Θετικότατες εντυπώσεις άφησε η συμμετοχή σπουδαστών του ΔΙΕΚ Σύρου στο 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού

«Η μαγειρική είναι εξέλιξη»

Τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν τα δύο προηγούμενα χρόνια στο ΔΙΕΚ Σύρου, ξεδίπλωσαν ενώπιον κοινού, καταξιωμένων σεφ και γευσιγνωστών, οι σπουδαστές της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας», στην έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού «Syros GrEATings».

Με τη βοήθεια των εκπαιδευτών τους, Κωνσταντίνο Μπουγιούρη και Δημήτρη Πλυτά, οι σπουδαστές παρουσίασαν τρεις παραδοσιακές συνταγές του νησιού: πιλάφι με πτερωτό κυνήγι, κεφτέδες με λουκάνικο συριανό και βραστά αυγά τηγανισμένα. Για τη δημιουργία του μενού χρησιμοποιήθηκαν τοπικά προϊόντα, τα οποία σε συνδυασμό με την άψογη εκτέλεση, προσέφεραν ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα. Η πειθαρχία, η αμεσότητα και οι συντονισμένες κινήσεις των σπουδαστών, οι οποίοι ανταπεξήλθαν με επιτυχία στο έργο τους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο στους θεατές, όσο και στην παρουσιάστρια του φεστιβάλ κ. Ιωάννα Σταμούλου με την ευχή για μία καλή μελλοντική επαγγελματική αποκατάστασή τους.

Η Διεύθυνση του ΔΙΕΚ απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο στους απόφοιτους σπουδαστές όσο και στους εκπαιδευτές τους, ευχόμενη μία ακόμη καλύτερη συνεργασία στο επόμενο εκπαιδευτικό έτος.

Τα συν και τα πλην της μαγειρικής δημιουργίας

Λίγο πριν τη έναρξη του νέου κύκλου μαθημάτων, ο κ. Μπουγιούρης μιλάει στην «Κοινή Γνώμη» για την προσπάθεια των εκπαιδευτών του ΔΙΕΚ να μυήσουν τους σπουδαστές στο δύσκολο χώρο της κουζίνας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η μαγειρική δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο, όπου το ταλέντο είναι απαραίτητο. Η μαγειρική θέλει διάβασμα και πολλή δουλειά. Καλό είναι να συμμετέχουν παιδιά, τα οποία είναι έξυπνα, καθώς έχει σταματήσει πλέον να γίνει μάγειρας, όπως δεν ήξερε τι να κάνει σε επαγγελματικό επίπεδο». Υπογράμμισε μάλιστα πως η κουζίνα δεν είναι παιχνίδι. «Όταν όλοι οι άλλοι γλεντάνε πρέπει να δουλεύεις, όταν όλοι οι άλλοι κάνουν διακοπές, εσύ πρέπει να είσαι στην κουζίνα, Χριστούγεννα, Πάσχα, αργίες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαγειρική είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα. «Αυτό που εξηγούμε στα παιδιά από το πρώτο κιόλας μάθημα είναι πως για να εξελιχθούν, χρειάζεται να διανύσουν πάρα πολλά χρόνια και να θυσιάσουν ώρες από τον προσωπικό σου χρόνο που θα αφιέρωναν στην οικογένεια, στους φίλους και στον εαυτό σου για διάβασμα και πρακτική» δήλωσε ο κ. Μπουγιούρης, διευκρινίζοντας ότι η μαγειρική έχει δύο «πρόσωπα» τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοεί, όποιος είναι αποφασισμένος να ασχοληθεί σοβαρά μαζί της. «Είναι μια δουλειά, που περιέχει πάντα τη δημιουργία. Η κάθε μέρα είναι καινούρια και δεν ρουτινιάζεις εύκολα. Δεν λείπουν όμως και τα πλην».

Κ. Μπουγιούρης: «Αν είσαι καλός μάγειρας, θα έχεις πάντα δουλειά»

Ωστόσο, δεν έκρυψε ότι οι ικανοί, αλλά και όλοι όσοι διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, έχουν πολλές  ευκαιρίες να αποδείξουν στην πράξη ότι αξίζουν μία θέση στην κουζίνα. «Με κρίση ή χωρίς, αν είσαι καλός, θα έχεις πάντα δουλειά και μάλιστα με καλές απολαβές», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η μεγάλη συμμετοχή σπουδαστών στον πρώτο κύκλο μαθημάτων που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο ήταν καθοριστική για τη συνέχιση της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας». «Μέσα σε τέσσερις ημέρες από την έναρξη των αιτήσεων, συμπληρώθηκαν τα τμήματα και πολλά παιδιά έμειναν εκτός, λόγω έλλειψης χώρου».

