Του Δημ. Α. Σιδερή, ομ.καθηγητή καρδιολογίας

Μετάλλαξη

  • Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:22

Ιδού λοιπόν εγεννήθη ημίν παιδοίον νέον, ο ιός του ανθρώπου. Μόλις σήμερα (21.12.20) πριν από λίγο πληροφορήθηκα για πρώτη φορά τη μετάλλαξη του κορωνοϊού. Δεν την ξέρομε ακόμη καλά, αλλά φαίνεται πως δεν είναι πιο θανατηφόρα από τον ήδη οικείο μας ιό, είναι όμως ακόμη πιο μεταδοτική, ενώ εικάζεται ότι θα είναι γι΄ αυτήν εξίσου αποτελεσματικά τα εμβόλια που κατασκευάζονται. Μόλις πριν από λίγο το έμαθα, αλλά ήταν αναμενόμενο. Εδώ και πολλούς μήνες το επισημαίνω με πολλά άρθρα μου στις τρεις τοπικές ημερήσιες εφημερίδες (Κοινή Γνώμη, Ηπειρωτικός Αγών, Πρωινός Λόγος Τρικάλων) και όχι μόνο που αρθρογραφώ ανελλιπώς,. Αναφέρω κάποια, αλλά δεν είναι τα μόνα: "Λοιμός. Μάσκα στο σχολείο και κάπνισμα στο σπίτι. Κορώνα. Πανδημία και κλιματική αλλαγή. Μάσκα. Γιγαντομαχία. Πανδημία. Δεύτερο κύμα. Εμβόλιο" κλπ. Και δεν χρειαζόταν καμιά σοφία ή μαντική τέχνη για να το προβλέψει κάποιος. Όπως δεν χρειαζόταν καμιά ιδιαίτερη ευλογία η Κασσάνδρα για να προβλέπει το ζοφερό μέλλον. Κι όμως είχε την ιδιαίτερη κατάρα για να μην την πιστεύουν. Αρκεί ο κοινός νους. Το ξέρομε άριστα εδώ και ενάμιση αιώνα ότι αίτια των λοιμωδών νόσων είναι μικρόβια και ιοί. Ξέρομε όμως παράλληλα εδώ και χιλιάδες χρόνια, από την εποχή του Θουκυδίδη ή ακόμη πιο παλιά από την εποχή του Τρωικού πολέμου, όταν ο θυμωμένος Απόλλων τόξευε τα θανατερά βέλη του, ότι κύρια αιτία των επιδημιών είναι ο συνωστισμός των ανθρώπων. Και φυσικά, κανένας δεν το δέχεται, κανένας δεν πιστεύει τον κοινό νου, διότι κανένας δεν θέλει να χάσει τη βολή του.

Κάποτε, εδώ και μυριάδες χρόνια, οι άνθρωποι ζούσαν αναζητώντας καρπούς και κυνηγώντας θηράματα. Λοιμώδη νοσήματα προφανώς υπήρχαν, αλλά επιδημίες δεν υπήρχαν. Η επιδημία απαιτεί συνάφεια των ξενιστών, ώστε η αιτία της νόσου που την προκαλεί να μεταδίδεται από τον ένα στον άλλο. Ύστερα οι άνθρωποι άρχισαν να παράγουν καρπούς και εδώδιμα ζώα στα κατάλληλα εδάφη κι έτσι νίκησαν την απειλή της ασιτίας, ενώ ξεκίνησε η απειλή της ομαδικής βίας ανθρώπων εναντίον ανθρώπων. Κι ύστερα, όταν παρ΄ όλα αυτά, η προσπάθεια ευδοκίμησε, άρχισαν τα προϊόντα να περισσεύουν και προέκυψαν οι ανταλλαγές εκεί όπου υπήρχε διασταύρωση φυσικών οδών, όπως στις συνδρομές ποταμών με άλλους ποταμούς με λίμνες ή με τη θάλασσα. Και η πρόοδος εξακολούθησε με επεξεργασία των προϊόντων και εμπορία των επεξεργασμένων, μαζί με όλες τις αναγκαίες βοηθητικές εργασίες, οικοδόμους, άλλους τεχνίτες, φύλακες, ναυτικούς κ.λπ. Και αυτή η ασχολία έγινε οριακά πιο επικερδής και άνετη τόσο από την τροφοσυλλογή και τη θήρα όσο και από την τροφοπαραγωγή. Πριν από μερικούς αιώνες, άρχισε η αυτόματη επεξεργασία με τη βιομηχανική επανάσταση. Από τότε χρονολογείται ολοένα μαζικότερη η μετανάστευση από την παραγωγική ύπαιθρο στις καταναλωτικές πόλεις. Προηγουμένως η πρόοδος είχε απαιτήσει διαχωρισμό τάξεων. Οι άρχοντες για να επιβληθούν στους αρχομένους τους, διεξήγαν πολέμους, όπως οι σταυροφορίες, και οι αποικιοκρατικές εκστρατείες, ώστε οι αρχόμενοι στον τόπο τους να γίνονται άρχοντες στους ξένους τόπους κι έτσι να εκτονώνεται η πίεση στην περιοχή τους. Σ΄ αυτές τις ληστρικές μαζικές επιδρομές επιδόθηκαν όλες οι ανθρώπινες φυλές, αλλά τη σημαία την κράτησε τους τελευταίους αιώνες η λευκή φυλή. Στους τόπους που καταλάμβαναν, αυτοί, οι πολιτισμένοι, εύρισκαν ανατριχιαστικά έθιμα, όπως π.χ. στη χώρα των Αζτέκων (Μεξικό), με τον εντυπωσιακό πολιτισμό της, με αξιοθαύμαστα κτίσματα και υπέροχη τεχνουργία στο χρυσό και στον άργυρο, βρήκαν το έθιμο των συστηματικών ανθρωποθυσιών. Καταπολέμησε η λευκή φυλή τέτοια απαράδεκτα, ασύλληπτα, έθιμα πολύ αποτελεσματικά: Εξόντωσε μέσα σε 5 αιώνες 90% του ντόπιου άγριου πληθυσμού που πολεμούσε με τόξα εναντίον των ηρωικών κονκισταδόρων που είχαν άλογα, απαστράπτουσες μεταλλικές πανοπλίες, κανόνια και πλοία. Οι ντόπιοι είχαν μείνει συγκριτικά πίσω, διότι σε ολόκληρη την Ήπειρό τους, δεν υπήρχαν εξημερώσιμα ζώα, εκτός από τη λάμα ούτε καλλιεργήσιμα φυτά εκτός από τον αραβόσιτο.

