Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

«Δίνετε δύναμη στην κοινωνία»

Την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων γιόρτασαν και τίμησαν τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε μία βραδιά με φαγητό, χορό, αλλά και πολύ δυνατά μηνύματα.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίνει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, η οποία ωστόσο, όπως επισημαίνεται και από τους δύο Οργανισμούς, μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής.

Στην εκδήλωση, για την ημέρα τιμής, προς τους μάχιμους – και ουχί απόμαχους – της ζωής, το «παρών» έδωσε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, κ. Γιάννης Χαρίτος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, κ. Δημήτρης Νταλαχάνης, εκπρόσωποι των Εκκλησιών και πλήθος μελών των ΚΑΠΗ του Δήμου.

«Όχι άλλη αδιαφορία»

Για το χαιρετισμό, το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Χαρίτος, ο οποίος σε έντονα πολιτικό ύφος, στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων, με τη χρήση δακρυγόνων και χημικών. «Αυτός ήταν ο εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα 3ης Ηλικίας για την κυβέρνηση», σημείωσε.

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ο κ. Χαρίτος τόνισε, πως «η 1η του Οκτώβρη δεν καθιερώθηκε μόνο για φαγητό, κρασί και χορούς, όπως μας την παρουσίαζαν τόσα χρόνια, αλλά αυτή την ημέρα, πρέπει να ακούγονται και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην υγεία, στην περίθαλψη και στην προστασία των γηρατειών. Γι’αυτό, εμείς, οι συνταξιούχοι της Σύρου, απόμαχοι της εργασίας, στέλνουμε αυτή την ημέρα το δικό μας μήνυμα, σε όλους τους απόμαχους του κόσμου. Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό τιμής, αισιοδοξίας και συμπαράστασης, σε όλους τους απόμαχους του μόχθου, τα “περήφανα γηρατειά”».

Όπως υπογράμμισε, η τρίτη ηλικία είναι ένα στάδιο της ζωής, «που κανείς δε ζήλεψε, αλλά και κανείς δεν μπορεί να αποφύγει», επισημαίνοντας, πως «η μέριμνα για τους ηλικιωμένους, έχει παγκόσμια καθιερωθεί ως χρέος και καθήκον της πολιτείας και δικαίωμα αναφαίρετο κάθε απόμαχου της δουλειάς», ενώ αντιπαρέβαλλε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ηλικιωμένοι σε άλλες χώρες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, κάνοντας ευθεία επίθεση, τόσο σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και στην παρούσα, αναφερόμενος στις προεκλογικές της εξαγγελίες, που εν τέλει δεν πραγματοποιήθηκαν.

«Από έργα υστερούμε, στα λόγια είμαστε πρώτοι», σχολίασε, «καιρός είναι, όμως, να υπάρξει σωστή μέριμνα και περίθαλψη για τους απόμαχους της δουλειάς, που είναι η ρίζα της ζωής. Όχι πια άλλη αδιαφορία για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας».

Αναγνώριση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, στο χαιρετισμό του ευχήθηκε στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, «που βεβαίως, δεν θα πρέπει να σας θυμόμαστε μόνο την ημέρα της Παγκόσμιας Ημέρας για την 3η Ηλικία, αλλά θα πρέπει όλο το χρόνο, να σας δείχνουμε την αγάπη μας, το σεβασμό μας, την αναγνώριση προς εσάς, διότι είστε ο κύριος λόγος, για τον οποίο εμείς οι νεότεροι βρισκόμαστε εδώ, προσπαθούμε, παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον και αισιοδοξούμε για μία καλύτερη εξέλιξη των πραγμάτων».

Παράλληλα, ο κ. Μαραγκός ειδική μνεία έκανε για την πολιτιστική και κοινωνική δραστηριοποίηση των μελών των ΚΑΠΗ, φέρνοντας ως παράδειγμα δύο δράσεις, αυτή της παραγωγής δικής τους ταινίας, με δική τους μουσική σύνθεση, στο Φεστιβάλ AnimaSyros, αλλά και την Ομάδα Παραμυθιών, με την οποία ηλικιωμένοι επισκέπτονται σχολεία, προκειμένου να διαβάσουν παραμύθια στα μικρά παιδιά.

Τέλος ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, καθώς και τους εργαζομένους στα ΚΑΠΗ του Δήμου, ενώ έκλεισε, ευχόμενος του χρόνου, ακόμη περισσότερα μέλη των ΚΑΠΗ να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα προς τιμήν τους, τονίζοντας, πως «ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα πολλά χρόνια, σας έχουμε ανάγκη. Ένα χάδι σας, έναν καλό λόγο και – κακά τα ψέματα – λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, ακόμη και την οικονομική βοήθεια με το “χαρτζιλίκι” προς τα παιδιά και τα εγγόνια. Δίνετε δύναμη στην κοινωνία με την εθελοντική σας προσφορά, με την κοινωνική σας παρουσία». 

Ετικέτες: