Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου

Αυθόρμητες και οργανωμένες εμπειρίες

Την “αγκαλιά” του σε 20 παιδιά εργαζομένων οικογενειών άνοιξε από την 1η Αυγούστου το Θερινό Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου με τη μέριμνα των νηπιαγωγών Πόπη Παγώνη και Βίκυ Κοτσοκώστα. 

Οι δράσεις πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα. 

Τα παιδιά απασχολούνται και μαθαίνουν μέσα από έναν συνδυασμό αυθόρμητων και οργανωμένων εμπειριών που ξεκινάνε προπάντων από τα ίδια τα παιδιά, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες  τους και μέσα από εμπειρίες που οργανώνουν οι εκπαιδευτικοί του θερινού εργαστηρίου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Ειδικότερα τα παιδιά σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς επιλέγουν να ασχοληθούν ανά εβδομάδα και με μια θεματική ενότητα που κινητοποιεί το ενδιαφέρον τους και την περιέργειά τους  Ως εκ τούτου, η γνώση «συνοικοδομείται» μέσα από τις εμπειρίες και τα ερεθίσματα που τους προσφέρονται. Πιο συγκεκριμένα ,τα παιδιά του θερινού εργαστηρίου ασχολούνται με μια πληθώρα δραστηριοτήτων.

Εποικοδομητικές δραστηριότητες

Μέσα από το παιχνίδι, τόσο το ελεύθερο όσο και το οργανωμένο, το ομαδικό ή το ατομικό τα παιδιά  έχουν την ευκαιρία εκτός από την ψυχαγωγία και τα θετικά συναισθήματα που τους προκαλούνται να μάθουν να συνεργάζονται, να μοιράζονται, να λύνουν τυχόν συγκρούσεις που ίσως προκύψουν , καταστάσεις που θα τα βοηθήσουν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους. 

Επίσης, στα παιδιά παρέχονται «ανοιχτά» υλικά  για τις κατασκευές τους δηλαδή υλικά με πολλές δυνατότητες και κυρίως ανακυκλώσιμα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και υλικά  που ενεργοποιούν τη φαντασία τους (πχ υφάσματα) . 

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά μεταμφιέζονται , παίρνουν ρόλους, δραματοποιούν και συνεργάζονται. Τα παιδιά του θερινού εργαστηρίου ασχολούνται επίσης και με το κουκλοθέατρο, ώρα ψυχαγωγίας και «μαγείας» για τα παιδιά. Έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις και στη συνέχεια να φτιάξουν , τις δικές τους ιστορίες και να τις δραματοποιήσουν . Επιπλέον μέσα από μουσικοκινητικές δραστηριότητες τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συντονίσουν  τα μέλη του σώματος τους , να γνωρίσουν το ρυθμό και να εκφραστούν μέσα από την κίνηση στο χώρο. 

Εξωτερικές από-δράσεις

Τέλος, κάθε Παρασκευή τα παιδιά συμμετέχουν σε διάφορες εξωτερικές δράσεις όπως στο πρόγραμμα «Παραμυθοπαιχνιδίσματα» της παιδικής βιβλιοθήκης του δήμου μας , στο οποίο συμμετέχει ενεργά η εκπαιδευτικός τους Πόπη Παγώνη καθώς και μια ομάδα εκπαιδευτικών –εθελοντών, ή σε επισκέψεις έξω από το κέντρο της πόλης με πούλμαν όπως ο Ιππικός όμιλος. 

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές κάθε Παρασκευή, συμπληρώνουν το εβδομαδιαίο  πρόγραμμα.