Ενημερωτική συνάντηση στη Σύρο για τον μητρικό θηλασμό

Ευχάριστη εμπειρία για κάθε μητέρα

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, πραγματοποιήθηκε χθες στην Παιδική Χαρά του Ιερού Ναού Παναγίτσας, στα Χρούσσα ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Θηλασμός: Από τη θεωρία στην πράξη».

Τη συζήτηση συντόνισε η υπεύθυνη του Κέντρου Πληροφόρησης Θηλασμού Σύρου και μητέρα τριών κοριτσιών, Αργυρένια Παραμάνη, δίνοντας απαντήσεις σε μέλλουσες και νυν μητέρες σχετικά με τον θηλασμό.

Τα Κέντρα Πληροφόρησης Θηλασμού (ΚΠΘ) λειτουργούν σαν πηγές πληροφόρησης και υποστήριξης για τον μητρικό θηλασμό σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν Σύμβουλοι ή Ομάδες του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος. Διαθέτουν το έγκυρο υλικό του Συνδέσμου και οργανώνουν συναντήσεις με στόχο τη στήριξη και ενθάρρυνση από μητέρα προς μητέρα.

Οι Συντονίστριες των ΚΠΘ είναι μητέρες που μοιράζονται την εμπειρία τους ως θηλάζουσες μητέρες για να στηρίξουν και να ενθαρρύνουν άλλες μητέρες στην κατάκτηση της τέχνης του θηλασμού, με στόχο ο θηλασμός να γίνει μια ευχάριστη εμπειρία για κάθε μητέρα. Πηγή πληροφόρησής και υποστήριξης τους αποτελεί η La Leche League International.

Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος - La Leche League Greece είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, ανεξάρτητη από θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, που προσφέρει πληροφόρηση, ενθάρρυνση και υποστήριξη σε μητέρες που θέλουν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Εκπροσωπεί στη χώρα μας το Διεθνή Σύνδεσμο Θηλασμού, La Leche League International (LLLI), που είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη οργάνωση θηλασμού στον κόσμο, με παραρτήματα σε 72 χώρες. Από το 1979 συμβουλεύει τον OHE σε θέματα θηλασμού και συνεχίζει να συνεργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση και με άλλους διεθνείς φορείς.

Απαραίτητη τροφή για ένα υγιές μωρό

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Συνδέσμου, η μητρότητα μέσω του θηλασμού είναι ο πιο φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να κατανοηθούν και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του μωρού. Μητέρα και μωρό έχουν ανάγκη να είναι μαζί από νωρίς και συχνά για να εδραιωθεί μια ικανοποιητική σχέση μεταξύ τους και μια επαρκής παραγωγή γάλακτος. Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, το μωρό έχει επιτακτική ανάγκη να είναι μαζί με τη μητέρα του, που είναι τόσο βασική όσο και η ανάγκη του για τροφή. Το ανθρώπινο γάλα είναι η φυσική τροφή για τα μωρά που ικανοποιεί με μοναδικό τρόπο τις μεταβαλλόμενες ανάγκες τους. Ο Σύνδεσμος σημειώνει επίσης ότι για ένα υγιές, τελειόμηνο μωρό το μητρικό γάλα είναι η μόνη απαραίτητη τροφή γι’ αυτό, μέχρι να δείξει σημάδια ότι χρειάζεται στερεές τροφές, περίπου στο μέσον του πρώτου χρόνου της ζωής του. Ιδανικά, η σχέση θηλασμού συνεχίζεται μέχρι το μωρό να πάψει να την έχει πια ανάγκη. Η συνειδητή και ενεργή συμμετοχή της μητέρας στη γέννα βοηθάει στο καλό ξεκίνημα του θηλασμού. Η στοργική συμπαράσταση, βοήθεια και συντροφικότητα του πατέρα ενισχύει τη σχέση θηλασμού μεταξύ μητέρας και μωρού. Η μοναδική σχέση του πατέρα με το μωρό είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάπτυξη του παιδιού από την πρώτη βρεφική ηλικία. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι καλή διατροφή σημαίνει να τρώει κανείς ένα ισορροπημένο και ποικίλο διαιτολόγιο, με τροφές που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση. Από τη βρεφική ηλικία, τα παιδιά χρειάζονται στοργική καθοδήγηση που δείχνει αποδοχή στις ικανότητές τους και ευαισθησία στα συναισθήματά τους.

7ος Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός

Την επόμενη Κυριακή 6 Νοεμβρίου, θα το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας.

Υπεύθυνη για τις Κυκλάδες είναι και φέτος η ομάδα "ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας". Στο πλαίσιο της ημέρας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις – γιορτές στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» στην Ερμούπολη, στο Kea Events στο Μεσολίβαδο Κορησσίας στην Κέα, στο Café "Omerta", στη Χώρα Νάξου, στην Πλατεία Μ. Μαυρογένους στην Παροικιά Πάρου και στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Θήρας, στο Εμπορείο.

Με δεδομένο ότι ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 θα καταμετρηθούν στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που θα γίνει την ίδια ώρα σε όλες τις πόλεις.

Σκοπός της εκδήλωσης - γιορτής του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, είναι η απενοχοποίηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ θηλασμού και η εξοικείωση εκ νέου της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας. Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στο θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού. Στις ομάδες μας, μητέρες από όλη την Ελλάδα (και το εξωτερικό) βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, ενημερώνονται, έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο.

Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές οι γυναίκες - μητέρες στηρίζουν η μια την άλλη, μοιράζονται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα προβλήματά τους, διαδίδουν την πληροφορία, και δείχνουν στις υπόλοιπες γυναίκες, τον τρόπο να αναζητούν τη γνώση και τη σωστή ενημέρωση, να διεκδικούν και να προσφέρουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και τις ίδιες.

Οι εθελοντές των Κυκλάδων

Η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων δημιουργήθηκε το 2012 με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Τα μέλη της προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, μοιράζονται καλοπροαίρετα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει και συνεχίζουν να αποκτούν μέσα από το ταξίδι τις μητρότητας.

Στην ομάδα, δραστηριοποιούνται έμπειρες θηλάζουσες γυναίκες και είναι στη διάθεση των μαμάδων αυτών, που μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την ανάπτυξη του μωρού τους, κι έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, Τροφή από το στήθος της και Ασφάλεια από την παρουσία της και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει και τα τρία!

To 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου και φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ενώνει τις δυνάμεις του με την UNICEF, για να εξαπλωθεί το φετινό μήνυμα «Υποστηρίξτε τις μητέρες να θηλάσουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε!».