Ο ρόλος του δήμου στη νέα πραγματικότητα, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η ωρίμανση στρατηγικών επενδύσεων

Δήμος Σύρου: Πόλος οικονομικής ανάπτυξης

  • Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2013 - 06:10

Η σημερινή αρνητική συγκυρία, δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στη χάραξη και εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. Η κατάρρευση του μέχρι σήμερα γνωστού αναπτυξιακού προτύπου, μας οδηγεί στην ανάγκη σχεδιασμού νέων, καινοτόμων, τολμηρών επιχειρηματικών μοντέλων με εξωστρέφεια, υγιή αντίληψη της επιχειρηματικότητας και υψηλές προσδοκίες για τα χρόνια που έρχονται. Η κεντρική διοίκηση απαξιώνεται πλήρως, ως όργανο διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους και ως πυλώνας σχεδίασης και εφαρμογής αναπτυξιακών στρατηγικών σε τοπικό επίπεδο.

Φέτος, παρά την κρίση, ο τουρισμός στην χώρα μας εμφάνισε έντονα αυξητικές τάσεις με τις Κυκλάδες ν΄αποτελούν και πάλι την αιχμή του δόρατος. Θλιβερή εξαίρεση η Σύρος που, για μια ακόμη χρονιά, υπέστη τουριστική και οικονομική καθίζηση. Η έλλειψη οράματος, προοπτικής και σχεδιασμού, από την δημοτική αρχή ανέδειξε, με τον πλέον πειστικό τρόπο, την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου του δήμου στη νέα πραγματικότητα.

Ο δήμος μας, οφείλει το ταχύτερο να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου βασισμένου στα πλεονεκτήματα της Σύρου. Να αναλάβει πρωτοβουλίες, στα επιχειρηματικά πράγματα της νέας εποχής, επαναξιολογώντας συνολικά τη μέχρι σήμερα λειτουργία του. Υιοθετώντας νέα φιλοσοφία και στρατηγική! Έτσι, θα συμβάλει στη θωράκιση της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας απέναντι σε μελλοντικές δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες.

Η πραγματική, μακροπρόθεσμα βιώσιμη, κοινωνικά ισότιμη για όλους ανάπτυξη, θα έρθει όταν οι τοπικές κοινωνίες αντιληφθούν ότι μπορούν να προχωρήσουν μπροστά βασισμένες μόνο στις δικές τους δυνάμεις, όταν αναγνωρίσουν τα δυνατά τους σημεία (σαν άτομα, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, τοπική κοινωνία) και αποφασίσουν να δουλέψουν σκληρά ώστε να τα αναδείξουν και να τα μετατρέψουν σε πραγματικούς πυλώνες της τοπικής ανάπτυξης.

Ο δήμος μας, στις δεδομένες συνθήκες, πρέπει ΑΜΕΣΑ:

  • Να αναδείξει τα πλεονεκτήματα του νησιού μας και να συντονίσει προσπάθειες επιχειρηματικής τους αξιοποίησης.
  • Να αναγνωρίσει τις επενδυτικές δυνατότητες και να τις προβάλλει σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Να προβάλλει τα τοπικά προϊόντα, για την αύξηση του μεριδίου αγοράς τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές.
  • Να αναδείξει την υγιή επιχειρηματικότητα ως το μόνο πρότυπο διασφάλισης για την αειφορία και την οικονομική αυτοτέλεια της τοπικής μας κοινωνίας.
  • Να συμμετάσχει ενεργά και καθοριστικά σε όλους τους φορείς που διαμορφώνουν την επιχειρηματική πολιτική σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
  • Να επηρεάσει, με τρόπο πειστικό, την διαδικασία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν τις τοπικές επιχειρήσεις και την τοπική μας κοινότητα.
  • Να δημιουργήσει την υποδομή που θα διευκολύνει τον εκσυγχρονισμό των τοπικών επιχειρήσεων προασπίζοντας και προωθώντας τα αιτήματα και τα συμφέροντά τους.
  • Να συμβάλλει στην διαμόρφωση περιβάλλοντος που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και θα προάγει την αποτελεσματικότητα τους.
  • Η αναβάθμιση του ρόλου του δήμου, ως φορέα υποβοήθησης της ανάπτυξης, μέσα από δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας, σχεδιασμού, ωρίμανσης, και υλοποίησης αναπτυξιακών δράσεων & επενδύσεων προϋποθέτει, την άμεση προσαρμογή του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του.
  • Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η δημιουργία Επιτροπής Στήριξης της Επιχειρηματικότητας και Ωρίμανσης Στρατηγικών Επενδύσεων που θα αποτελείται από καταρτισμένα, έμπειρα στελέχη και τεχνοκράτες (αιρετοί και υπάλληλοι του δήμου) και θα υποστηρίζεται, κατά περίπτωση, από αναγνωρισμένους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς και συμβούλους κλπ.

