Η Μ. Καζαντζάκη για την κρουαζιέρα

  • Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2013 - 10:07

Όνειρο ζω, μην με ξυπνάτε.!

Για μια ακόμη φορά η παραπαίουσα Δημοτική Αρχή έδωσε ρεσιτάλ προχειρολογίας και, με επικοινωνιακά κόλπα που θυμίζουν έντονα προεκλογικά διαφημιστικά σποτάκια περασμένων δεκαετιών, επιβεβαιώνει την ανεπάρκειά της.

‘Έκπληκτοι είδαμε τον Δήμαρχο να θριαμβολογεί για νέες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το καλοκαίρι του 2014 από την LOUIS Cruises. Μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα της εταιρείας, μας προσγείωσε ανώμαλα - 9 επισκέψεις πλοίων, όλο το καλοκαίρι του 2014, για 4 ώρες, και μάλιστα από τις 19.00.μμ έως και 23.00μμ. το βράδυ.

Αν το ότι κάποιοι θα πιούν ένα καφέ και θα φύγουν, το ονομάζει η Δημοτική Αρχή «τουριστική αναβάθμιση» τότε τα συμπεράσματα ανήκουν στον Συριανό λαό.

Διαβάσαμε επίσης στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, στοιχεία που μιλούσαν για αφίξεις Κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι της Σύρου που ξεπερνούσαν τα 70 το χρόνο τα τελευταία χρόνια. Επειδή όμως στο νησί ζούμε όλοι και τόσα πλοία δεν είδαμε, ψάξαμε να βρούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Βρήκαμε λοιπόν την λίστα των αφίξεων πλοίων, ανεξαρτήτως μεγέθους, και των επιβατών κρουαζιέρας σε όλα τα ελληνικά λιμάνια.

Το 2012 στην Σύρο αφίχθησαν 71 πλοία με 12944 επιβάτες. Αυτό σημαίνει με απλά μαθηματικά ότι κάθε πλοίο μετέφερε κατά μέσο όρο 182 επιβάτες. Μια απλή ματιά στα δέκα πρώτα λιμάνια της χώρας, πέρα από την τεράστια διαφορά με την Σύρο σε αριθμό αφίξεων, μας δείχνει ότι ο μέσος όρος επιβατών που μεταφέρει το κάθε ένα κρουαζιερόπλοιο που επισκέπτεται αυτούς τους δημοφιλείς προορισμούς, ξεπερνά τους 1000 επιβάτες.

Αναρωτιόμαστε, αν οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή Νησάκι θα είναι ακόμη «ένα έργο πυροτέχνημα» ή θα συνδυαστούν και με όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνει η Σύρος προορισμός κρουαζιερόπλοιων και όχι λιμάνι «αποφυγής» θαλασσοταραχής.

Το νησί είναι προφανές σε όλους, ότι σε λίγες μέρες θα επανέλθει στους δύσκολους οικονομικά ρυθμούς του χειμώνα. Με δεδομένο ότι ο χειμώνας αυτός θα οδηγήσει, στο τέλος του, στην περίοδο των Δημοτικών εκλογών, θα είναι εγκληματικό να χαθεί χρόνος σε ανούσιες ενέργειες. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι κινήσεις για την επόμενη τουριστική περίοδο από όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτόν τον τομέα. Η παρέμβαση αυτή έχει χαρακτήρα «έκκλησης» και αποτελεί προσπάθεια αφύπνισης όλων μας, όσων αφουγκραζόμαστε τις φωνές διαμαρτυρίας που ακούγονται σε όλο το νησί.

Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν βγάζουμε ανακοινώσεις εντυπώσεων να αναρωτηθούμε το εξής:

Οι φωνές αγωνίας που ακούγονται από όλους τους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό στο νησί για την τραγική τουριστική εικόνα της Σύρου, θα μας κάνουν να ασχοληθούμε σοβαρά με τον τομέα αυτό ή θα συνεχίσουμε τον στρουθοκαμηλισμό και την πολιτική του «θεαθήναι»;

 

Μαρία Καζαντζάκη

Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος

του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.