"Η Σύρος που αξίζουμε" για την παρουσίαση της ανάπλασης στον Φοίνικα

"Ξέθαψαν από τα συρτάρια την προμελέτη"

  • Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2014 - 09:41

Η παρουσίαση της αρχιτεκτονικής προμελέτης του έργου ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του Φοίνικα, παρά την προσπάθεια της απερχόμενης δημοτικής αρχής, της συνεργαζόμενης δημοτικής μειοψηφίας και της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να τη μετατρέψει σε φιέστα, εξελίχθηκε τελικά σ’ ένα προεκλογικό φιάσκο άνευ προηγουμένου.

Με λύπη παρακολουθούμε αυτούς που ευαγγελίζονται και δηλώνουν πρεσβευτές του πολιτικού πολιτισμού, να υιοθετούν μικροπολιτικές τακτικές του παρελθόντος και να ευτελίζουν την προεκλογική περίοδο, επιχειρώντας να καρπωθούν πολιτικά οφέλη ακόμη και από προμελέτες έργων που υλοποίησαν άλλοι.

Υποτιμώντας τη νοημοσύνη των κατοίκων του Φοίνικα, ξέθαψαν από τα συρτάρια του Λιμενικού Ταμείου την προμελέτη του έργου η οποία εκπονήθηκε από τον π. Δήμο Ποσειδωνίας το 2009 και ήταν στα αζήτητα εδώ και 5 χρόνια και την έφεραν προς δήθεν δημόσια διαβούλευση το Μάρτιο του 2014 λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές.

Οι τοποθετήσεις των αρμοδίων δεν ήταν δυνατόν να πείσουν ακόμη και τον πιο καλόπιστο δημότη. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει ούτε σοβαρός σχεδιασμός, ούτε προοπτική υλοποίησης ενός έργου πνοής για την περιοχή του Φοίνικα, για το οποίο η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου αδράνησε επί μια ολόκληρη θητεία με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η παραμικρή πρόοδος στην εξέλιξή του.

Το μόνο που άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια ήταν η διαπίστωση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Βελισσαρίου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι για να προχωρήσει με «συντομότερες» διαδικασίες το έργο θα ήταν προτιμότερο να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί ένα μέρος του (μόνο το σκέλος της Πλατείας του Φοίνικα) και όχι το σύνολό του. Η συγκεκριμένη παρέμβαση μόνο ανάπλαση παραλιακού μετώπου δεν θεωρείται, η οποία και θα στόχευε στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ευτυχώς παραδέχθηκε ότι το αποσπασματικό έργο της Πλατείας θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί και από ίδιους πόρους του ΔΛΤ Σύρου, αν και θα γίνει προσπάθεια για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ως «Σύρος που Αξίζουμε», δηλώνουμε υπεύθυνα ότι στόχος μας είναι η εξ ολοκλήρου συνολική υλοποίηση του έργου ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του Φοίνικα χωρίς εκπτώσεις και μεμψιμοιρίες. Ο Φοίνικας είναι το φυσικό λιμάνι υποδοχής των ιστιοπλόων και συμβάλλει καθοριστικά στο τουριστικό προϊόν του νησιού.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην υλοποίηση των προαναφερόμενων αναπλάσεων, με μακροπρόθεσμο στόχο τη διασύνδεση των δύο αλιευτικών καταφυγίων Φοίνικα-Αγκαθωπών, αφού το ένα συμπληρώνει το άλλο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Η λογική του «ράβε ξήλωνε», του αποσπασματικού σχεδιασμού και της προχειρότητας μπορεί να είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σημερινή δημοτική αρχή, όμως είναι και το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που οδήγησε το νησί σε αναπτυξιακό και τουριστικό εκτροχιασμό.