«Η γνώση δεν σταματά ποτέ»

Όπως εξηγεί ο κ. Μπουγιούρης, οι σπουδαστές καλούνται να αποδείξουν ότι ανεξάρτητα από την επιθυμία τους να ασχοληθούν με τη μαγειρική, μπορούν και να τα καταφέρουν, αντλώντας τις απαραίτητες γνώσεις που τους προσφέρονται. «Εγώ δεν θα κρίνω ποια παιδιά έχουν τα φόντα ή τη στόφα του μάγειρα, αυτό θα το δείξει η δουλειά τους στο μέλλον. Εγώ αυτό που έχω να κάνω είναι να τους διδάξω όσο καλύτερα μπορώ, τα καλά και τα κακά της κουζίνας και να του προσφέρω την τεχνογνωσία που τριάντα χρόνια τώρα απέκτησα μέσα στις κουζίνες και βάσει των διπλωμάτων που έχω και της εμπειρίας μου στη διεθνή και στη δημιουργική ελληνική κουζίνα γνωρίζω» επισημαίνει, εκφράζοντας την άποψη ότι η γνώση δεν σταματά ποτέ. «Εγώ πρόπερσι έκανα το διδακτορικό μου πάνω στο FRG. Αποφάσισα λοιπόν να κάτσω πάλι επτά μήνες στα θρανία, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει χρονιά χωρίς να κάνω κάποια επιμόρφωση. Η μαγειρική είναι εξέλιξη, δεν μένεις σταθερός. Και είναι ατέλειωτη».

Ο πρώτος λόγος στα τοπικά προϊόντα

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπουγιούρης καθιστά σαφές ότι πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη δική του «τέχνη», όσο και στα μαθήματα κατέχουν τα τοπικά προϊόντα. «Τόσο εγώ, όσο και πολλοί άλλοι προσπαθούμε να τους δίνουμε χώρο, ακόμα κι αν έχουμε κάποιες ενστάσεις με τους τοπικούς παραγωγούς. Υπάρχουν όμως καινούριες προτάσεις, αξιόλογες, οι οποίες μπορούν να καρποφορήσουν και να αποδώσουν μοναδικά προϊόντα. Όταν  έχεις ένα μοναδικό προϊόν, αξίζει να είναι ακριβό, γιατί όταν είναι μοναδικό, γίνεται μονάκριβο». Υποστηρίζει μάλιστα πως με τις απαραίτητες οδηγίες, η τοπική παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει, να εξελιχθεί και να αναδειχθεί όπως της αρμόζει. «Οι αλιείς θα πρέπει να ελέγχουν τον χρόνο που αφήνουν τα ψάρια στον ήλιο όταν σηκώνουν τα δίχτυα, οι παραγωγοί να προσέχουν τα λαχανικά τους, να χρησιμοποιούν τα σωστά λιπάσματα και να εξασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων τους. Ένας καλός μάγειρας πρέπει να έχει καλή πρωτογενή παραγωγή. Χωρίς αυτή δυστυχώς όσο και μάγος να είσαι, δεν μπορείς να δημιουργήσεις».

Νέοι παραγωγοί στην ηλικία και το μυαλό

Καταλήγοντας, ο κ. Μπουγιούρης εκφράζει την ικανοποίησή του για την αθρόα συμμετοχή νέων παραγωγών στο 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού Σύρου, που αποτέλεσε μία φωτεινή ελπίδα για την ανάπτυξη της τοπικής γαστρονομίας. «Στηρίξαμε αυτή την πρωτοβουλία, για να δείξουμε ότι εδώ υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι όχι μόνο στην ηλικία, αλλά και στο μυαλό. Δημιουργήσαμε αυτό το φεστιβάλ για να παροτρύνουμε και τους υπόλοιπους να δουν πως αν αφιερώσουν τον κατάλληλο χρόνο στα προϊόντα τους, θα μάθουν περισσότερα πράγματα, θα αποκτήσουν τεχνογνωσία πάνω στη δουλειά τους και τότε, τα πράγματα θα είναι καλύτερα για όλους μας».