Παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης σε 136 παιδιά

Οι «Γλάροι Αιγαίου» πέταξαν στη Σίφνο

Στη φιλόξενη Σίφνο «πέταξαν» και φέτος οι δραστήριοι «Γλάροι Αιγαίου» με στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης σε παιδιά και εφήβους του νησιού, που δεν έχουν τη δυνατότητα συχνής πρόσβασης σε υγειονομική φροντίδα.

Τα μέλη της αποστολής υποδέχτηκαν θερμά ο Δήμαρχος Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα υγείας Κώστας Σούλης.

Κατά την επίσκεψη της οχταμελούς ομάδας, εξετάστηκαν συνολικά 136 παιδιά, για κάποια από τα οποία χρειάστηκε να γίνει διασυνδετική με το Τζάνειο Νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Τις υπηρεσίες τους προσέφεραν εθελοντικά ο ορθοπεδικός Θεόδωρος Γρίβας, ο παιδίατρος εφηβικής ιατρικής Ιωάννης Παπανδρέου, οι παιδίατροι Μαρία Ματιάτου, Αντωνία Μουμουλέτσα και Κατερίνα Γκρινιούκ, ο καρδιολόγος Αναστάσιος Θεοδόσης Γεωργιλάς και η Δερματολόγος Αναστασία Καϊάφα.

Στο πλαίσιο της αποστολής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με γονείς και εκπαιδευτικούς στο Πολιτιστικό κέντρο της Σίφνου, με θέμα “Έφηβος εμπειριών συλλέκτης", από τη Συριανή ψυχολόγο Μαρίνα Εμμανουήλ και τον κ. Παπανδρέου (Παιδίατρο Εφηβικής Ιατρικής).

Ο κοινωνικός μη κερδοσκοπικός σύλλογος «Γλάροι » αποτελείται από εθελοντές με αγάπη για τη θάλασσα και επιθυμία για προσφορά στο συνάνθρωπο. Ταξιδεύοντας με φουσκωτά σκάφη στα νησιά, τα μέλη της ομάδας συλλέγουν πληροφορίες για ελλείψεις και ανάγκες. Η δράση της ξεκίνησε το 2010 και νομική μορφή απέκτησε το 2012.

Μέχρι σήμερα, οι Γλάροι Αιγαίοι έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις στη Σίφνο, τη Σέριφο, τη Σίκινο, την Κύθνο, την Αντίπαρο, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, αλλά και στη Σύρο όπου παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τη Στέγη Ανηλίκων με τη μορφή τόσο ατομικών συνεδριών όσο και ενημερωτικής ημερίδας στο Επιμελητήριο Κυκλάδων.

“Ο παιδίατρος στα νησιά είναι είδος προς εξαφάνιση»

«Επιλέγουμε νησιά, όπου ο παιδίατρος είναι είδος προς εξαφάνιση», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παύλος Βλάχος, εξηγώντας ότι η Σίφνος διαθέτει έναν γενικό παιδίατρο, ο οποίος την επισκέπτεται μία φορά τον μήνα. «Υπάρχει κόσμος που σήμερα σκέφτεται ακόμα και το εισιτήριο του καραβιού για να έρθει στην Αθήνα. Εμείς έχουμε διασυνδετική με το Τζάνειο και τις βαριές περιπτώσεις που δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε, τις παραπέμπουμε εκεί» σημειώνει, προσθέτοντας ότι ακόμα και για μία απλή ακτινογραφία, οι κάτοικοι της Σίφνου θα πρέπει να μετακινηθούν στη Μήλο.

Προσθέτει μάλιστα, ότι εξίσου μεγάλες είναι οι ανάγκες και σε άλλα νησιά του νομού, όπως η Κύθνος, την οποία θα επισκεφτεί η ομάδα τον Μάρτιο του 2017. «Εκεί, υπάρχει ένας μόνο ιατρός σε ολόκληρο το νησί. Δεν τα βγάζει πέρα ο άνθρωπος και χρειάζονται εξειδικεύσεις. Εμείς έχουμε πνευμονολόγο, αλλεργιολόγο, αιματολόγο, ορθοπεδικό, ιατρό εφήβων, νεογνολόγους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Κάνουμε μία έρευνα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους υπάρχοντες ιατρούς και από κει και πέρα, αποφασίζουμε πού θα πάμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αφήνεσαι στα χέρια του Θεού»

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι εύκολο για έναν ιατρό να αφήσει την πόλη και να βρεθεί σε κάποιο νησί, όπου τα χρήματα θα είναι ελάχιστα και οι υπηρεσίες που θα προσφέρει, εικοσιτετράωρες.

