Η Κοιν.Σ.Επ. “Εν.Το.Πο. Σύρο” για την Παιδική Βιβλιοθήκη

“Ο φόβος για το ανύπαρκτο θεριό”

  • Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου, 2014 - 07:18

Απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης” αναφορικά με τον χαρακτήρα που θα αποκτήσει η Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου στην περίπτωση ανάληψης της ευθύνης λειτουργίας της από κάποιον κοινωνικό συνεταιρισμό, δίνει σήμερα η Κοιν.Σ.Επ. “Εν.Το.Πο. Σύρο”.

Η επιχείρηση, σε σχετική επιστολή της, διευκρινίζει το περιεχόμενο και τους σκοπούς της πρότασης που κατέθεσε στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη διατήρηση της δομής και τη δημιουργία Πολιτισμικού Κέντρου Παραμυθιών και Προφορικής Παράδοσης, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τη φιλοσοφία του φορέα.

Υπογραμμίζει, δε ότι η “Εν.Το.Πο.Σύρο” δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση, αλλά ένας αστικός συνεταιρισμός με σκοπό την κοινωνική ανάταση και την τοπική ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, όταν η τοπική αυτοδιοίκηση αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Τέλος, κρίνει ότι θα έπρεπε να αποφεύγονται “δηλώσεις που καθησυχάζουν τον φόβο για το ανύπαρκτο θεριό”, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η Παιδική Βιβλιοθήκη δεν θα πρέπει να γίνει έρμαιο του πολιτικού κόστους ή ενός κοντόφθαλμου αξιακού συστήματος.

Ακολουθεί αυτούσια η απάντηση της Κοιν.Σ.Επ. “Εν.Το.Πο. Σύρο”:

“Πολύ πρόσφατα τέθηκε σε δημοσίευμα ένας προβληματισμός σχετικά με τον δημόσιο χαρακτήρα της Παιδικής Βιβλιοθήκης. Η Εν.Το.Πο. Σύρο κατέθεσε μια πρόταση για την αξιοποίησή της δίνοντας λύση. Απαντάμε, λοιπόν, στο ερωτηματικό και διευκρινίζουμε ευρύτερα: Η Εν.Το.Πο. Σύρο είναι κοινωνικός συνεταιρισμός (Κοιν.Σ.Επ.), με πλαίσιο αρχών και αξιών, που εργάζεται για το δημόσιο καλό. Ο στόχος μας συνάδει με τη φιλοσοφία των κοινωνικών συνεταιρισμών. Οι μικρές Κοιν.Σ.Επ. επενδύουν στην αλληλεγγύη και την προσφορά που διατρέχουν τα μέλη τους και το Κίνημα της Κοινωνικής Οικονομίας.

Θα ήταν χρήσιμο να διευκρινιστεί προς ενημέρωση των αναγνωστών: η Kοιν.Σ.Επ. Εν.Το.Πο.Σύρο δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση αλλά είναι κοινωνικός συνεταιρισμός που επιχειρεί, ένας νέος φορέας της κοινωνικής οικονομίας, όπως προσδιορίστηκε με τον πρόσφατο νόμο 4019/2011. Σύμφωνα με αυτόν, είναι αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό που ο νόμος του δίνει τη δυνατότητα να ασκεί και επιχειρηματική δράση. Είναι νομοτελειακό. Όλοι οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί, εκ του καταστατικού τους, έχουν επιδίωξη το συλλογικό όφελος και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών συμφερόντων. Μάλιστα, με τον νόμο 3912/2011, έχει συσταθεί με κοινή υπουργική απόφαση Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας για την υποστήριξη και χρηματοδότηση των αστικών συνεταιρισμών, σηματοδοτώντας τη διαφορά με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η πρόταση της Εν.Το.Πο.Σύρο

Στο πλήρες κείμενο της πρότασης -το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί, από εμάς τουλάχιστον- μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η πρόταση μας έχει τη δυναμική να απασχολήσει επαγγελματίες του πολιτισμού στον καιρό της οικονομικής κρίσης, πολιτών του ίδιου τόπου, που θα δημιουργήσουν έναν ανανεωμένο πολιτισμικό πόλο με την υποστήριξη του Δήμου. Να δώσει δουλειά, δηλαδή. Να απορροφήσει οικονομικούς πόρους και να τους αναδιανείμει σε εργαζόμενους πολίτες και φορείς. Με το εύρος των δράσεων που προτείνονται αποσκοπούμε να διατηρηθεί η δωρεάν πρόσβαση των παιδιών στη βιβλιοθήκη, να προεκταθεί ο πολιτισμικός χαρακτήρας του νησιού και να γίνει ένας οικονομικά βιώσιμος οργανισμός. Να έχει οικονομικό και πολιτιστικό αποτέλεσμα, μακριά από τον ιδιωτικό πλουτισμό. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει την απεμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού που λέγεται Πολιτισμός.

Έπειτα, προκαταβολικά σας ενημερώνουμε ότι ένας πολιτιστικός οργανισμός όπως η Παιδική Βιβλιοθήκη χρειάζεται, εκτός από διοικητικούς υπαλλήλους που δρουν εκτελεστικά, προσωπικό εξειδικευμένο που θα σχεδιάσει στρατηγική ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμη και θα υλοποιήσει πολιτιστικό έργο στο πλευρό του Δήμου, προς όφελός του, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν κι εάν ερωτηθούμε, θα γίνει γνωστό πώς μπορεί αυτό να γίνει. Θα ήταν χαρά μας να απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση.

Τι είναι ο κοινωνικός συνεταιρισμός

Το ελληνικό κράτος δημιουργεί ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα προτρέποντας τους πολίτες να δημιουργεί κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ώστε να προστατευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας των δράσεών του κράτους, εμπλέκοντας τους πολίτες με νόμιμο τρόπο και διατηρώντας τον κοινωνικό χαρακτήρα πρόνοιας χωρίς τα ωφελιμιστικά εμπόδια του ιδιωτικού τομέα, όπως ο νόμος προβλέπει. Οι Κοιν.Σ.Επ. συνυπηρετούν τον κοινό στόχο που λέγεται τοπική ανάπτυξη δημιουργώντας θέσεις εργασίας όταν ο δημόσιος φορέας δε δύναται και κοινωνική ανάταση εφόσον είναι κοινωνικής βάσης. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται η εναλλακτική λύση για να αποσυμφορηθεί η κινητικότητα της δημιουργικότητας, με στόχο την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα. Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί παρόμοιες συνέργειες μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικών συνεταιρισμών, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι καθ’ όλα θεμιτό και απέχει έτη φωτός από το να είναι απειλή.

Η τοπική αυτοδιοίκηση του τόπου μας αναζητά τρόπους να προάγει το κοινό καλό, θέλουμε να ελπίζουμε. Το πλήρες και όχι στο περίπου. Κυρίως μακριά από πολιτικές έριδες. Θα ήταν λυπηρό η Παιδική Βιβλιοθήκη να γίνει έρμαιο του πολιτικού κόστους ή ενός κοντόφθαλμου αξιακού συστήματος. Ας την αφήσουμε να αναζητήσει τον δρόμο της -που είναι και δρόμος των πολιτών της- χωρίς να την παρεμποδίζουμε εκβιάζοντάς την σε δηλώσεις που καθησυχάζουν τον φόβο για το ανύπαρκτο θεριό. Να δει, να ρωτήσει, να διαπραγματευτεί και να επαναπροσδιορίσει, επενδύοντας στην ουσία.

Ας δοκιμάσουμε να εργαστούμε όλοι μαζί”.

Διαβάστε ακόμα