Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος το μεγαλύτερο “αγκάθι” για την ομάδα του Φοίνικα είναι το γήπεδό που τον φιλοξενεί

Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις

Η Β' κλειστή αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων αφού η κατάστασή του δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Φέτος οι συζητήσεις ξεκίνησαν με το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας του Φοίνικα. Αν και όλα ξεκίνησαν νωρίς, οι μικροβελτιώσεις που γίνονται δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Η κατάσταση του γηπέδου αντί καλυτερεύει, χειροτερεύει, αφού είναι της λογικής “ράβε ξήλωνε”. Το μόνο θετικό στην όλη κατάσταση είναι ότι άλλαξαν οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου. Αντίθετα μειώθηκε ο αριθμός των θεατών της κάτω εξέδρας, αφού έφυγε μία σειρά. Επομένως, η Συριανή ομάδα θα ζημιωθεί αφού θα χάσει κάποια εισιτήρια. Πρόταση: Με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2013-2014, θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να καθίσουν με σοβαρότητα και να βρουν τις καλύτερες λύσεις ώστε τόσο ο Φοίνικα όσο και οι άλλες ομάδες που το χρησιμοποιούν το γήπεδο αυτό, να βγουν από το αδιέξοδο. Δεν είναι λύση κάθε χρόνο να γίνονται μικροέργα βελτίωσης, αφού φτιάχνουν κάτι, χαλώντας κάτι άλλο. Δεν είναι δυνατόν να πέφτουν είτε μικρά, είτε μεγάλα ποσά και στο τέλος να μην υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάμε ότι όταν ήταν ακόμη ενεργή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε εγκριθεί ένα κονδύλι της τάξεως των 400.000 ευρώ (ίσως να ήταν και λίγο παραπάνω) ώστε να γίνουν τα έργα αποκατάστασης αυτού του χώρου. Ακόμη και τότε που οι “αγελάδες ήταν παχιές” ο τότε Δήμος Ερμούπολης επικαλούνταν ότι δεν είχε χρήματα για την βελτίωση του δικού του χώρου, αφού η Β' αίθουσα ή ΑΚΕΝ όσοι το θυμούνται έτσι, ανήκε και ανήκει στο Δήμο. Έτσι, επενέβη η Νομαρχία με τον τότε Νομάρχη Δημήτρη Μπάιλα. Τώρα, αν τα έργα αυτά ήταν ικανά για να αλλάξουν την μορφή της σημερινής Β' κλειστής αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου, δεν χρειάζεται να δοθεί καμιά απάντηση, αφού τα αυτονόητα παραλείπονται.

Αν υπήρχε η θέληση από όλες τις μεριές, σήμερα δεν θα χαλούσαμε τόσο μελάνι και να αναφερόμαστε συνεχώς στα προβλήματα που υπάρχουν στην συγκεκριμένη εγκατάσταση. Ο Φοίνικας είναι πλέον μία από τις πιο δυνατές ομάδες της Volleyleague, αφού έχει καθιερωθεί και όλες οι αντίπαλες ομάδες τον σέβονται. Όμως το “Πειρατικό” όπως είπε πολύ σωστά στην συνέντευξη Τύπου για το 1ο Διεθνές Τουρνουά Πετοσφαίρισης που θα γίνει στο Αθλητικό Κέντρο, ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος, “το γήπεδο αυτό είναι το χειρότερο στην Ελλάδα”. Ο κ. Ανδρεόπουλος έχει σαφή άποψη από τα γήπεδα, αφού έχει περάσει από όλα και η γνώμη του είναι σεβαστή.

Είναι κρίμα η Σύρος, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να έχει το χειρότερο κλειστό γυμναστήριο του νομού. Στη Νάξο αυτή την περίοδο γίνονται έργα αποκατάσταση στο ΔΑκ, ώστε με την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων της γυναικείας ομάδας του Πανναξιακού στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας, οι εγκαταστάσεις να είναι έτοιμες να υποδεχθούν τις ομάδες.

