Δύναμη και κουράγιο άντλησαν στη φιλόξενη αγκαλιά της Σύρου 23 παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ της Αρμενίας

Αγάπη, το μεγαλύτερο «φάρμακο» της ψυχής

«Καταφύγιο» αγάπης και συμπαράστασης σε 23 παιδιά από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ που «έχασαν» τον πατέρα τους στις πρόσφατες συγκρούσεις της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, αποτέλεσε για δέκα ημέρες η Σύρος, συνεχίζοντας μία παράδοση δύο δεκαετιών που αποδεικνύει ότι, εκτός από νησί του πολιτισμού, αποτελεί και νησί της αλληλεγγύης. 

Η ομάδα φιλοξενήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στις ανακαινισμένες κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις των Φρερ στο Κίνι, με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. 

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν δύναμη και κουράγιο, απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα του Αιγαίου, αλλά και να επισκεφτούν ιστορικούς χώρους του νησιού, όπως το Δημαρχιακό Μέγαρο και το Στρατόπεδο Λοχαγού «Ζαφείρη Αποστόλου», όπου στο παρελθόν λειτουργούσε ως Ορφανοτροφείο, φιλοξενώντας μεγάλο αριθμό παιδιών από την Αρμενία.

21 χρόνια ανοιχτής αγκαλιάς

«Για 21η χρονιά, επισκεφτήκαμε το νησί, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Ελλάδας και του Υπουργείου Εξωτερικών του Ναγκόρνο Καραμπάχ» δήλωσε στο web tv της «Κοινής Γνώμης» ο επικεφαλής της Επιτροπής κ. Χατζίκ Χατζατουριάν.

Όπως εξήγησε, η ιδιαίτερη αυτή σχέση της Σύρου με το Ναγκόρνο Καραμπάχ ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες, όταν με πρωτοβουλία του πρώην Δήμου Άνω Σύρου φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά στο νησί 20 παιδιά αγωνιστών που σκοτώθηκαν στον πρώτο πόλεμο ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν (1988 – 1993). 

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι εορτάστηκε η συμπλήρωση 20 χρόνων από την πρώτη αποστολή παιδιών του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο νησί, καθώς και η επέτειος των 100 χρόνων από την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.

Οι μαύρες σελίδες γεμίζουν ξανά…

«Τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε ορφανά παιδιά, αλλά αριστούχους μαθητές, παιδιά από πολύτεκνες οικογένειες και φτωχά παιδιά. Δυστυχώς φέτος γυρίσαμε 21 χρόνια πίσω και όλα τα παιδιά που βρέθηκαν στο νησί έχουν χάσει τον πατέρα τους στον πόλεμο που άρχισε στις 2 Απριλίου 2016 και διήρκησε κάποιες μέρες. Μάλιστα, ένα εξ’ αυτών έχασε τον αδερφό του», σημείωσε ο κ. Χατζατουριάν. 

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την τοπική κοινωνία της Σύρου, η οποία από την πρώτη κιόλας στιγμή «αγκάλιασε» αυτά τα παιδιά, γεννώντας μέσα τους την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, γεμάτο αγάπη αλλά και ειρήνη. «Η Σύρος έτρεφε πάντα μεγάλη αγάπη προς τους Αρμένιους. Το 1922 ήρθαν εδώ 2.000 ορφανά παιδάκια τα οποία φιλοξενήθηκαν στο νυν στρατόπεδο της Ερμούπολης. Η θάλασσα, ο ήλιος αλλά και η εγκαρδιότητα των Συριανών αποτελούν «φάρμακο» για την ψυχή αυτών παιδιών» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η Σύρος κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους. «Κάθε χρόνο επισκέπτομαι το Ναγκόρνο Καραμπάχ και συναντώ αυτά τα παιδιά. Μπαίνοντας στο φτωχικό σπίτι τους, τα πρώτα πράγματα που αντικρίζεις είναι η εικόνα του σκοτωμένου πατέρα, στη συνέχεια μια μικρή ελληνική σημαία και δίπλα μία καρτ-ποστάλ ή φωτογραφίες που έχουν από τη Σύρο».

«Τα παιδιά αισθάνονται σαν στο σπίτι τους»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζατουριάν κατέστησε γνωστό πως βρίσκεται υπό σύσταση ο Σύλλογος Φιλίας Ναγκόρνο Καραμπάχ και Ελλάδας – Σύρου, στον οποίο θα εγγραφούν 450 παιδιά, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια φιλοξενήθηκαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. 

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όσο και το Ιδιωτικό Σχολείο «Άγιος Γεώργιος» που κάθε χρόνο ανοίγει τις πόρτες του κατασκηνωτικού κέντρου της στο Κίνι και περιβάλλει τα παιδιά από την Αρμενία με περισσή αγάπη. «Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η θάλασσα και η αγάπη όλων των κατοίκων του νησιού βοηθούν τα παιδιά να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους.

«Είμαστε πλέον μια οικογένεια»

Για τους ισχυρούς δεσμούς αγάπης μεταξύ της Σύρου και του Ναγκόρνο Καραμπάχ μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» και ο Αρχιεπίσκοπος των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων, Σεβασμιώτατος Χορέν Ντογραματζιάν. «Οι δύο αυτές πόλεις είναι πλέον μία οικογένεια, που ανταμώνει κάθε καλοκαίρι. Οι σχέσεις τους έχουν βαθιές ρίζες και ο στόχος είναι κοινός. Να μεταδώσουν το μήνυμα ότι η αγάπη μπορεί να φέρει ειρήνη στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας με τη σειρά του εγκάρδιες ευχαριστίες στον Δήμο και στους Φρερ για την πολυετή στήριξή τους. 

Σημειώνεται ότι η ομάδα από την Αρμενία αναχωρεί σήμερα από τη Σύρο με προορισμό τον Πειραιά. Εκεί, θα φιλοξενηθεί στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας με στόχο να επισκεφτεί ιστορικούς χώρους της Αθήνας και μουσεία, μέσα από τα οποία θα έρθει σε επαφή με τον Ελληνικό Πολιτισμό. 

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας των παιδιών στη Σύρο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη μουσικοχορευτική παράσταση στις εγκαταστάσεις των Φρερ στο Κίνι με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου «Άρωμα Παράδοσης» και της μουσικής ομάδας «Το Μυστικό Μπουζούκι» του Αρίστου Βαμβακούση