπόδειξη του Καραμπέτσου, αφού ο Ντορνέλας έπειτα την πολύ κακή υποδοχή του Ολυμπιακού έστειλε τη μπάλα στο τερέν του, όμως ο διαιτητής της αναμέτρησης τον χρέωσε με υπέρβαση και αντί το σκορ να γίνει 20-20, έγινε 21-19 και κάπου εκεί η ψυχολογία των Συριανών χάθηκε και αυτό φάνηκε στη συνέχεια του σετ. Ο Καραμπέτσος αν και έπρεπε να καταλογίσει παράβαση των παικτών του Ολυμπιακού, αντίθετα δεν έδωσε τίποτα και ο Ολυμπιακός έκανε το 22-20.

Ο Σμαραγδής με επίθεση έκανε το 24-20 και ο Ντορνέλας μείωσε σε 24-21. Οι παίκτες του Φοίνικα δεν κατάφεραν να βγάλουν την άμυνα στην επίθεση του Γιορντάνοφ (έκαναν ακόμη ένα λάθος σε κρίσιμο σημείο) και έτσι ο Ολυμπιακός μ' αυτόν τον τρόπο έκαναν το 25-21 και το 2-0 στα σετ.

Το πάλεψε... αλλά στο τέλος δεν το πίστεψε

Οι παίκτες του Δημήτρης Ανδρεόπουλου πάλεψαν το τρίτο σετ... όμως στο τέλος το έχασαν στις λεπτομέρειες. Οι Συριανοί δεν είχαν άλλα περιθώρια και μπήκαν στο ταραφλέξ για να μειώσουν το σκορ σε 2-1 και θα μπορούσαν να το πετύχουν αν δεν είχαν αυτά τα... αδικαιολόγητα κενά που έχουν καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Ακόμη και σ' αυτό το σετ το “Πειρατικό” έφτασε σε σημείο να προηγείται με τέσσερις πόντοι μπροστά (14-18)... όμως δεν κατάφερε και πάλι να κρατήσει αυτή τη διαφορά.

Με την επίθεση του Κοβάσεβιτς από τα τρία μέτρα ο Φοίνικας πέρασε μπροστά στο σκορ με 3-2.

Ο Κουρνέτας με μπλοκ πάνω στον Χριστοφιδέλη έβαλε τους Συριανούς με δύο πόντους μπροστά (2-4).

Με δύο πόντους (6-8) πήγε ο Φοίνικας στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ. Ο Θάνος σταμάτησε πάνω στον φιλέ τον Κοκκινάκη για το 6-9.

Ο Λάππας διατηρεί τη διαφορά των τριών πόντων με την πολύ καλή επίθεση που είχε.

Ο Κουρνέτας έδωσε έτοιμο πόντο στον Ντορνέλα, που ο Βραζιλιάνος δεν έχασε την ευκαιρία να τελειώσει τη φάση (9-12).

Ο Σουλτανόπουλος με πρώτο χρόνο έκανε το 10-13 και ο Κοβάσεβιτς πήρε το μπλοκ άουτ για το 12-15. Οι Συριανοί πήγαν με διαφορά τεσσάρων πόντων στο δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ (12-16), έπειτα την άουτ επίθεση του Κοκκινάκη.

Ο Θάνος με πρώτο χρόνο έκανε το 13-17 και ο Λάππας τελείωσε με υπερπροσπάθεια τη φάση, έπειτα την αρχικά κακή υποδοχή (14-18).

Ο Φιλίποφ με μπλοκ πάνω στον Λάππα μείωσε σε 16-18 και ο Ολυμπιακός πλησίασε ακόμη περισσότερο μετά το λάθος του Γκαρά (17-18) και ο Χριστοφιδέλης με μπλοκ πάνω στον Ντορνέλα έφερε το παιχνίδι στα ίσα. Ο Λάππας με επίθεση έκανε το 18-19. Ο Ηλίας Λάππας έβγαλε πολύ καλή άμυνα, όμως ο Ντορνέλας με κακή επίθεση έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να περάσει μπροστά (20-19). Ο Γιορντάνοφ με κόντρα επίθεση έκανε το 21-19 και ο Φιλίποφ έπειτα την κακή υποδοχή των παικτών του Φοίνικα έδωσε αέρα τριών πόντων στους ερυθρόλευκους (22-19).

Ο Ντορνέλας με επίθεση μείωσε σε 22-20 και ο ίδιος παίκτης μετά την άμυνα του Λάππα μείωσε ακόμη περισσότερο για τον Φοίνικα (22-21). Ο Κοκκινάκης με επίθεση έκανε το 23-21 και ο Φιλίποφ με μπλοκ πάνω στον Κοβάσεβιτς έφερε τον Ολυμπιακό πολύ κοντά στην κατάκτηση του σετ και της νίκης (24-21). Ο Θάνος μείωσε σε 24-22, όμως το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με την επίθεση του Γιορντάνοφ (25-22).