«Υπάρχει κόσμος που υποφέρει και έχει προβλήματα. Στη Σίφνο, εξετάσαμε. 136 παιδιά. Έστω πέντε ή δέκα από αυτά να έχουν πραγματική ανάγκη, εμείς αισθανόμαστε ικανοποιημένοι. Είναι λυπηρό να μην υπάρχει πρόσβαση στη δημόσια υγεία» τονίζει ο κ. Βλάχος, προσθέτοντας: «στην Αθήνα υπάρχει εφημερεύον νοσοκομείο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Στα μικρά νησιά, αφήνεσαι στην τύχη του Θεού. Κάνεις τον σταυρό σου να μην αρρωστήσεις. Το 2014, λίγο πριν ολοκληρωθεί η αποστολή μας στη Σέριφο αντιμετωπίσαμε ασθενή με έμφραγμα μετά από τσίμπημα μέλισσας και τον διακομίσαμε με ασφάλεια στην Αθήνα», υπογραμμίζει.

Περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βλάχος σημειώνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις, οι γονείς δεν γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. «Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να πάρει κάποιος το παιδί του και να το πάει για τσεκάπ. Γιατί και να το κάνει, μετά από τέσσερις-πέντε μήνες ίσως  προκύψει κάτι άλλο».

Όπως εξηγεί, η παιδιατρική ομάδα των «Γλάρων» επιλέγει κοντινούς προορισμούς, λόγω των οικονομικών δυνατοτήτων. «Θα θέλαμε να επισκεφτούμε περισσότερα νησιά, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο ιατρός θα πρέπει να κλείσει το ιατρείο του. Επομένως, πραγματοποιούμε τις αποστολές μας το σαββατοκύριακο. Τα πιο μακρινά νησιά απαιτούν μία εβδομάδα και οι καιροί δεν είναι εύκολοι. Επιπλέον, επιλέγουμε να ταξιδεύουμε με φουσκωτά, διότι τα δρομολόγια των καραβιών δεν εξυπηρετούν. Αναχωρούμε το πρωί και φτάνουμε το μεσημέρι, ενώ το καράβι μπορεί να φτάσει το βράδυ της Παρασκευής και να χαθεί όλη η ημέρα. Που σημαίνει ότι και να αρρωστήσεις σε ένα νησί, δεν μπορείς να φύγεις», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ευέλικτη και καλοκουρδισμένη ομάδα

Επιπλέον, εξηγεί ότι στόχος της ομάδας είναι να επιστρέφει στα νησιά όπου παρείχε ήδη τις υπηρεσίες της προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη των παιδιών, τα οποία εξετάστηκαν στο παρελθόν. «Δεν απλωνόμαστε, γιατί κρατάμε και ένα ιστορικό. Θέλουμε να βλέπουμε πώς εξελίσσεται η πορεία του κάθε παιδιού. Είμαστε ολιγομελείς, γι’ αυτό απλώνουμε το πόδι μας μέχρι εκεί που μπορούμε να πατήσουμε. Προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες και όχι ποσοτικές. Δεν έχει νόημα να πας σε δέκα διαφορετικά νησιά, πας σε τέσσερα και από κει και πέρα έχεις ένα σωστό αρχείο».

Σημειώνεται ότι οι «Γλάροι Αιγαίου» πραγματοποιούν ετησίως δύο αποστολές. Στις αρχές του 2016 η ομάδα επισκέφτηκε την Κύθνο και τον Νοέμβριο τη Σίφνο. Τον Μάρτιο του 2017 θα βρεθεί στην Κύθνο και η χρονιά θα κλείσει με τη Σέριφο. «Εξετάζουμε τους μόνιμους κατοίκους και όχι τους παραθεριστές, που βρίσκονται στο κάθε νησί για μικρό χρονικό διάστημα. Επομένως, κοιτάμε οι εξετάσεις να γίνονται σε νεκρές τουριστικές περιόδους», καταλήγει ο κ. Βλάχος, ο οποίος δημιούργησε την ομάδα πριν από έξι χρόνια.

«Ως εκπαιδευτής καταδύσεων, ταξιδεύω στη θάλασσα περισσότερο από 37 χρόνια. Κι επειδή γνωρίζω καλά τα νησιά, είδα τα προβλήματα. Έτσι, μια μικρή παρέα φίλων είπαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτά. Γιατί μόνο αν ευαισθητοποιηθούμε εμείς οι πολίτες, μπορεί να υπάρξει διαφορά», καταλήγει.