Δράσεις καθαρισμού σε παραλίες και σημεία ενδιαφέροντος της Σύρου, από εθελοντές συλλόγων και ομάδων του νησιού, με αφορμή την Ημέρα του Περιβάλλοντος

Ευσυνειδησία, εθελοντισμός, πολιτισμός

Σε Αζόλιμνο, Βάρη, Φοίνικα, παραλία Βούλγαρη, Αγκαθωπές, τη σπηλιά του Φερεκύδη και άλλα σημεία του νησιού, τοπικοί Σύλλογοι, ομάδες και πολίτες, συμμετείχαν για ακόμη ένα χρόνο στον καθιερωμένο καθαρισμό των παραλιών, με αφορμή την Ημέρα του Περιβάλλοντος.

Με πρόνοια, οργάνωση, προσωπική πολύωρη εργασία και αρκετό κέφι, οι εθελοντές ομάδων και Συλλόγων της Σύρου, που ξεχύθηκαν σε παραλίες και σημεία ενδιαφέροντος, για να καθαρίσουν, με αφορμή την Ημέρα του Περιβάλλοντος, απέδειξαν για ακόμη μία φορά την περιβαλλοντική ευαισθησία και κουλτούρα, που διέπει τους κατοίκους του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στη δράση, που έγινε πλέον θεσμός, φέτος συμμετείχαν ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης, με τα τοπικά συμβούλια της Ποσειδωνίας, Φοίνικα και Βάρης, η Ναυτική Πολεμική Βάση, το σώμα Ελλήνων Προσκόπων Περιφέρειας Κυκλάδων, οι Σύλλογοι Ερασιτεχνών Αλιέων Ποσειδωνίας και Βάρης, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, με το τμήμα ιστιοπλοΐας Αγκαθωπών, το τμήμα αυτοδυτών «Syros Diving Center», το τμήμα αυτοδυτών «Salt Water Divers», ο Σύλλογος Πελοπονησίων Σύρου, ο Σύλλογος Ηπειρωτών, ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Η Σοφία της Παράδοσης», ο Όμιλος Φουσκωτών Σύρου, ο Σύλλογος Μέγα Γιαλού και ο Σύλλογος Προσωπικού του ΟΤΕ.

«Αγαπάμε τη φύση, φροντίζουμε το περιβάλλον»

Στην Αζόλιμνο, την μέριμνα για τον καθαρισμό της παραλίας, ανέλαβε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μάννα, τα μέλη του οποίου έστειλαν στις σακούλες των απορριμμάτων οτιδήποτε δεν συνάδει με τη χρυσή άμμο και το γαλάζιο της θάλασσας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Νικητίδου Ελπίδα, σημείωσε, πως "ο σύλλογός μας, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος, και φέτος, ανταποκρίθηκε με τα δραστήρια και ευαισθητοποιημένα παιδιά μας, στέλνοντας ένα μήνυμα δράσης για ένα καθαρό περιβάλλον". 

Όπως εξήγησε, "όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, καθαρίσαμε την παραλία της Αζολίμνου - ένας λόγος παραπάνω φέτος, για τη Γαλάζια Σημαία που θα έχουμε στην παραλία μας. Στη συνέχεια οι λιλιπούτειοι καλλιτέχνες μας, πάνω σε ακουαρέλες, ζωγράφισαν το προσωπικό τους μήνυμα για την ημέρα αυτή και αφού θα πλαστικοποιήσουμε τις ζωγραφιές τους οι περισσότερες θα εκτεθούν στην παραλία μας, όπως γίνεται τα τελευταία καλοκαίρια. Τέλος, έγραψαν και κρέμασαν ευχούλες στο “Δέντρο των Ευχών“, το οποίο φέτος θα φυτευτεί στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Να τονίσω, ότι θα είναι η τρίτη δενδροφύτευση του “Δέντρου ρων Ευχών. Η πρώτη¨πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό σχολείο του Μάννα και η δεύτερη στο χώρο του Ι.Ν των Αγ Αναργύρων στο Μάννα, έτσι ώστε μετά από κάποια χρόνια και αυτοί να δείχνουν στα δικά τους παιδιά την καλή τους πράξη για το περιβάλλον".

Επίσης, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου, κ. Κωνσταντίνο Μίμογλου, όταν ο Σύλλογος πληροφορήθηκε ότι φέτος το καλοκαίρι στην παραλία της Αζολίμνου δεν υπήρχε πρόβλεψη για παγκάκια, "αναζητήσαμε μέσα από τα μέλη μας εκείνους που θα μπορούσαν να προσφέρουν για να έχουμε παγκάκια στη παραλία. Στείλαμε γραπτώς την επιθυμία μας στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου και μετά από την σύμφωνη γνώμη τους, προχωρήσαμε στην κατασκευή τους. Συγκεκριμένα, ο σύλλογος αγόρασε τα ξύλα, τα χρώματα και τα μεταλλικά εξαρτήματα, και οι τα μέλη μας, κ.κ. Ρηγούτσος Ισίδωρος, Ρούσσος Ιωάννης, Δάσκος Ιωάννης και Δάσκος Μιχαήλ, με προσωπική τους ενασχόληση, κατασκεύασαν τα παγκάκια. Όλοι μας τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ".

