Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, σχετικά με τα κριτήρια επιλογής ψαρικών, ανάλογα με την εποχή, για τη μείωση της υπεραλίευσης ξεκινά το WWF Ελλάς

«Ψαράκι και στο μέλλον»

Λόγω του ολοένα αυξανόμενου κινδύνου συρρίκνωσης του πληθυσμού των ψαριών εξαιτίας της υπεραλίευσης, το WWF συνέταξε εγχειρίδιο ψαριών και ψαρικών, για την έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών.

Πρεσβευτής της πρωτοβουλίας αυτής είναι ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος έχοντας ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να κρατηθεί ζωντανή η γευστική μας παράδοση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το WWF έχει δει από κοντά τον αντίκτυπο της υπεραλίευσης που σπέρνει τον “τρόμο” στις θάλασσες. Μαζί, στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τον κίνδυνο να χαθεί όχι μόνο ένα κομμάτι της διατροφής μας, αλλά και της θάλασσάς μας.

Στο σχετικό εγχειρίδιο υπάρχουν πληροφορίες για το ελάχιστα επιτρεπόμενο μέγεθος ψαριών προς κατανάλωση, η περίοδος που πρέπει να καταναλώνονται, καθώς και από ποιες περιοχές του κόσμου είναι καλύτερα να αποφεύγεται η κατανάλωση ψαρικών και ψαριών.

Η εκστρατεία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της φιλόδοξης συνεργασίας του WWF σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές για τις παγκόσμιες οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης και της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών.

«Ο βυθός κρύβει ένα τρομακτικό μυστικό! Ενώ εμείς απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας θαλασσινά, ένα έγκλημα συμβαίνει στο πιάτο μας. Το 93% των αξιολογημένων αποθεμάτων στη Μεσόγειο απειλείται. Διπλάσιοι αλιευτικοί στόλοι από όσους η θάλασσα μπορεί να αντέξει πασχίζουν να καλύψουν τη ζήτηση, συχνά αλιεύοντας παράνομα ή και μικρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ούτε μία φορά! Το να αλιεύουμε όποια και όσα ψάρια μπορούμε ίσως να φαίνεται επικερδές, όμως οι συνέπειες είναι τρομακτικές», σημειώνει η Οργάνωση.

Η υπεραλίευση καταστρέφει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, πλήττει πολλά είδη θαλάσσιων οργανισμών και απειλεί την τροφή και το εισόδημα εκατομμύριων ανθρώπων, στην Ελλάδα και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF:

•η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και το 50% προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες

•το ψάρι καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες 3 δισ. ανθρώπων σε πρωτεΐνη

•το ψάρι και τα θαλασσινά εξασφαλίζουν εισόδημα για περισσότερους από 800 εκατομμύρια ανθρώπους που απασχολούνται στην αλιεία, την επεξεργασία και άλλες σχετικές υπηρεσίες

•ο καθένας μας καταναλώνει κατά μέσο όρο 19,2 κιλά ψαρικών ετησίως – τη διπλάσια ποσότητα απ’ ότι 50 χρόνια πριν.

•παγκοσμίως, το 90% των ιχθυαποθεμάτων απειλείται από την υπεραλίευση

Μέσα από τη συνεργασία και τη δράση κατά της υπεραλίευσης, «διεκδικούμε μια καλύτερη σχέση με τη θάλασσα, για εμάς και τις επόμενες γενιές, ενημερώνουμε για τα οφέλη της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών για την κοινωνία, τη θάλασσα και τον άνθρωπο, προσφέρουμε κίνητρα και λύσεις στον επιχειρηματικό κόσμο ώστε να διατίθενται βιώσιμα ψαρικά στις τοπικές αγορές, προωθούμε νομοθετικές ρυθμίσεις και χαράσσουμε νέες κατευθύνσεις για την ενίσχυση της βιώσιμης αλιείας και τεκμηριώνουμε τις προτάσεις μας με επιστημονικές μελέτες και έρευνες πεδίου», σημειώνεται, ενώ τονίζεται ότι «στηρίζουμε τη βιώσιμη αλιεία και την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια και δίνουμε την ευκαιρία στη θάλασσα να αναπληρώσει όσα μας προσφέρει. Για να απολαμβάνουμε υγιείς θάλασσες και ψάρι για πάντα! Η αλλαγή ξεκινά στο πιάτο σου!»

Το σύνθημα της εκστρατείας είναι “Διαλέγουμε ψαρικά υπεύθυνα για να εξασφαλίσουμε, ότι θα έχουμε ψαράκι και στο μέλλον!”