Εδώ, χρειάζονται αποφάσεις που να μπορούν να υλοποιηθούν,ώστε να βγει μία και καλή η ομάδα του Φοίνικα από το αδιέξοδο. Το “Πειρατικό” είναι η ζωντανή – και μόνη – διαφήμιση του νησιού, έτσι θα πρέπει να δείχνουμε μια καλή εικόνα προς τα έξω. Δεν πρέπει στις καλές στιγμές να βρίσκονται κάποιοι στις εξέδρες και να χτυπούν παλαμάκια και όταν έρθει η ώρα να δώσουν λύσεις να το παίζουν αδιάφοροι. Ο Φοίνικας έχει την ανάγκη όλων, η ομάδα αυτή ανήκει σε όλο το νησί, έχει κάνει υπερήφανους τους πάντες κι όλοι χαίρονται να βλέπουν αυτό το σωματείο.

“Απαράδεκτο να παίζει η ομάδα του Φοίνικα σε ένα τέτοιο γήπεδο”

Στην Κυριακάτικη συνέντευξη Τύπου για το 1ο Διεθνές Τουρνουά Πετοσφαίρισης, η συζήτηση ξέφυγε απ' αυτή τη διοργάνωση και όπως ήταν φυσικό οι ομιλούντες αναφέρθηκαν και στα προβλήματα της Β' κλειστής αίθουσας. Αρχικά ο υπεύθυνος Αθλητισμούς και Πολιτισμού της Περιφέρειας Δημήτρης Γρυπάρης είπε: “Είναι απαράδεκτο να παίζει η ομάδα του Φοίνικα σε ένα τέτοιο γήπεδο και δεν το λέω αυτό για να ζητηθούν ευθύνες, από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που χρηματοδότησε τα έργα βελτίωσης του χώρου, ή την πρώην διοίκηση του Φοίνικα. Εγώ εκεί που εστιάζω τις μεγάλες ευθύνες είναι στην προηγούμενη διοίκηση της Ομοσπονδίας του Βόλεϊ. Όταν ζητήθηκε από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κι από το Δήμο της Ερμούπολης κι από μένα που ήμουν πρόεδρος του Αθλητικού Κέντρου, από την Ομοσπονδία να μας πουν για το γήπεδο που θέλουν να φτιάξουμε, μας έδωσαν διαστάσεις για γήπεδο Α1 Εθνικής κατηγορίας. Δηλαδή, δεν πέρασε από το μυαλό των ανθρώπων της Ομοσπονδίας ότι μπορεί κάποια στιγμή θα έχει αυτή η ομάδα Διεθνείς υποχρεώσεις; Έτσι, μας έδωσαν τις μικρότερες δυνατές διαστάσεις που μπορεί για να παίξει μία ομάδα στην Α1. Αν από την αρχή μας είχαν δώσει τις διαστάσεις που έπρεπε, να είστε σίγουροι ότι με ένα συμπλήρωμα απ' αυτά που έβαλε η Νομαρχία και κάποια που έβαλε ο Δήμος, σήμερα θα είχαμε ένα ωραιότατο γήπεδο. Επίσης, θα είχαμε και χώρους που θα μπορούσε η ομάδα να τους χρησιμοποιήσει για να μιλήσει, αλλά και να γυμναστεί καλύτερα. Τώρα, για κάποια άλλα αθλήματα που χρησιμοποιούσαν την Β' αίθουσα, το συμβόλαιό τους είχε λήξη κι έτσι θα μπορούσε να είχε βρεθεί ένας άλλως χώρος να πάνε. Τώρα, βλέπουμε ότι γίνεται ακόμη ένα μπάλωμα, όπου έτσι χάλασαν την πρώτη σειρά της εξέδρας. Κάποια στιγμή θα πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις, ώστε αυτό το γήπεδο να γίνει με διεθνείς προδιαγραφές. Το έχω ξανά πει κι άλλες φορές, πως τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η προηγούμενη διοίκηση της Ομοσπονδίας του Βόλεϊ. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα γήπεδο, που ο Φοίνικας δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της σωστά. Από την πλευρά μας έχουμε κάνεις κάποιες πρώτες ενέργειες από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Πουσσαίου, για το θέμα του γηπέδου. Ήταν σε καλό δρόμο οι συζητήσεις με τον ΟΠΑΠ, όμως πέσαμε στην αλλαγή του προέδρου και τώρα στην πώλησή του. Δεν γνωρίζουμε αν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την Περιφέρεια ώστε να κάνουμε κάποιο σημαντικό έργο εκεί”.