Στη Βάρη, μικροί και μεγάλοι εθελοντές πήραν τις τσουγκράνες τους και “χτένισαν” όλη την παραλία, προκειμένου να μη μείνει κανένα σκουπίδι πίσω τους, ενώ βοήθησαν και λουόμενοι, που απολάμβαναν το μπάνιο τους νωρίς το πρωί.

Στην παραλία των Αγκαθωπών, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων κατασκεύασε επαναχρησιμοποιούμενα τασάκια, τα οποία και τοποθέτησε στην παραλία, τοποθετώντας, μάλιστα και ένα μήνυμα στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν, τόσο τους κατοίκους του νησιού, όσο και τους επισκέπτες, που χρησιμοποιούν την παραλία. «Ένα πεταμένο τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο», αναγράφεται στα τασάκια παραλίας, ενώ ακόμη μία επιγραφή, παρακαλεί τους χρήστες να τα επιστρέψουν στην αρχική τους θέση, ώστε να χρησιμοποιηθούν και από τους υπόλοιπους.

Παράλληλα, νεαρά, αλλά και μεγαλύτερα σε ηλικία, μέλη του τμήματος ιστιοπλοΐας Αγκαθωπών, του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, μαζί με τα τμήματα αυτοδυτών, σάλπαραν με μικρά ιστιοφόρα και φουσκωτά σκάφη και βούτηξαν στα νερά της παραλίας, καθαρίζοντας και τον βυθό, ο οποίος παρά την καθαρότητα των νερών του, έκρυβε αρκετές αρνητικές “εκπλήξεις”, αποτέλεσμα ασυνείδητων πράξεων ρύπανσης.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ενδελεχής καθαρισμός της άμμου της παραλίας, καθώς και του δρόμου, ο οποίος στις άκρες του συγκεντρώνει όγκο κλαδιών και φύλλων από τα αρμυρίκια, τα οποία παρασύρονται από τον άνεμο.

Μεγάλος όγκος απορριμμάτων, ανασύρθηκε και από την παραλία Βούλγαρη, όπου οι εθελοντές, με ενέργεια και θέληση, αψηφώντας την καλοκαιρινή ζέστη, μάζεψαν περισσότερες από οκτώ μεγάλες σακούλες, γεμάτες με σκουπίδια, παρά το γεγονός, πως πρόκειται για μία εκ των λιγότερο επισκέψιμων παραλιών του νησιού.

Οι εθελοντές, που συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Φοίνικα, μαζί με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, ταυτόχρονα με τον καθαρισμό της παραλίας, έβαψαν τους στύλους φωτισμού, καθάρισαν τον παραλιακό δρόμο, από σκουπίδια και πεσμένα φύλλα και όλα αυτά, φορώντας χαρακτηριστικά μπλουζάκια, που διανεμήθηκαν, με το μήνυμα «Αγαπάμε τη φύση – Φροντίζουμε το περιβάλλον».

LIFE Debag, ΝΤΠ και εθελοντές εν δράση

Στην ευρύτερη περιοχή της σπηλιάς του Φερεκύδη, βρέθηκαν η εθελοντική ομάδα του προγράμματος LIFE Debag και το “πρόσωπο” της καμπάνιας, κ. Νίκος Παπαδάκης, η Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου, μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, κ. Μάριος Βουτσίνος, οι οποίοι “εξαφάνισαν” όσες περισσότερες πλαστικές σακούλες και σκουπίδια ήταν δυνατόν, από το παρθένο αυτό σημείο του νησιού, με την εκπληκτική θέα, που όμως μαστίζεται από ρύπανση, καθώς βρίσκεται πλησίον της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ της Σύρου.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως η ομάδα του LIFE Debag, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Εβδομάδας Χωρίς Πλαστική Σακούλα, διοργάνωσαν ενημερωτική – μουσική εκδήλωση, όπου δύο κορυφαίοι ευρωπαίοι επιστήμονες, ο κ. F. Galgani, επικεφαλής του τεχνικού group για τα θαλάσσια προγράμματα στην Ευρώπη, καθώς και η κ. F. Claro, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, επικεφαλής του τεχνικού group για τις θαλάσσιες χελώνες στη Γαλλία, ενημέρωσαν το κοινό, για τις επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον και τις σύγχρονες τεχνικές απομάκρυνσής τους. Αμέσως μετά, το Συριανό συγκρότημα «Νέα Τάξη Πραγμάτων», ανέλαβε με επιτυχία την ψυχαγωγία του κόσμου, που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Μιαούλη, περνώντας με τη μουσική τους οικολογικά μηνύματα, τόσο μέσα από το τραγούδι «Τρεις λέξεις μόνο», που μιλά για τρεις τρόπους για να προστατευθεί ο πλανήτης από τα απορρίμματα, όσο και μέσα από το freestyle rap, τον αυτοσχεδιασμό, δηλαδή, μέσα από λέξεις, που έδωσε το ίδιο το κοινό, μέσα στις οποίες – όπως ήταν φυσικό – υπήρχε και η λέξη «σακούλα».