Όπως και νάναι, ο συνωστισμός πέτυχε, η ευημερία επικράτησε, αναπτύχθηκαν οι επιστήμες, επιτεύχθηκε τον τελευταίο αιώνα πρωτοφανής μακροβιότητα, με μείωση της ασιτίας σε όλο τον πλανήτη, μείωση του αναλφαβητισμού κλπ. Η διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών παρέμεινε σταθερή, γύρω στις 3 δεκαετίες, αλλά όλων το προσδόκιμο επιβίωσης παρατάθηκε. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η πρωτοφανής αύξηση του πληθυσμού της γης και του συνωστισμού, μαζί με συστηματική εξόντωση δεκάδων χιλιάδων ειδών φυτών και ζώων. Και έρχεται η θεία Νέμεση.

Όλες οι μυθοϊστορίες, με πρωταγωνιστή τη Βίβλο και την Οδύσσεια, θεωρούν ότι οι συμφορές έρχονται για να τιμωρηθούν οι άνθρωποι για τις ατασθαλίες τους. Οι σύντροφοι του Οδυσσέα απωλέσθηκαν διότι έφαγαν από τα απαγορευμένα βόδια του Ήλιου. Οι άρχοντες της Βαβυλωνίας, με τον αμέτρητο αριθμό των δούλων που απέκτησαν θέλησαν να οικοδομήσουν έναν ουρανοξύστη που να φθάνει ως το Θεό. Όμως οι δούλοι μιλούσαν ο καθένας τη δική του γλώσσα, δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν και η προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς στον Πύργο της Βαβέλ.

Ειδικά στην πατρίδα μας, όπου στην Αττική φιλοξενούνταν στην ακμή της αρχαιότητας περί τα 300 000 άτομα, σήμερα κατοικούμε >4 000 000 παράσιτοι, χωρίς καμιά σχεδόν πρωτογενή παραγωγή. Καταναλώνομε ευχάριστα, απολαμβάνομε τις υπηρεσίες των κατώτερων τάξεων (αλλοδαπών οικιακών βοηθών κλπ) και έχομε συνηθίσει τη βολή της περίπου ανώνυμης και, επομένως, κοινωνικά ανεξέλεγκτης, συμβίωσης, ενώ έχομε εγκαταλείψει την ενέργεια που αφθονεί δωρεάν στη μοναδικά εκτεταμένη και ποικίλλουσα ύπαιθρό μας. Τα ερημονήσια μας, σχεδόν 6000, κατοικημένα σε μονοψήφιο αριθμό είναι γεμάτα ήλιο, ανέμους, κύματα που μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρική ενέργεια ανεξάντλητα και σχεδόν χωρίς τοξικά κατάλοιπα, και θάλασσες που μπορούν να εκτρέφουν τεράστια ποσότητα ιχθύων, χταποδιών, καλαμαριών, αστακών, καβουριών, γαρίδων, μυδιών, στρειδιών και ό,τι άλλο θελήσετε. Παραλείπω τη συνεπόμενη παρουσία του τουρισμού που αναπόφευκτα θα έλθει επωφελώς και απρόσκλητα.

Οι μεταλλάξεις των ιών μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με μετάλλαξη πολιτικών και πολιτών, που να γίνουν πρόθυμοι να ανεχθούν θυσίες οικονομικές, αλλά και βολής από τη μια και ψήφων από την άλλη. Η επαναφορά της δημοκρατίας στον τόπο της, με κληρωμένη βουλή, κληρωτούς ποινικούς δικαστές, κληρωτούς δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, επομένως με άτομα χωρίς δέσμευση (με ποινές) έναντι οργανωμένων κομμάτων/συμφερόντων, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να επιτευχθεί ένα τέτοιο θαύμα. Η επιστήμη και η τεχνολογία θα κάνουν τη δουλειά τους με ανακάλυψη αντιιικών φαρμάκων και εμβολίων. Στο μεταξύ όμως η πολιτική πρέπει να ενεργήσει με τα μονιμότερα μέτρα που μπορεί, μόνον, αυτή να πάρει.

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα