Αναλυτική αναφορά από τον πρόεδρο Νίκο Παγίδα

Συνέντευξη Τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου ενόψει της απεργίας της 12ης Νοεμβρίου

Αυτούσιο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης
  • Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, 2015 - 14:23

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, με την με αριθμό 24/30-10-2015 ομόφωνη απόφασή του, συντασσόμενο με την από 24/10/2015 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 ,

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ άμα την διαρκή και ποικιλόμορφη παραβίαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από το έτος 2010 μέχρι και σήμερα, από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την ταυτόχρονη απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής, με «εργαλεία» το ΨΕΜΜΑ και τον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών και την ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ με την ακύρωση δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου σταθερά, ως οφείλει, από το έτος 2010 μέχρι και σήμερα

1.- ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ

Τα συνταγματικά, ευρωπαϊκά και διεθνώς κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα:

α) Της υγείας

β) Της παιδείας

γ)Της εργασίας

δ)Της ισονομίας και της ισοπολιτείας κατά την απονομή της δικαιοσύνης.

ε) Της νησιωτικότητας και του δικαιώματος της επικοινωνίας των νησιωτών με ακτοπλοΐα διαρκή και ανεμπόδιστη, τόσο με την ηπειρωτική όσο και με την νησιωτική Ελλάδα.

Στ) Του δικηγόρου– δημόσιου λειτουργού, του οποίου το λειτούργημα αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου.

2. ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ

-Την απαξίωση από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, των δικηγόρων και της ειλημμένης, τον Δεκέμβριο του 2014, δια δημοψηφίσματος απόφασής μας, αναφορικά με την σχεδιαζόμενη τότε τροποποίηση του Κ.Πολ. Δ..

- την απατηλή δέσμευση του Υπουργού της Δικαιοσύνης, για δήθεν τροποποιήσεις που θα επέφερε στον Κ.Πολ. Δ., σύμφωνα με τα υποδειχθέντα σε αυτόν από την Επιτροπή, που ο ίδιος συνέστησε, υποδείξεις τις οποίες αγνόησε παντελώς, υιοθετώντας, εντελώς αυθαίρετα το σχέδιο «Χαμηλοθώρη», ενώ η συσταθείσα από αυτόν Επιτροπή «Κράνη» συνέχιζε να συνέρχεται και να συνεδριάζει.

-Τις απατηλές «δεσμεύσεις» των εκλεγμένων Βουλευτών του Νομού Κυκλάδων, για την διαφύλαξη της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της νησιωτικότητας, με την κατάργηση της μόνης «εν τοις πράγμασι» εφαρμογής της, που δεν ήταν άλλη από το καθεστώς μειωμένου Φ.Π.Α., με την ψήφιση από μέρους τους της κατάργησης του.

-Την αδράνεια όλων των αρμοδίων αρχών της ελληνικής πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτων και μη, προ κρίσης αλλά και μέχρι τώρα, για την θεσμοθετημένη εξάρθρωση και επιβολή προστίμων της απαγορευμένης από την Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργίας μονοπωλιακών συνασπισμών (CARTEL) σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης των πολιτών.

-Tην κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων (άρθρο 39 N. 4332/2015), που αφορούν τους μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ και η οποία επήλθε με το άρθρο 23 του Ν. 4337/2017, για τις ποινικές φορολογικές διατάξεις του ίδιου νόμου που παραβιάζουν δικαιώματα πολιτών και θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η αρχή να μην διώκεται κανείς δύο φορές για την ίδια παράβαση καθώς και να υποβάλλει σε εξέταση κάθε μάρτυρα κατηγορίας, υπονομεύοντας τις αρχές της ηθικής απόδειξης και της κατ΄ αντιδικία διεξαγωγής της ποινικής δίκης.

ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ

-Την δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στην Δικαιοσύνη και όχι μόνο των προνομιούχων.

-Την προστασία της πρώτης και μόνης κατοικίας του Έλληνα πολίτη

- Την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

-Την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά άλλως την ισοδύναμη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μονίμων κατοίκων των νησιών και των αναγκαίων ειδών διαβίωσης, υπηρεσιών παιδείας, υγείας και δικαιοσύνης

-Την οργάνωση και προστασία της ενδοεπικοινωνίας και της σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα των νησιών μας, για την ίση αντιμετώπιση των πολιτών των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας

-Την οργάνωση και προστασία αυτής της νησιωτικής συγκοινωνίας- ακτοπλοΐας, όπως σε όλες τις βιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες ακόμα και σε οποιαδήποτε κινητοποίηση των εργαζομένων, με πλοία ασφαλείας, όπως έχει νομοθετηθεί.

-Την τροποποίηση του Κ. Πολ. Δ. που υποσχέθηκε προηγούμενα ο τότε και τώρα Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του προς τους πολίτες, τους δικαστές, τους δικ. Υπαλλήλους και τους δικηγόρους, σύμφωνα με τις εκφρασμένες από θεσμοθετημένα όργανα και επιτροπές και όχι συντεχνιακά, απόψεις μας.

-Την κατάργηση του δικ. ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, των παραβόλων έφεσης και αναίρεσης και την μείωση του παραβόλου μηνύσεως.

-Την επαναφορά ισχύος της διάταξης για επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας στους δικηγόρους

-Τον καθορισμό ασφαλιστικών εισφορών και τέλους επιτηδεύματος με εισοδηματικά κριτήρια στους δικηγόρους

-Την άμεση κάλυψη των κενών των δικαστηρίων σε δικαστές, εισαγγελείς και δικ. υπαλλήλους και ειδικότερα στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου

-Την άμεση κάλυψη των πολλών κενών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου, παρά τις διαρκείς παραστάσεις και οχλήσεις μας προς το αρμόδιο Υπουργείο και τους Βουλευτές του Νομού….

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου στην ερώτηση «μια μέρα αποχής με τόσα αιτήματα θα φέρει αποτέλεσμα;» απαντά:

ΝΑΙ.

ΓΙΑΤΙ δεν είναι αποχή μόνον του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου ή των ελλήνων δικηγόρων, αλλά και όλων των ελλήνων εργαζομένων πολιτών.

ΓΙΑΤΙ η επιτυχία της με την συμμετοχή όλων των πολιτών, είναι το ζητούμενο για την αυτοοργάνωση της κοινωνίας σε μία αντίσταση για την διαφύλαξη της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, ελευθερίας και ισότητας, την υπεράσπιση του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Το πλαίσιο περί χορήγησης αδειών είναι όπως αυτό έχει καθορισθεί από τις αποφάσεις της Ολομέλειας και ειδικότερα:

*Συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης

* Κρατούμενοι (Ποινικά)– συνεχιζόμενες ποινικές δίκες  Αντιρρήσεις(Διοικητικά) –Αυτόφωρα (κρατούμενοι)
*Παραγραφές–Προθεσμίες
*Αναστολές πλειστηριασμών
*Αιτήσεις Προσωρινών Διαταγών -Συζήτηση υποθέσεων όπου έχει χορηγηθεί  προσωρινή διαταγή.
*Κατάθεση αιτήσεων υπερχρεωμένων με τις διατάξεις του νόμου 4161/13.
*Για τις ποινικές υποθέσεις στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι για πλημμελήματα που από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως έχει συμπληρωθεί εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β′ βαθμό .

Δεν απαιτείται άδεια στην κατάθεση προτάσεων (20ήμερο) και προσθήκης.

Αναβολές: Για την διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου – να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

AΠO ΤΟΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΡΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:  

  • Γραφείο Πρωθυπουργού

  • Υπουργό Δικαιοσύνης

  • Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

  • Κ.κ. Βουλευτές Ν. Κυκλάδων

  • Κ. Πρόεδρο Αρείου Πάγου

  • Κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

  • Κ. Πρόεδρο Εφετών Αιγαίου

  • Κ. Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου

  • Κ. Πρόεδρο Πρωτοδικών Σύρου

  • Κ. Εισαγγελέα  Πρωτοδικών Σύρου

  • Κ. Πρόεδρο Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου

  • Ειρηνοδικεία Περιφέρειας (Σύρου, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, ΄Ανδρου, Μήλου, Σίφνου, Κύθνου)

  • Κ.κ. Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων  Ελλάδας

  • Μέλη Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου

  • Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

  • Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων & Επιμελητών Ν. Κυκλάδων

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

  • Δήμος Σύρου Ερμούπολης

  • Δήμοι Κυκλάδων

  • Φορείς Σύρου.