    Στις δραστηριότητες της Επιτροπής θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

    • Η αναγνώριση επενδυτικών ευκαιριών στη Σύρο, ιδιαίτερα στις συνθήκες της ύφεσης που διανύουμε.
    • Ο σχεδιασμός και η ωρίμανση επενδύσεων σε τομείς που παρουσιάζουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα (τουρισμός, ενέργεια, πολιτισμός, διατροφή κλπ).
    • Η εύρεση πόρων από την περιφερειακή και την κεντρική διοίκηση, για την διεξαγωγή όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών (π.χ. μελετών, αδειοδοτήσεων) για την πλήρη ωρίμανση των μεγάλων επενδύσεων.
    • Η στοχευμένη παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την εξεύρεση επενδυτών και την έναρξη των επενδύσεων.
    • Η δημιουργία θεσμών προώθησης της υγιούς επιχειρηματικότητας, με σκοπό την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις μας και τους καταναλωτές τόσο της Σύρου όσο και όμορων νησιών, ιδιαίτερα σε συνεργασία με τους φορείς επιχειρηματικότητας, όπως το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος και οι επαγγελματικοί σύλλογοι του νησιού μας.
    • Η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας χρησιμοποιώντας σύγχρονες στρατηγικές και μεθόδους, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, που θα μεταφραστεί άμεσα σε αύξηση των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων, τόσο των τουριστικών όσο και των εμπορικών.
    • Η διεκδίκηση ισότιμης συμμετοχής των Συριανών επιχειρήσεων στα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας τόσο του ΕΣΠΑ όσο και της νέας Προγραμματικής Περιόδου ΣΕΣ 2014-2020.
    • Η συνεργασία με τα Τραπεζικά Ιδρύματα για το σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων μικρο-χρηματοδότησης (micro-financing) των συριανών επιχειρήσεων για την άμεση ανακούφισή τους από τα προβλήματα ρευστότητας και συσσωρευμένων χρεών τους.

    Αν κάτι μας δίδαξε η κρίση, σχετικά με το σχεδιασμό της αναπτυξιακής διαδικασίας, είναι ότι αυτός οφείλει πρέπει να γίνεται «από-κάτω-προς-τα-πάνω», και ότι η «ανάπτυξη» ως έννοια έχει εκ των πραγμάτων διευρυνθεί, και συμπεριλαμβάνει και την «συνολική κοινωνική πρόοδο». Οικονομική ανάπτυξη χωρίς συνολική κοινωνική πρόοδο αφορά λίγους και δεν οδηγεί σε βιώσιμα και δίκαια αποτελέσματα.

    Η σημερινή δημοτική αρχή, δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται πόσο γρήγορες είναι οι εξελίξεις και πώς θα επηρεάσουν τον τόπο μας, ανάλογα με τη δική μας δραστηριότητα.

    Τα χρόνια που έρχονται είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να οδηγήσουμε τη Σύρο στην πρόοδο και να μην την αφήσουμε να βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην αδράνεια και την απραξία, που θα είναι καταστροφική για τις γενιές που έρχονται.

    Την ευκαιρία αυτή, δεν πρέπει να την αφήσουμε και δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη!