10η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων της πρόληψης της εξάρτησης

Συμμετοχή του "Θησέα Κυκλάδων"

  • Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2015 - 03:28
  • /   Eνημέρωση: 24 Οκτ. 2015 - 22:20
Φωτό: www.creteplus.gr

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Θησέας Κυκλάδων» συμμετείχε στην πολύ σημαντική 10η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης με τίτλο: «Πρόληψη …η ζωή μας αύριο», που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» και πραγματοποιήθηκε από 15-18 Οκτωβρίου 2015 στα Ιωάννινα.

Οι Πανελλήνιες Συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας και φέτος συνέπεσε με τη συμπλήρωση 20 ετών από την ίδρυση του πρώτου Κέντρου Πρόληψης στην Ελλάδα (τότε ως Συμβουλευτικός Σταθμός Καταπολέμησης των Ναρκωτικών Ν. Ιωαννίνων, σήμερα ως Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία»). Συνολικά, έλαβαν μέρος 160 σύνεδροι από 55 Φορείς Πρόληψης της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» συμμετείχε με δύο παρουσιάσεις και είχε ενεργό ρόλο στην επιστημονική οργάνωση και υλοποίηση.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τη δουλειά τους με άλλους συναδέλφους, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και καινοτόμες παρεμβάσεις με διάφορες ομάδες πληθυσμού, π.χ. γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς κ.ά., να ακούσουν για τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές πρόληψης, τη θετική αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα των δράσεων πρόληψης, κτλ.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Ευ. Καφετζόπουλος, ο οποίος ήταν και εισηγητής με την έναρξη των εργασιών, η Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών κ. Χρ. Παπουτσοπούλου – Διαμαντοπούλου και ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ κ. Β. Γκιτάκος.

Συγχαρητήρια αξίζουν στους υποστηρικτές της διοργάνωσης (ΟΚΑΝΑ, Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμο Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), τους χορηγούς επικοινωνίας (ΙΩΑΝΝΙΝΑ TV, ΗΠΕΙΡΟΣ TV1, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και ΕΡΤ), όπως επίσης στη Διοίκηση και το Προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» για την άψογη οργάνωση και ζεστή φιλοξενία.

Μεταξύ των συμπερασμάτων του συνεδρίου θα μπορούσαν να αναφερθούν: η ανάδειξη και επιστημονική τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων πρόληψης και η ανάγκη περαιτέρω υποστήριξης των δράσεων αυτών με την καλύτερη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Ιδιαίτερα σημαντική ανατροφοδότηση δόθηκε από μέλη της Επιστημονικής Κοινότητας, οι οποίοι είχαν κληθεί ως προσκεκλημένοι ομιλητές, για τη χρησιμότητα της δουλειάς των Φορέων Πρόληψης της Εξάρτηση στην Κοινότητα στις ιδιαίτερα δύσκολες σημερινές συνθήκες, καθώς και για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Τέλος, σας προτείνουμε και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσετε μέσω live streaming παρουσιάσεις και ομιλίες στην Ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης http://www.diktyo.org.gr/ και http://10thpanhellenic-ioannina.gr/