Ο Φοίνικας απέδειξε εδώ ότι μπορεί να βρει έναν πάρα πολύ καλό δρόμο

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος μετά το τέλος του τελικού μίλησε για το παιχνίδι, αλλά και την προσπάθεια των παικτών του “Πιστεύω ότι παλέψαμε αρκετά και τα τρία σετ. Στο πρώτο είχαμε ένα μεγάλο διάστημα που δεν είχαμε τα δυναμικά στοιχεία που διαθέτει η ομάδα και εκεί οφείλετε το γεγονός ότι στο τέλος το χάσαμε. Παρόλα αυτά εγώ φεύγω από το Ρέθυμνο, πάρα πολύ ευχαριστημένος, αφού και στα δύο ματς που δώσαμε εδώ είχαμε μία καλή παρουσία. Ο Φοίνικας απέδειξε εδώ ότι μπορεί να βρει έναν πάρα πολύ καλό δρόμο. Όταν υπάρχουν αλλαγές, η ομάδα στρεσαρίζεται, στεναχωριέται και γενικά υπάρχει μια παγομάρα. Αυτό το γεγονός το αντιμετωπίσαμε κι γι' αυτό λέω ότι η ομάδα σε ένα πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να ξανά βρει το ρυθμό της και να παίξει στα παιχνίδια του final-4 πάρα πολύ καλά”.

Για το γεγονός ότι ο Φοίνικας και στα τρία σετ ήταν μπροστά στα σετ, ο κ. Ανδρεόπουλος ρωτήθηκε αν υπήρχε ο φόβος της... νίκης: “Δεν πιστεύω ότι ήταν αυτό και δεν το πιστεύω ποτέ αυτό. Ο Ολυμπιακός είναι μία πολύ έμπειρη ομάδα και έχει πάρα πολλές νίκες. Αυτό ισχύει και για τον Φοίνικα, που έχουμε εμπειρία και έχουμε πολλές νίκες στο ενεργητικό μας, όμως ο Ολυμπιακός έδειξε ότι ήταν πιο έτοιμος από εμάς. Αυτό κάποιες στιγμές μετράει, κάποιες φορές βαραίνει τα πόδια. Σήμερα το πρωί μου είπαν ωραίο ρητό που ταιριάζει γάντι στην κατάστασή μας. Ο Θεός τους ανθρώπους που προσπαθούν τους αγαπάει και τους τα δίνει λίγα λίγα. Κι εγώ και η ομάδα μου βρισκόμαστε ακριβώς εδώ. Εγώ έχω φτάσει τρεις φορές σε τελικό, η ομάδα μου δύο και ο Θεός μας έδωσε λίγα. Εύχομαι να μας δώσει περισσότερα στο μέλλον.

“Έγινε ένας πολύ ωραίος τελικός”

Ο Δημήτρης Καζάζης τόνισε μετά το τέλος του τελικού με τον Φοίνικα: “Θεωρώ ότι έγινε ένας πολύ ωραίος τελικός και το σκορ σίγουρα αδικεί το Φοίνικα, αλλά οι μεγάλες ομάδες φαίνονται στα δύσκολα. Στο πρώτο σετ βρεθήκαμε στα… σκοινιά, αλλά εκεί μέτρησε ο μεγάλος βαθμός συγκέντρωσης που δείξαμε και η αποφασιστικότητα για να γυρίσουμε το σετ, αλλά και το ματς που δεν κυλούσε υπέρ μας”, είπε ο Θεσσαλονικιός τεχνικός και συμπλήρωσε: “Στη συνέχεια παρόλο που ο Φοίνικας συνέχισε να είναι ανταγωνιστικός, κι εμείς βελτιώσαμε την απόδοση μας, προσαρμοστήκαμε σε κάποια κομμάτια της τακτικής και έτσι φτάσαμε στη νίκη”.

Όταν ρωτήθηκε για την εκπληκτική εμφάνιση του Μπόγιαν Γιορντάνοφ ο ερυθρόλευκος κόουτς παραδέχθηκε: “Θα το πω για μια ακόμη φορά ότι ο Μπόμπι είναι ένας εκπληκτικός παίκτης, αλλά ένας παίκτης ομάδας. Πρώτος στην προπόνηση, πρώτος στα παιχνίδια. Σίγουρα ο Μπόμπι ήταν εκπληκτικός, αλλά εγώ θεωρώ ότι είμαστε ομάδα συνόλου. Δεν πιάσαμε την απόδοση που είχαμε στον ημιτελικό, οπότε κάποιος έπρεπε να μας κρατήσει κι αυτός ήταν ο Μπόμπι, ενώ στη συνέχεια ανέβηκαν κι οι υπόλοιποι”. Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει ήδη το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο, αλλά φυσικά ο μεγάλος στόχος είναι το πρωτάθλημα. “Είμαστε χαρούμενοι που υλοποιούνται αυτά που είχαμε σχεδιάσει στην αρχή της χρονιάς και φυσικά θέλουμε να πετύχουμε το μεγάλο στόχο μας που είναι το πρωτάθλημα. Απλά τώρα θα χαρούμε το Κύπελλο και μετά θα ανασυνταχθούμε”, είπε ενώ για τον πρώτο του τίτλο στο Κύπελλο ως προπονητής πρόσθεσε: “Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί όπως ως παίκτης πριν από πολλά χρόνια, έτσι και ως προπονητής πήραν τον πρώτο μου τίτλο με τον Ολυμπιακό”.