Στην ερώτηση αν μπορεί να κατασκευαστεί ένα νέο γήπεδο ώστε να φιλοξενήσει τον Φοίνικα ο κ. Γρυπάρης απάντησε χαρακτηριστικά ότι: “Ένα γήπεδο που να μπορεί να φιλοξενήσει την ομάδα του Φοίνικα και την εμβέλεια που έχει αυτή την ομάδα, θα κοστίσει το λιγότερο 1.500.000 ευρώ. Είναι πάρα πολλά λεφτά, για την σημερινή κατάσταση και θα έλεγα απαγορευτικό το νούμερο”.

“Το γήπεδο να γίνει πιο λειτουργικό”

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ομάδας του Φοίνικα Αντώνης Ρούσσος είπε: “Ενώ η ομάδα προσπαθεί να διαφημίσει το νησί και παίζει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο στο πρωτάθλημα της Volleyleague, έχει το χειρότερο γήπεδο, τις χειρότερες εγκαταστάσεις. Έγιναν κάποια λάθη, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας, για εμάς με τις μελέτες που έχουμε κάνει, με πάρα πολύ λίγα χρήματα μπορούν να αποκατασταθούν πάρα πολλά πράγματα και το γήπεδο να γίνει λειτουργικό. Έτσι, θα ξανά κερδίσουμε κάποιες θέσεις, αρκεί να μην υπάρχουν οι “αγκυλώσεις”, να υπάρχει θέληση και να βοηθηθεί ο Φοίνικας. Όταν έρχονται οι ομάδες και αντικρίζουν αυτήν την κατάσταση δεν δυσφημίζεται η Φοίνικας, αλλά το ίδιο το νησί, καμιά ομάδα δεν έχει ιδιόκτητο γήπεδο κι αυτό είναι ένα μείον την Δημοτικής Αρχής. Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει βούληση σε πολλά θέματα μέχρι στιγμής. Αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες, πρέπει αυτό το γήπεδο να γίνει πιο λειτουργικό”.

“Βρίσκουμε εμπόδια”

Τέλος, ο τεχνικός της ομάδας του Φοίνικα Δημήτρης Ανδρεόπουλος έχει περάσει από όλα τα γήπεδα της Ελλάδας και γνωρίζει πολύ καλά τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Η γνώμη του πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους και όχι επειδή είπε την αλήθεια να πέσουν και να τον “φάνε”. Ο τεχνικός της ομάδας του Φοίνικα όπως έχει δείξει έχει να δουλέψει και να προσφέρει στην ομάδα και στο νησί, δεν έχει κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του και λέει πάντα την αλήθεια. “Για ότι έχει γίνει στο παρελθόν έχει γίνει κι έτι δεν αλλάζει τίποτα. Έχουμε μία κατάσταση του Φοίνικα και ποια είναι αυτή, το γήπεδο που αγωνίζεται μία από τις καλύτερες της Ελλάδος, είναι το χειρότερο από όλα. Δεν έχω δει παρόμοιο του. Έτσι, μπορεί να ήταν τα γήπεδα πριν από 25 με 30 χρόνια, του Παναθηναϊκού του Άρη και πάει λέγοντας. Τώρα, όλες οι ομάδες αγωνίζονται σε “παλατάκια” και η δική μας αγωνίζεται σε αυτό που αγωνίζεται. Επίσης, δεν είναι καθόλου λειτουργικό για την ίδια την ομάδα και τη δουλειά της. Ακόμη, δεν είναι λειτουργικό για τους φιλάθλους και γενικά δεν είναι λειτουργικό για το ίδιο το νησί. Η διοίκηση με μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε κατάφερε να πετύχει την μεγέθυνση του αγωνιστικού χώρου, όμως μειώθηκε ο αριθμός των θεατών. Υπήρχαν κάποιες σκέψεις από τους ανθρώπους του Φοίνικα, για το πως θα μπορούσαν να αυξήσουν και τον αριθμό των θεατών, αυτό το πρότζεκτ δεν μπορεί να υλοποιηθεί, το οποίο γίνεται με πάρα πολύ λίγα χρήματα, γιατί “βρίσκουμε εμπόδια” στη Δημοτική αρχή, που ανήκει το γήπεδο. Τα ποσά είναι μηδαμινά και το γήπεδο δεν μπορεί να γίνει πιο λειτουργικό, γιατί όλες οι ενέργειες που κάνει η διοίκηση της ομάδας κάπου “κολλάει”. Αυτή είναι η κατάσταση του γηπέδου. Κάναμε έναν μικρό εξωραϊσμό, ώστε να πει η Ευρώπη, άντε παίξτε”.

Ετικέτες: