Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από το Λιμεναρχείο Σύρου και την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου

Τιμήθηκαν "οι άνθρωποι της θάλασσας"

Τιμή σε συνταξιούχους, βετεράνους και εν ενεργεία πλοιάρχους για την πολύτιμη προσφορά τους στη διάδοση της ναυτικής παράδοσης απέδωσε το Λιμεναρχείο Σύρου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου, στο επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο “Aqua Jewel” το οποίο εκτελεί την επιδοτούμενη άγονη γραμμή των Κυκλάδων.

Το “παρών” έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β', ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου κ. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, αλλά και των σωμάτων ασφαλείας, ο Διοικητής της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος και εκπρόσωποι της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.

Δείγμα σεβασμού και εκτίμησης στην ελληνική εμπορική ναυτιλία

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Λιμενάρχης Σύρου Νίκος Σκευοφύλακας σημείωσε ότι η απόφαση του Λιμενικού Σώματος να πραγματοποιήσει την ετήσια εκδήλωσή του εντός ενός εμπορικού πλοίου είναι ένα ελάχιστο δείγμα σεβασμού και εκτίμησης στην ελληνική εμπορική ναυτιλία.

“Πυρήνα προαγωγής της παράδοσης και του πολιτισμού μας, ο οποίος επενδύει στις αξίες της φιλίας και της συντροφικότητας” χαρακτήρισε την αγαστή συνεργασία του Λιμενικού Σώματος με την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου, ο πρόεδρός της, Γιώργος Μηλιός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι άνθρωποι της θάλασσας αξίζουν κάθε διάκριση και αναγνώριση για το ήθος, τη σεμνότητα και την αξιοπρέπεια με την οποία υπηρέτησαν στη μακρόχρονη ναυτική σταδιοδρομία τους.

Συγχαρητήρια στους εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιριών και σε όλους εκείνους που διαχειρίζονται τον ευαίσθητο τομέα της ελληνικής ναυτιλίας απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β', παρακαλώντας τους ίδιους να συνεχίσουν με την ίδια αγάπη για τη Σύρο και τα γειτονικά νησιά, να περιβάλουν την “αγκαλιά” του Αιγαίου.

Τέλος, δώρισε στον Λιμενάρχη Σύρου και στον πλοίαρχο του Aqua Jewel, Γιώργο Δήμου από μία εικόνα του προστάτη των ναυτικών, Αγίου Νικολάου με την ευχή να σκεπάζει τόσο το προσωπικό του Σώματος, όσο και τα πληρώματα των πλοίων της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, τα οποία δίνουν καθημερινά και μάχης ζωής για να φτάσουν ακόμα και στα πιο μικρά νησιά, δίνοντας ελπίδα στους κατοίκους τους.

Με τη σειρά του, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου κ. Φραγκίσκος Παπαμανώλης αφού εξέφρασε την αμέριστη ικανοποίησή του για το ενωτικό πνεύμα που διαπνέει τη ναυτική οικογένεια, ευχήθηκε “καλή χρονιά και καλά κύματα σε όλα τα καράβια μας”, καθώς και να απομακρυνθεί σύντομα η μάστιγα της ανεργίας από την πατρίδα μας.

Μετά την απονομή αναμνηστικών δώρων στους δύο Επισκόπους της Σύρου και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, το Λιμεναρχείο Σύρου προχώρησε σε δύο τιμητικές βραβεύσεις. Πρώτος βραβεύτηκε ο πλοίαρχος του Aqua Jewel κ. Δήμου, ενώ τιμήθηκε επίσης ο συνταξιούχος πλοίαρχος κ. Γρηγόριος Σκευοφύλακας, ο οποίος υπηρέτησε επί τριάντα χρόνια ως πλοίαρχος και άλλα 13 ως αρχιπλοίαρχος.

Απονομή τιμητικών διακρίσεων

Ένα ευχάριστο μουσικό διάλειμμα ήταν η εμφάνιση της χορωδίας του Αγίου Νικολάου, η οποία έδωσε τη σειρά της στον συνταξιούχο πλοίαρχο του εμπορικού ναυτικού, Γεώργιο Κανάκη. Ο ομιλητής έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία και τη διαχρονικότητα της “ναυτομάνας” Σύρου και ευχήθηκε το όνειρο για τη δημιουργία του Ναυτικού Μουσείου της Σύρου, μέσα από το οποίο θα παίρνει σάρκα και οστά η μεγάλη ναυτική παράδοση του νησιού, να γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, το Λιμεναρχείο Σύρου απένειμε τιμητικές βραβεύσεις σε δύο εν ενεργεία πλοιάρχους του Εμπορικού ναυτικού, στον Στυλιανό Περιστεράκη της Hellenic Seaways και τον Σπύρο Πεφάνη της Blue Star Ferries. Ο κ. Περιστεράκης, δίχως να κρύψει τη συγκίνησή του, δήλωσε υπερήφανος και δικαιωμένος που του δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσει την άγονη γραμμή, να λουστεί από το μοναδικό φως των Κυκλάδων, να γευτεί την αλμύρα του πελάγους και να ανδρωθεί στα αιγαιοπελαγίτικα κύματα. Από την πλευρά του, ο κ. Πεφάνης σημείωσε ότι “θα συνεχίσει με την ίδια αγάπη τις υπηρεσίες του στις Κυκλάδες”, εκφράζοντας την αμέριστη ικανοποίησή του για την πολύχρονη συνεργασία της εταιρείας με το Λιμεναρχείο Σύρου. Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε επίσης στο διευθύνοντα σύμβουλο της NEL Ιωάννη Αβραντίνη, το οποίο παρέλαβε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ Ασπασία Φορμεντίνη, ο Ηλίας Γαβιώτης, ένας εκ των παλαιοτέρων ναυτικών πρακτόρων του νησιού καθώς και το παλαιό στέλεχος του Λιμεναρχείου Σύρου, Γεώργιος Βλάχος.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου απένειμε τιμητικές πλακέτες σε βετεράνους πλοιάρχους, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη θάλασσα, όπως ο κ. Ιωάννης Κεράνης, ο κ. Πέτρος Μαραγκός, ο κ. Περσελής, ο κ. Κωνσταντίνος Ραίσης, ο κ. Γεώργιος Γιουργάκης, ο κ. Γεώργιος Δάσκος και οι κ. Βεκρής και Καλογεράκης.

Η εκδήλωση έκλεισε με μελοποιημένα τραγούδια του χαρακτηρισμένου και ως “ποιητή της θάλασσας” Νίκου Καββαδία από τον Μπάμπη Κουλούρα.

Ετικέτες: