Ο πολιτευτής της ΝΔ Γ. Βακόνδιος για ακτοπλοϊκά ζητήματα

  • Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2013 - 20:17

Το σημερινό άρθρο του κου Ηλία Μπέλλου στο Capital.gr αναφέρει ότι εξετάζεται η πιθανότητα μεταφοράς της ακτοπλοΐας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου από τον Πειραιά στο Λαύριο. Πέραν της αυτονόητης ικανοποίησης ότι εξετάζεται μια πρόταση που πρώτος εγώ υποστήριξα και ανέλυσα, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:

Α) Η χρηματοδότηση της αποπεράτωσης του λιμανιού του Λαυρίου και η σύνδεσή του με την Αττική Οδό και τον προαστιακό ή το Μετρό, προφανώς προϋποθέτει κεφάλαια μικρότερα από τα απαιτούμενα για την κατασκευή νέου λιμανιού κρουαζιέρας. Εξάλλου και η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα είναι πολύ λιγότερη.

Β) Δεδομένου ότι σ’ αυτή την λύση μπορούν και πρέπει να εμπλακούν ιδιώτες, το έργο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί γρηγορότερα και να ολοκληρωθεί εντός 3 ετών ή λίγο περισσότερο.

Γ) Ο προγραμματισμός θα πρέπει να είναι τέτοιος που θα διασφαλίζει και τις ανάλογες προσαρμογές μιας πλειάδας μεταφορικών εταιριών και αποθηκευτικών χώρων με ανάλογη ανακούφιση άλλων κεντρικών περιοχών της Αττικής.

Δ) Η λύση αυτή θα ευνοήσει σημαντικά και νησιά τα οποία υστερούν σε ότι αφορά στην ακτοπλοϊκή τους σύνδεση όπως αυτή των Δυτικών Κυκλάδων.

Ελπίζω και εύχομαι ο νέος υπουργός κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης να είναι αυτός που θα δρομολογήσει το γρηγορότερο δυνατόν αυτό το έργο, με πολλαπλά οφέλη για νησιά, την Αττική, τις μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών καθώς και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες