Του μέλους της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Αλέξανδρου Σπόντη

Μοναδικό μας όπλο η αλήθεια, έμπνευσή μας η ελπίδα

  • Τρίτη, 30 Ιουνίου, 2015 - 11:51

Μοιάζει σαν ένας άνισος αγώνας, μιας μικρής χώρας ήδη πτωχευμένης, ενάντια σε αγορές, ισχυρούς παράγοντες όλων των χωρών του πλανήτη και κυρίως μόνη απέναντι σε τράπεζες και “θεσμούς”. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει σαν μια χαμένη υπόθεση, κι όμως η μικρή και αδύναμη οικονομικά τουλάχιστον χώρα, “αναστατώνει” τις “αγορές”, ασχολούνται μαζί της όλα τα μμε του κόσμου, εμπνέει κινήματα, ευαισθητοποιεί πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, διοργανώνονται διαδηλώσεις υποστήριξης, διάσημοι οικονομολόγοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες, πολιτικοί τάσσονται σταδιακά υπέρ αυτής της “μικρής χώρας” που τολμά να αντισταθεί, να διεκδικήσει το αυτονόητο, να μπορεί δηλαδή να εκλέγει τις κυβερνήσεις που επιθυμεί, να εφαρμόζει τις πολιτικές που επιλέγουν οι πολίτες της, να αναπτύσσεται με τον τρόπο που εκείνοι, οι πολίτες της, το επιθυμούν, να ζήσει αλλά να ζήσουν και οι πολίτες της.

Έχουμε μάθει ότι για να μπορείς να διαπραγματευτείς, για να έχεις πιθανότητες επιτυχίας, να πετύχεις, θα πρέπει να διαθέτεις και κάποια όπλα στη φαρέτρα σου, αλλιώς είσαι χαμένος.

Έχουμε μάθει, ή μάλλον μας έχουν κάνει να το πιστέψουμε ότι ο δρόμος είναι ένας και μοναδικός, οφείλουμε να υπακούμε στους ισχυρότερους γιατί αυτοί μας βοηθούν να ξεφύγουμε απ την κρίση, μας δανείζουν και μας “αφήνουν” να λέμε ότι ανήκουμε στο δικό τους club, αυτό των ισχυρών, “τον σκληρό πυρήνα” όπως είπε την Κυριακή στη βουλή ο κ. Σαμαράς.

Έχουμε μάθει, ή μάλλον προσπαθούν να μας κάνουν να το πιστέψουμε, ότι οι “ισχυροί” θεσμοί είναι ανίκητοι, ενιαίοι και θωρακισμένοι.

Κι όμως, η μικρή αυτή χώρα με μόνο όπλο την αλήθεια διεκδικεί, αγωνίζεται και φαίνεται να κερδίζει στα “σημεία”, γιατί; μα γιατί η αλήθεια ευαισθητοποιεί, η καθαρότητα των λόγων πείθει, όχι αυτούς που απαραίτητα αποφασίζουν, όχι φυσικά τις παγκόσμιες ισχυρές εξουσίες, αλλά τους πολίτες, τους λαούς, αυτούς που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τα δεδομένα, και η δύναμη των πολιτών δημιουργεί ελπίδα και η ελπίδα εμπνέει και όσο εμπνέει όλο και μεγαλώνει και όσο μεγαλώνει, γίνεται δύναμη ακόμα πιο ισχυρή, ανίκητη, και τότε το φως κερδίζει το σκοτάδι και οι ρωγμές των ισχυρών μεγεθύνονται και σπάει η συνοχή τους.

Ο πρωθυπουργός, τα κατάφερε, χρησιμοποίησε το απόλυτο όπλο, ήδη έχει κερδίσει, Όλοι μας έχουμε κερδίσει.

Ό,τι και να γίνει η μικρή χώρα κέρδισε, οι πολίτες της αποφασίζουν για το μέλλον τους, μόνοι τους, χωρίς να φοβούνται πια. Η αλήθεια έφερε ελπίδα και η ελπίδα νίκησε τον φόβο και ο δρόμος ανοίγει, ανηφορικός μεν, αλλά είναι δρόμος και μένει να τον διαβούμε, να τον γεμίσουμε με φωνές, τραγούδια, γέλια και κλάματα, γιατί αυτή είναι η ίδια η ζωή.