Επιστολή Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σύρου

  • Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2014 - 06:10

Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014, δημοσιεύτηκαν απόψεις σε τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αναφορικά με τη μουσική εκδήλωση που διοργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σύρου και το Μουσικό Όμιλο Σύρου, στις 11 και 12 Απριλίου, με αφορμή τα 150 χρόνια από την ίδρυση του θεάτρου Απόλλων.

Τη συγκεκριμένη εκδήλωση επιμελούνται αποκλειστικά τα παραπάνω πολιτιστικά σωματεία, χωρίς καμία εμπλοκή του Δήμου , πέρα από την παραχώρηση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και του θεάτρου Απόλλων για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Η μουσική παράσταση γεννήθηκε από μια ιδέα της Αρχιμουσικού, Alice Labarche, να παρουσιαστούν μέρη έργων των συνθετών που απεικονίζονται στην οροφογραφία του θεάτρου. Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2012, με σκοπό να υλοποιηθεί τον Απρίλιο του 2014, ενώ η αίτηση για την παραχώρηση του θεάτρου κατατέθηκε στο Δήμο, το Νοέμβριο του 2013.

Το εγχείρημα αυτό μορφοποιήθηκε ύστερα από εντατική εργασία των μουσικών, σε μια προσπάθεια να τιμήσουμε το θέατρό μας ως πολυφωνικό χώρο, στο πλαίσιο του οποίου φιλοξενούνται οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες και των τοπικών πολιτιστικών φορέων.

Όπως είναι γνωστό, το σύνολο των καλλιτεχνικών μας δραστηριοτήτων εδράζεται σε δύο άξονες: στην εξοικείωση της τοπικής κοινωνίας με την ορχηστρική μουσική, και στη βιωματική σχέση των παιδιών με το συγκεκριμένο μουσικό είδος, θέτοντας ως απώτερο σκοπό να αποτελέσουν το αυριανό κοινό τέτοιου είδους παραστάσεων.

Τα 150 χρόνια από την ίδρυση του θεάτρου Απόλλων συνιστούν για εμάς μια ευκαιρία να συνδέσουμε τις παραπάνω σκοποθεσίες με ένα μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Καθίσταται λοιπόν κατανοητό ότι το έργο μας κάθε άλλο παρά επιδιώκει να χαρακτηριστεί προϊόν εμπορευματοποίησης και «τουριστικής προβολής» του νησιού. Η «διεθνής προβολή», «χροιά», ή «απόχρωση» - πόσο παραπάνω οι επερχόμενες εκλογές!- δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση το ζητούμενο αυτής της προσπάθειας. Η «διεθνής εκμετάλλευση της επετείου» και η «τουριστική προώθηση του νησιού» ας αποτελέσουν μέλημα των ειδημόνων.

Τέλος, προς ενημέρωση όσων αγνοούν τη λειτουργία ενός μουσικού συνόλου, σε μια ορχήστρα υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις, ρόλοι και λειτουργίες, που συνθέτουν σε ένα σώμα τόσο το καλλιτεχνικό προϊόν όσο και τους ανθρώπους που το δημιουργούν. Και το σώμα αυτό είναι αδιάσπαστο.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΡΟΥ

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα