Γυμναστήριο ή Κολαστήριο Πευκακίων;

Του Κώστα Δαφνά

Μετά από πολλά χρόνια πλήρους εγκατάλειψης στον χρόνο και στο έλεος του Θεού του Δημοτικού Γυμναστηρίου Πευκακίων, αλλά και της μη τήρησης προηγούμενων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακατασκευή του, από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τον Δεκέμβριο του 2012 ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης ενέκρινε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αποκατάσταση του στίβου, με την τοποθέτηση πλαστικού τάπητα αλλά και λοιπές βελτιώσεις.

Τον ίδιο μήνα του 2012 ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του τότε ΟΠΑΣ κ. Γιάννης Κεράνης ανακοινώνει στον τοπικό τύπο τα εξής : «Ψηφίσαμε την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία θα βάλουμε ισόποσα χρήματα (από 65.000 € για την ανακατασκευή του Γυμναστηρίου Πευκακίων με την τοποθέτηση πλαστικού ταρτάν για τον στίβο 200 μ. αλλά και στα 100 μ. και λοιπές εργασίες.

Στην συνέχεια ο ίδιος εξυμνεί τον τότε Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Πουσσαίο και τον τότε Δήμαρχο κ. Δεκαβάλλα για την ευαισθητοποίησή τους ώστε να γίνει και να υλοποιηθεί η πιο πάνω προγραμματική σύμβαση που θα έλυνε το πρόβλημα του Δημοτικού μας Γυμναστηρίου και θα βοηθούσε τον κλασσικό μας αθλητισμό. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για υλοποίηση του έργου εντός του 2013.

Τον Οκτώβριο του 2013 ο Γραμματέας του Συριανού Συλλόγου Κλασσικού Αθλητισμού «Ποσειδών» κ. Λ. Τσούκος, πρώην εκπαιδευτικός και πατέρας δύο καθηγητών Φυσικής Αγωγής, με δημοσίευμά του στον τοπικό τύπο είχε αναφερθεί στα προβλήματα του Γυμναστηρίου Πευκακίων και είχε επισημάνει ότι στο Γυμναστήριο αυτό δεν πρέπει να τοποθετηθεί «κουρασάνι», αλλά πλαστικός τάπητας. Ισχυρίζονταν μάλιστα ότι το «κουρασάνι» είναι ένα δώρο άδωρο. Γιατί, όπως έλεγε, σε έξι (6) μήνες με τους πρώτους ανέμους θα φύγει το χώμα και τα 100.000 € που θα διατεθούν και θα έχουμε τα ίδια προβλήματα.

Τελικά το 2013 και το πρώτο εξάμηνο του 2014 δεν έγινε τίποτα. Ξαφνικά η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλάζει πλεύση και μέσα στο κατακαλόκαιρο (Αύγουστο μήνα του 2014) και ενώ τελείωνε σε λίγες ημέρες η θητεία της, και παρά τις πιο πάνω δηλώσεις, διακηρύξεις και προειδοποιήσεις, γίνεται ένα έργο «φούσκα», τοποθετείται «κουρασάνι», δηλαδή κόκκινο χώμα στο Δημοτικό Γυμναστήριο. Αποτέλεσμα βάλανε έναν δυναμίτη που απειλεί την ζωή, την υγεία μας , την περιουσία μας αλλά και το περιβάλλον, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις και των περιοίκων των Πευκακίων, ότι κολυμπάνε και αναπνέουν κοκκινόχωμα. Δηλαδή πετάχτηκαν πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ στον αέρα, αθλητικό έργο δεν έγινε, και όχι μόνο κανείς δεν μπορεί να αθληθεί στον χώρο αυτό, αλλά επιπλέον οι κάτοικοι της περιοχής αναπνέουν κοκκινόχωμα, λούζονται στο κοκκινόχωμα και τρώνε κοκκινόχωμα.

Ξοδεύουν δε οι περίοικοι καθημερινά πολλά κυβικά νερό πανάκριβο, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στοιχειωδώς σε περιβάλλον «Σαχάρας».

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2014 μετά από αναφορά των κατοίκων το θέμα ήλθε στο νέο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, ανέπτυξαν τα πιο πάνω και γραπτά και προφορικά και κατέθεσαν φάκελο με αντίγραφα των ενεργειών τους.

Στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο τότε αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού-Πολιτισμού κ. Δ. Γρυπάρης εξέφρασε την απορία του για ανακολουθία της προγραμματικής σύμβασης που προέβλεπε τοποθέτηση «ταρτάν» και όχι κοκκινόχωμα, θέτοντας θέμα εξαπάτησης και αθέτησης των όρων της σύμβασης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο φαίνεται να αποδέχεται τα εύλογα παράπονά των περιοίκων, γίνεται λόγος για ασυδοσία του εργολάβου, για έλλειψη ελέγχων (προφανώς από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και για διερεύνηση ευθυνών. Κατέληξαν δε ότι θα κληθεί ο εργολάβος να σκουπίσει το υπολειπόμενο «κουρασάνι-κοκκινόχωμα» που είχε διασκορπιστεί στον γύρω χώρο του Γυμναστηρίου μετά από τα πρόχειρα μέτρα που λήφθηκαν (επίστρωση νέου υλικού μαζί με τσιμέντο), ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα με το κοκκινόχωμα.

Σύμφωνα όμως με την λύση αυτή το πρόβλημα μπορεί να περιοριστεί, αλλά δεν θα εξαλειφθεί. Η ανώμαλη και ανθυγιεινή κατάσταση θα εξακολουθεί να υπάρχει έστω και σε μικρότερο βαθμό αλλά σε βάθος χρόνου θα επιδεινώνεται μέρα με την μέρα. Η υγεία των περιοίκων θα συνεχίζει να υποσκάπτεται, οι αθλητές δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το Γυμναστήριο που μετά τις πρώτες βροχές στις 26 & 27 Σεπτεμβρίου ο μόλις πριν λίγες ημέρες ανακατασκευασμένος στίβος έγινε λίμνη.

Πρέπει επειγόντως να ληφθούν σύντονα μέτρα και όχι ημίμετρα, να απομακρυνθεί το επικίνδυνο για την υγεία κοκκινόχωμα και να κληθούν οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις κάθε είδους ευθύνες, διότι το Γυμναστήριο έγινε κολαστήριο για τους περιοίκους και χώρος άχρηστος για τους αθλητές.

΄Οποιοι για οποιονδήποτε λόγο αδιαφορήσουν και αφήσουν την κατάσταση αυτή αθεράπευτη θα είναι το ίδιο υπεύθυνοι με αυτούς που την προκάλεσαν. Οι περίοικοι θα είναι άγρυπνοι για να προστατεύσουν την υγεία τους, των παιδιών τους και της αθλούμενης νεολαίας της Σύρου από τέτοιες συμπεριφορές και καταστάσεις. Δεν θα ανεχθούμε συνέχεια των κινδύνων, του εμπαιγμού και την αδιαφορία από κανέναν αρμόδιο.  

Διαβάστε ακόμα